Putin crede că SUA sînt incapabile să gestioneze criza financiară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Putin crede că SUA sînt incapabile să gestioneze criza financiară

Externe 02 Octombrie 2008 / 00:00 544 accesări

Premierul rus a criticat, miercuri, SUA, pentru… incapacitatea de a gestiona criza financiară care afectează economia globală. “Orice s-a întîmplat în sectorul economic şi financiar a început în SUA. Este o criză reală, cu care toţi ne confruntăm şi ceea ce este cu adevărat trist este că vedem o inabilitate de a lua decizii bune. Nu este iresponsabilitate din partea unor indivizi, ci iresponsabilitatea întregului sistem, care, cum ştiţi, are pretenţii să fie lider mondial, a spus Vladimir Putin într-un discurs susţinut în faţa Guvernului de la Moscova.

În SUA, o versiune revizuită a planului de salvare a instituţiilor financiare americane, aşteptat febril de pieţele din toată lumea, urma să fie supusă votului în Senatul american, miercuri seară, la două zile după respingerea sa în Camera Reprezentanţilor. Planul administraţiei Bush prevedea deblocarea a 700 de miliarde de dolari pentru cumpărarea activelor neperformate ale băncilor puse în dificultate de criza creditelor imobiliare, dar a fost blocat, în mod surprinzător, de Camera Reprezentanţilor. O versiune revizuită a planului va fi supusă la vot în Senat, miercuri seară, după Anul Nou evreiesc. Acest vot înseamnă că, în mod excepţional, Senatul se va pronunţa înainte ca membrii Camerei Reprezentanţilor să examineze din nou planul, ceea ce este prevăzut să se întîmple astăzi. În încercarea de a obţine sprijinul republicanilor, care au respins în număr mare planul în Camera Reprezentanţilor, proiectul revizuit prevede creşterea la 250.000 de dolari a plafonului de garantare a depozitelor, în cazul în care băncile dau faliment. Ambii candidaţi la Casa Albă ceruseră marţi ca ridicarea acestui plafon să fie inclusă în planul de stabilizare a sectorului financiar. Barack Obama a propus ca FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation), organismul federal american de asigurare a depozitelor bancare să ridice de la 100.000 la 250.000 de dolari suma garantată pentru depozitele particularilor şi micilor întreprinderi. Puţin mai tîrziu, senatorul republican John McCain a făcut aceeaşi propunere. Marţi seară, FDIC, al cărei rol este să asigure depunătorii că nu îşi vor pierde banii dacă banca la care îi au dă faliment, a acceptat propunerea. Ambii candidaţi la alegerile prezidenţiale au discutat, marţi, la telefon, cu preşedintele George W. Bush, care s-a declarat optimist că respingerea planului său de către Camera Reprezentanţilor nu înseamnă sfîrşitul procesului legislativ. Planul a fost respins luni cu 228 de voturi împotrivă şi doar 205 pentru. În aceeaşi zi, McCain a încercat să acuze implicit democraţii pentru respingerea planului şi în special pe Obama. Un sondaj Washington Post / ABC News atribuie însă responsabilitatea eşecului congresmenilor republicani.

Pe de altă parte, ţările UE iau în considerare posibilitatea de a crea un sistem comun de garantare a depozitelor bancare ale persoanelor fizice, în contextul accentuării crizei financiare, a declarat, miercuri, preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso. Guvernul irlandez a anunţat marţi că instituie o garanţie pe doi ani pentru depozitele de la şase mari bănci irlandeze, pentru o mai bună protecţie a sistemului bancar naţional împotriva crizei financiare internaţionale. În prezent, statele UE au fonduri naţionale de garantare a depozitelor pînă la o anumită limită, diferită în funcţie de ţară. Astfel, schema de garantare a depozitelor din România garantează rambursarea depozitelor în bănci ale persoanelor fizice pînă la un plafon de 20.000 euro/deponent, în timp ce sistemul similar din Franţa, mult mai generos, garantează depozitele pînă la limita de 70.000 euro.



12