Recompense pentru minţi sclipitoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Recompense pentru minţi sclipitoare

Monden 05 Iunie 2009 / 00:00 423 accesări

Naturalistul britanic Sir David Attenborough a fost recompensat, joi, cu premiul pentru Ştiinţe Sociale pe anul 2009 din partea fundaţiei Prinţul Asturiei, patronată de prinţul Felipe, moştenitorul tronului Spaniei. Sir David Attenborough, în vîrstă de 83 de ani, a fost director de programe la postul de televiziune BBC între anii 1960 - 1970. Este celebru în toată lumea pentru documentarele sale de popularizare a ştiinţei, precum „Planet Earth / Planeta Pămînt”. „Opera lui Sir David Attenborough este considerată una dintre cele mai mari contribuţii la apărarea vieţii şi conservarea planetei noastre”, a subliniat juriul. Fundaţia Prinţul Asturiei decernează în fiecare an opt premi, Comunicare şi Umanitate, Cercetări Ştiinţifice şi Tehnice, Ştiinţe Sociale, Arte, Litere, Cooperare Internaţională, Sport şi Concordia, fiecare în valoare de 50.000 de euro. Anul acesta au fost deja recompensaţi cu Premiul Prinţul Asturiei arhitectul britanic de renume mondial Norman Foster la categoria Arte şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii la categoria Cooperare Internaţională.

Apoi, scriitoarea americană Marilynne Robinson a cîştigat premiul Orange pentru ficţiune pe anul 2009, cu romanul „Home”, o poveste a fiului rătăcitor, distincţia fiindu-i înmînată miercuri seară, la o ceremonie care a avut loc la Royal Festival Hall din Londra. La aceeaşi ceremonie a fost premiată şi scriitoarea debutantă Francesca Kay, pentru romanul „An Equal Stillness”. Premiul Orange pentru ficţiune a fost înfiinţat în 1996, valorează 30.000 de lire sterline şi recompensează scriitoarele de limbă engleză, din orice ţară, ale căror opere sînt publicate în Marea Britanie în decursul ultimului an. Marilynne Robinson a mai scris alte două romane, „Housekeeping” în 1981, distins cu Hemingway Foundation PEN Award pentru cel mai bun debut şi nominalizat la Premiul Pulitzer şi „Gilead” în 2004, cu care a cîştigat premiul Pulitzer, precum şi National Book Critics Circle Award.

Pe de altă parte, scriitorul francez de origine cehă Milan Kundera a primit Premiul Mondial al Fundaţiei Simone şi Cino del Duca, în valoare de 300.000 de euro, printre laureaţii căruia se numără scriitorii Jorge Luis Borges, Ernst Jünger, dar şi Vaclav Havel. Premiul Mondial Cino del Duca a fost înfiinţat în Franţa în 1969 de Simone del Duca, în efortul de continua munca soţului ei decedat, magnatul editorial Cino del Duca. Fundaţia Simone şi Cino del Duca, ce îşi desfăşoară în prezent activitatea sub auspiciiile Institute de France, recompensează, prin acest premiu, în valoare de 300.000 de euro, autorul unei opere importante literare sau ştiinţifice. Anul acesta, premiul i-a revenit lui Milan Kundera, pentru ansamblul operei sale. Scriitor de limbă cehă şi franceză, Milan Kundera a fost distins cu Premiul Médicis, în 1973, pentru „Viaţa e în altă parte”, dar şi pentru ansamblul operei, în 2001, de către Academia Franceză, care i-a decernat Marele Premiu pentru Literatură. Milan Kundera, care s-a autoproclamat recent scriitor francez, s-a născut în Cehoslovacia, în 1929. Cînd, în 1968, tancurile sovietice intrau în Praga, Milan Kundera era deja un scriitor cunoscut, ce publicase poezie, teatru, eseuri, iar primul său roman, „Gluma” şi nuvelele adunate în volumul „Iubiri caraghioase” fuseseră tipărite deja în peste 150.000 de exemplare.

Taguri articol


12