Reglementarea conflictului transnistrean, condiţionată de neaderarea R. Moldova la NATO

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Reglementarea conflictului transnistrean, condiţionată de neaderarea R. Moldova la NATO

Externe 12 Octombrie 2009 / 00:00 406 accesări

Dmitri Medvedev a condiţionat reglementarea conflictului transnistrean şi retragerea armatei ruse de pe teritoriul R.Moldova de garantarea neutralităţii ţării şi neaderarea la NATO, a declarat sîmbătă preşedintele interimar de la Chişinău, Mihai Ghimpu, care a avut vineri o întrevedere cu liderul rus. Mihai Ghimpu şi Dmitri Medvedev s-au întîlnit la Chişinău în cadrul summit-ul Comunităţii Statelor Independente. Referindu-se la discuţiile avute cu liderul rus în privinţa reglementării transnistrene şi retragerea muniţiilor ruse, Mihai Ghimpu a declarat că liderul de la Kremlin i-a spus că Rusia nu are interesul ca NATO să se apropie de hotarele ei. “Nu este corect să se pună astfel de condiţii. Neutralitatea R.Moldova este o normă constituţională, care în prezent nu poate fi modificată”, a apreciat Mihai Ghimpu. Aceasta ar putea fi modificată de către Parlament cu majoritatea de două treimi din deputaţi, pe care actuala guvernare nu o are sau prin referendum, dar în prezent 70% din populaţie sînt împotriva aderării la NATO. Totuşi, dacă populaţia ar vota vreodată pentru schimbarea acestui statut, acest lucru nu ar trebui împiedicat nici de Rusia, nici de SUA şi nici nimeni altcineva.

Preşedintele interimar moldovean şi-a exprimat speranţa că Federaţia Rusă va face tot posibilul pentru soluţionarea acestor chestiuni şi nu le va pune în cîrca lui Smirnov. Mihai Ghimpu a făcut astfel referire la faptul că oficialii de la Moscova anunţaseră anterior că nu continuă retragerea trupelor sale militare pentru că regimul separatist de la Tiraspol se opune. În altă ordine de idei, Mihai Ghimpu a declarat că preşedintele Medvedev a asigurat că recunoaşte noua guvernare de la Chişinău şi va colabora cu aceasta. Mihai Ghimpu a mai avut vineri întrevederi cu preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko şi Ucrainei, Viktor Iuşcenko, cu care a discutat despre stimularea comerţului economic reciproc. Acesta a mai declarat că a primit asigurările acestora în ce priveşte sprijinul pentru reglementarea conflictului transnistrean.

În regiunea transnistreană a R.Moldova, controlată de un regim separatist pro-rus, sînt depozitate, potrivit unor surse, între 20.000 şi 40.000 de tone de arme şi muniţii, care sînt păzite de un contingent militar rusesc. Rusia şi-a asumat încă în anul 1999 obligaţia de a retrage muniţiile sale de pe teritoriul R.Moldovei, lucru pe care nu l-a dus la bun sfîrşit însă. În opinia experţilor şi politicienilor, prezenţa trupelor şi muniţiilor ruseşti în regiune este unul din motivele principale care împiedică reglementarea conflictului transnistrean.



12