Reprezentanţii şcolilor de film româneşti se întîlnesc la IPIFF

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Reprezentanţii şcolilor de film româneşti se întîlnesc la IPIFF

Cultură 17 Iulie 2008 / 00:00 1538 accesări

Rectorul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, Gelu Colceag, decanul Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Hyperion“, Geo Saizescu, Lucian Pricop - decan la Universitatea Media şi Mihai Mihăescu - reprezentant al Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi s-au întînit, ieri, în faţa presei, la Arenele Tomis, pentru a vorbi despre provocările cărora şcolile româneşti de film trebuie să le facă faţă, la momentul actual. Acestora li s-au adăugat, ulterior, producătorul de film independent Florin Paraschiv şi consulul onorfic al României la Nisa, Ştefan de Fay, realizatorul „Săptămînii filmului românesc la Nisa“. Întîlnirea s-a desfăşurat în cadrul Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi - IPIFF 2008.

Rectorul UNATC, Gelu Colceag, a precizat, în cadrul acestei reuniuni a reprezentanţilor şcolilor de film din ţară, că învăţămîntul artistic este „un învăţămînt atipic, practic, şi nu de aulă”. Din acest motiv, dar şi din cauza absenţei unei instanţe apte să facă acreditările, este nevoie de o propunere legislativă în acest sens. Gelu Colceag a specificat că este există nevoi specifice ale învăţămîntului artistic, pentru că metoda didactică trebuie adaptată fiecărui student în parte (important este să formezi talentul, şi nu un grup de studenţi). Geo Saizescu a precizat că solidaritatea de breaslă trebuie ridicată la rang de lege.

Lucian Pricop, decan la Universitatea Media, a menţionat că această competiţie, dedicată şcolilor de film, este importantă pentru realizarea schimburilor de experienţă între studenţi.

Ştefan de Fay a lansat o invitaţie studenţilor şcolilor de film, de a veni să-şi prezinte creaţiile la Nisa. Potrivit acestuia, la Centrul cultural mediteranean de la Nisa, în cadrul catedrei româneşti care poartă numele lui „Dimitrie Cantemir“, au loc două conferinţe, dintre care una este dedicată filmului românesc de excepţie.

Producătorul de film Florin Paraschiv a simţit nevoia să insiste asupra importanţei producătorului în procesul realizării unul film. „Noţiunea de producător este o noţiune neînţeleasă. Trebuie să se ştie că nu se face film fără producător“. La fel ca şi antevorbitorii săi, acesta a ţinut să sublinieze că întîlnirea dintre şcolile de film din România, de la IPIFF 2008 şi producătorii de film, îşi va vedea efectul în producţiile viitoare.

Seară specială Radu Gabrea şi concert inedit cu Yale Strom şi „10 Prăjini“

Dacă ieri a fost seara „Grindhouse“, astăzi, la IPIFF, va avea loc un eveniment special dedicat regizorului Radu Gabrea. Spectatorii vor putea viziona, în avanpremieră, „Călătoria lui Gruber“, de la ora 18.30, la Arenele Tomis. Este un film în regia lui Radu Gabrea, preponderent în germană, cu actorii Florin Piersic Jr., Claudiu Bleonţ, Alexandru Bindea, Răzvan Vasilescu şi Marcel Iureş. Cel de-al doilea eveniment al serii este unul la fel de special: vizionarea în premieră mondială, de la ora 21.30, a documentarului „România! România! II: Căutîndu-l pe Shwartz“, în regia lui Radu Gabrea, proiecţie urmată de un inedit concert Yale Strom şi „10 Prăjini“.

IPIFF 2008 este organizat de Consiliul Judeţean Constanţa şi produs de Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România (UPFAR),cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.



12