România, cea mai convenabilă soluţie pentru vacanţele românilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România, cea mai convenabilă soluţie pentru vacanţele românilor

Eveniment 19 Noiembrie 2013 / 00:00 421 accesări

România este, de departe, cea mai convenabilă soluţie pentru vacanţele românilor, indiferent de comparaţiile care se fac cu Grecia sau cu Bulgaria, a declarat, ieri, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan. „Din cauza puterii de cumpărare scăzute a românului şi a bombardamentului mediatic care se face asupra posibilelor viitoare scumpiri din 2014, românii vor căuta cea mai convenabilă soluţie şi pentru turism. Din cauza asta, estimez nu numai că va rămâne acelaşi număr de turişti români pe litoralul nostru, dar poate chiar va creşte. Per total, însă, numărul de turişti va fi din ce în ce mai mic, pentru că vor fi tot mai puţini aceia care îşi vor permite să plece de acasă, indiferent unde. Aceasta este o previziune, cealaltă variantă este că 2014, an de alegeri, poate aduce facilităţi fiscale. În general, toţi anii electorali au fost ani buni pentru turism”, a precizat Dragoş Răducan. Cu toate previziunile de scumpire a tarifelor hoteliere cu 5 - 8%, în 2014, reprezentanţii FPTR apreciază că vor fi şi mai mulţi români pe litoralul românesc, deoarece, chiar şi în aceste condiţii, este mai ieftin în România.

ÎN 2012, 60% DINTRE ROMÂNI NU ŞI-AU PERMIS SĂ MEARGĂ LA RESTAURANT "Agenţiile abia îşi trag sufletul, românii cu bani îşi fac, în mare măsură, rezervări pe internet - există această psihoză că e mai ieftin dacă îţi faci rezervările pe internet, iar restaurantele au şi ele probleme. Conform unui studiu, în 2012, 60% dintre români nu şi-au permis să meargă vreodată la restaurant, număr cu 20% mai mare decât în 2010'', a menţionat vicepreşedintele FPTR. În acest context, Răducan a atras atenţia că o soluţie pentru sprijinirea turismului autohton ar fi aplicarea cotei reduse de TVA la unităţile de alimentaţie din complexele hoteliere. "Operatorii fac tot ce pot pentru a dezvolta turismul, pentru a-i face pe români să cumpere pachete turistice. Din păcate, ei nu sunt miniştri, pentru a adopta măsuri de relansare fiscală, chiar dacă le cer autorităţilor. Aplicarea cotei reduse de TVA la unităţile de alimentaţie din complexele hoteliere ar fi, după părerea mea, cea mai necesară măsură fiscală de sprijinire a turismului autohton“, a subliniat el.

IMPRESII DE LA TÂRG FPTR a participat la Târgul de Turism al României, care s-a desfăşurat la Romexpo, în perioada 14 - 17 noiembrie. „Impresia generală este că a fost, totuşi, un târg bun, chiar dacă nu au fost prea mulţi cumpărători. Important a fost că ne-am întâlnit noi, cei din turism, şi am mai discutat despre strategii şi planuri pentru anul viitor. Turiştii au fost mai rezervaţi anul acesta în a cumpăra de la târg, se gândesc de două ori înainte de a-şi cheltui banii, din foarte multe motive, în principal pentru că nu prea mai au aşa de mulţi bani încât să-i cheltuiască pe turism. Asta este impresia generală. Impresia finală este una bună, pentru că ultimele două zile au fost mai animate, au venit mai mulţi vizitatori dornici să cumpere”, a adăugat Răducan. La Târgul de Turism al României au participat peste 200 de firme din România, Austria, Bulgaria, Egipt, Germania, India, Indonezia, Iordania, Israel, Italia, Moldova, Slovacia, Polonia, Turcia şi Ungaria.



12