România, model internațional “așa nu” în respectarea statului de drept

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
SUA ne mai face un duș rece

România, model internațional “așa nu” în respectarea statului de drept

Justiție 04 Iunie 2016 / 16:13 851 accesări
Senatorul John McCain: „Încă mai cred că avem instituții guvernamentale care îl vor înfrâna pe cel ce caută să-și depășească obligațiile constituționale. Noi nu suntem România”

Senatorul John McCain: „Încă mai cred că avem instituții guvernamentale care îl vor înfrâna pe cel ce caută să-și depășească obligațiile constituționale. Noi nu suntem România”

De ani buni se tot vorbește în România despre reforma statului, reforma justiției , îmbunătățirea statului de drept. Se vorbește despre abuzuri nenumărate, despre lupta împotriva corupției, etc... Unde s-a ajuns după atâția ani de “reforme” aflăm fie prin compararea României cu statele democratice, fie urmărind modul în care politicieni din aceste state percep țara noastră. Prin prisma percepției politicienilor, ultimele vești sunt foarte proaste, și vin de la titratul senator republican John McCain, candidat în 2008 la președinția SUA, care a dezbătut cu reporterul New York Times Adam Liptak riscurile pe care le ridică la adresa statului de drept din SUA eventuala alegere a controversatului Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite. Dușul rece pentru România a venit pe fondul încercării lui McCain de a explica faptul că Trump nu este un pericol pentru ordinea statului de drept: „Încă mai cred că avem instituții guvernamentale care îl vor înfrâna pe cel ce caută să-și depășească obligațiile constituționale. Avem Congresul. Avem Curtea Supremă. Noi nu suntem România”, a spus McCain. Afirmațiile republicanului au fost preluate de o parte a presei românești și interpretate ca un afront adus României. Sunt însă și voci care au subliniat că vorbele senatorului american ar trebui receptate mai degrabă ca un semnal de alarmă. Asta pentru că McCain ar fi putut folosi ca exemplu negativ orice altă țară. Poate una africană, poate una central sau sud-americană, știind că din Mexic până în Ţara de Foc sunt o duzină de state care colcăie de corupție. La naiba, ar fi putut vorbi, de exemplu, despre Venezuela, aflată într-o veritabilă criză de putere.

Faptul că un politician american de prim rang, cum este McCain, a ales să folosească numele României pentru a exemplifica cel mai negativ nivel de respecare a statului de drept și ordinii constituționale ar trebui să ne pună serios pe gânduri. Pe fond, McCain nu a jignit, vineri, România, ci doar a explicat că Trump nu e un pericol dacă va ajunge președinte, cât timp în SUA instituţiile Statului de drept se controlează reciproc și nu închid ochii în fața abaterilor. Din vorbele lui McCain reiese că Congresul SUA își exercită rolul de control al altor instituții. O chestiune pe care Parlamentul României se sfiește să o atace, fiind mai degrabă el sub controlul instituțiilor de forță din Justiție.

Taguri articol


12