Rusia anunţă că a încheiat retragerea militarilor săi din Georgia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia anunţă că a încheiat retragerea militarilor săi din Georgia

Externe 23 August 2008 / 00:00 520 accesări

Ministerul rus al Apărării a anunţat că a încheiat, vineri, retragerea trupelor ruse din Georgia, trimise pentru consolidarea forţelor de menţinere a păcii. Ministerul a spus că Rusia şi-a îndeplinit obligaţiile incluse în acordul de încetare a focului mediat de Franţa. Potrivit sursei, forţele ruse de menţinere a păcii aflate în zona-tampon din Georgia au început să-şi îndeplinească misiunile. Imediat după anunţul Moscovei, Ministerul georgian de Interne a dezminţit informaţia, susţinînd că retragerea trupelor ruse nu s-a încheiat şi că armata Rusiei este prezentă în continuare în unele oraşe georgiene, mai ales în portul Poti şi în Senaki. Ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, declarase anterior că “retragerea unităţilor militare ruse s-a desfăşurat fără niciun incident şi a fost încheiată, conform planurilor, la ora 15.50 GMT (18.50,ora României)”. Un general rus declarase, vineri, că trupele ruse se retrag din Rusia punctual şi nu anticipează o eventuală extindere a actualului calendar prevăzut pentru această manevră.

George W. Bush şi Nicolas Sarkozy sînt de acord că Rusia nu respectă prevederile referitoare la retragerea din Georgia şi îi cer să îndeplinească cerinţele acordului, a anunţat, vineri, Casa Albă. “Bush şi Sarkozy au discutat telefonic despre situaţia din Georgia şi au convenit că Rusia nu respectă acordul şi trebuie să facă acest lucru, acum”, a spus purtătorul de cuvînt Gordon Johndroe.

Zona-tampon din jurul Osetiei de Sud include şi un sector al unei importante autostrăzi georgiene

Zona-tampon creată în jurul regiunii separatiste Osetia de Sud, unde Rusia va menţine o prezenţă militară, include şi un sector din autostrada care traversează Georgia de la est la vest şi care reprezintă o importantă arteră din punct de vedere economic. Rusia a anunţat că va retrage majoritatea tancurilor şi militarilor de pe teritoriul georgian, dar va menţine 500 de militari într-o zonă de responsabilitate trasată pe teritoriul georgian. Oficialii ruşi susţin că zona-tampon a fost trasată în urma unui acord încheiat de Rusia şi Georgia, înainte de declanşarea ostilităţilor, dar care nu a fost niciodată pus în aplicare. “Frontiera de sud a aşa-zisei zone de responsabilitate traversează autostrada în două locuri, în apropiere de satele Agara şi Şaveşbi”, a declarat ministrul georgian pentru Reintegrare, Temur Iakobaşvili. “Ruşii vor să amplaseze aşa-numita zonă de responsabilitate în apropiere de oraşul Gori, dar acest fapt reprezintă o încălcare a acordului”, a adăugat oficialul. “Nu va fi nicio zonă-tampon. Nu vom trăi niciodată cu zone-tampon. Nu vom permite niciodată aşa ceva”, a subliniat preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili.

Autostrada este singura arteră principală care face legătura dintre Tbilisi şi vestul Georgiei, conectînd micul stat cu Turcia şi este utilizată pentru tranzitul de produse între Asia Centrală şi zona Mării Negre. Adjunctul ministrului georgian al Economiei, Vakhtang Lezhava, a declarat că, după amplasarea de puncte de control de-a lungul autostrăzii de către trupele ruse, comerţul a scăzut cu 95%. Moscova susţine că trupele ruse au dreptul legal de a staţiona în zona de responsabilitate, dacă această manevră ajută la îndeplinirea obligaţiilor sale de menţinere a păcii în Osetia de Sud.

Consiliul Europei afirmă că ocuparea Georgiei de către Rusia este inacceptabilă

“Ocuparea unei părţi a Georgiei de către Rusia şi încălcarea drepturilor omului în teritoriile pe care le controlează sînt inacceptabile şi nu vor rămîne nepedepsite. Este de negîndit în secolul XXI ca un stat membru al Consiliului Europei să invadeze teritoriul unui alt stat membru”, au declarat doi raportori ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), ungurul Matyas Eorsi şi albanezul Kastriot Islami, la sfîrşitul unei vizite la Tbilisi şi Gori, efectuată în perioada 18-21 august. Cei doi raportori elaborează un raport ce va fi prezentat Adunării în prima sa sesiune plenară (29 septembrie - 3 octombrie).

Osetia de Sud susţine că atacurile georgiene au provocat pagube de peste 4 miliarde de dolari

Recentele operaţiuni militare georgiene din Osetia de Sud au provocat pagube de 4,1 miliarde de dolari, conform estimărilor preliminare anunţate de administraţia republicii separatiste. “Astăzi nu are rost să mai vorbim despre o industrie proprie a republicii”, a spus vicepreşedintele Parlamentului din Osetia de Sud, Tarzan Kokoiti, adăugînd că evaluarea pagubelor va fi finalizată la sfîrşitul lunii august. Conform RIA-Novosti, în urma atacurilor georgiene au fost distruse circa 70% din clădirile din capitala Osetiei de Sud, iar alimentarea cu gaze şi energie electrică a fost întreruptă, în timp ce reţelele de distribuţie a apei au fost avariate.

Autorităţile din Osetia de Sud au declarat că aproape 1.500 de locuitori au fost ucişi în urma atacurilor georgiene, iar alţi 37.000 s-au refugiat în Rusia. Pînă în prezent, autorităţile ruse au identificat numai 133 de victime în Osetia de Sud, însă comisia de anchetă rusă a anunţat joi că nu poate realiza o evaluare finală a numărului victimelor, deoarece multe trupuri neînsufleţite au fost deja înhumate. Cotidianul rusesc “Nezavisimaia Gazeta” a anunţat, în cursul acestei săptămîni, că primele cinci zile ale conflictului din Georgia au implicat pentru Rusia costuri de peste 500 de milioane de dolari. Estimarea, care are la bază cifre de la Centrul pentru Analiză a Strategiilor şi Tehnologiilor, include costurile pentru desfăşurarea trupelor, a vehiculelor blindate şi a altor echipamente în Osetia de Sud.

Moscova denunţă prezenţa unor nave NATO în Marea Neagră

Statul Major al armatei ruse a denunţat, vineri, prezenţa unor nave NATO în Marea Neagră, în apropierea Georgiei, apreciind că acest lucru nu contribuie la stabilizarea situaţiei din regiune. Moscova a decis să îşi suspende cooperarea militară cu NATO, în replică la criticile formulate, săptămîna aceasta, de statele membre ale Alianţei, după operaţiunea militară rusă în Georgia. “NATO a demarat exerciţii de rutină în Marea Neagră, la care vor participa nave americane, germane, spaniole şi poloneze”, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvînt al Alianţei, dînd asigurări că acestea nu au nicio legătură cu conflictul ruso-georgian. Exerciţiile, care includ vizite în porturi din Bulgaria şi România, au demarat vineri, pentru cele trei nave europene şi ar urma să continue pînă la 10 septembrie. O fregată americană urmează să li se alăture pînă la sfîrşitul săptămînii.

Între timp, prima navă a Flotei Ruse a revenit, vineri, la baza de la Marea Neagră, după operaţiunile militare din Georgia. Un corespondent Reuters a declarat că aproximativ 100 de ucraineni, care au sosit la bordul unui autobuz al unui partid politic dintr-un oraş din apropiere, au protestat în portul din Sevastopol, odată cu revenirea navei Mirage. “Opriţi ocupaţia rusă din Crimeea”, scria pe o pancartă. “Protestăm faţă de prezenţa unei Flote Ruse agresive pe teritoriul ucrainean”, a declarat un protestatar, Oleg Fomuşkin. Alţi 20 de demonstranţi fluturau steaguri ruseşti. Au fost înregistrate şi o serie de incidente, după ce un protestatar pro-rus a încercat să smulgă un steag ucrainean. Un bărbat a fost arestat în urma acestui incident. Ucraina, care a susţinut Georgia în conflictul cu Rusia, a criticat Moscova pentru că foloseşte nave ale flotei de la Marea Neagră, staţionată în Peninsula Crimeea.

Înfiinţarea unei alianţe a statelor din Caucaz

Ministrul turc de Externe, Ali Babacan, se va întîlni cu omologul său rus, luna viitoare, pentru a discuta despre înfiinţarea unei alianţe a statelor din Caucaz, care ar include Georgia şi Rusia, a declarat, vineri, un purtător de cuvînt al Ministerului de Externe. Turcia, stat membru NATO, a fost alarmată de conflictul din Georgia, ţară vecină, în care trupele ruse şi cele georgiene s-au confruntat pe tema controlului asupra regiunii separatiste Osetia de Sud. Premierul turc, Tayyip Erdogan, a propus crearea Platformei de Stabilitate şi Cooperare, care va include Turcia, Rusia, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan. Blocul, care este încă în fază iniţială, se va ocupa de probleme bilaterale şi de securitate. Oficiali din ministerele de Externe al Turciei şi al Rusiei se vor întîlni săptămîna viitoare, pentru a pregăti discuţiile dintre Babacan şi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a precizat purtătorul de cuvînt. Turcia, care aspiră să adere la UE şi este un aliat strategic al SUA în regiune, este un centru important pentru exporturile energetice din Marea Caspică şi Asia Centrală spre Occident. În ultimii ani, Turcia a mers dincolo de partenerii săi tradiţionali occidentali şi şi-a consolidat relaţiile diplomatice şi comerciale cu Asia Centrală, Rusia, Iran şi ţările arabe.



12