Rusia îşi retrage trupele de la frontiera cu Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Veste bună de la Kiev

Rusia îşi retrage trupele de la frontiera cu Ucraina

Externe 01 Aprilie 2014 / 00:00 651 accesări

Rusia îşi retrage progresiv trupele mobilizate la frontiera cu Ucraina, a anunţat, ieri, Oleksei Dmitraşkivski, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, care se temea de o invazie a ţării sale după pierderea Crimeei. ”Probabil are legătură cu nevoia de a asigura o înlocuire. Cealaltă ipoteză este că ar avea legătură cu negocierile dintre Rusia şi SUA de duminică seara, de la Paris”. Joi, preşedintele Consiliului de Securitate Naţională ucrainean, Andrei Parubi, a afirmat că Moscova a comasat 100.000 de militari de-a lungul frontierei cu Ucraina. SUA au vorbit de prezenţa a 20.000 de militari şi fac din retragerea forţelor o condiţie prealabilă la orice ieşire din criză, aşa cum a reiterat duminică, la Paris, secretarul de Stat american, John Kerry, după o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Rusia a negat că a comasat trupe la frontieră, explicând că recentele inspecţii internaţionale nu au decelat nicio activitate militară neobişnuită şi acuzând occidentalii de rea-credinţă. Sâmbătă, Lavrov a afirmat că ”Moscova nu are absolut nicio intenţie sau interes de a trece frontiera cu Ucraina”.

VIZITĂ OFICIALĂ Premierul rus, Dmitri Medvedev, a ajuns ieri în Crimeea, în cadrul primei vizite efectuate de un oficial rus de rang înalt de la alipirea peninsulei din sudul Ucrainei Rusiei. Şeful Guvernului rus a sosit la Simferopol, capitala Crimeei, însoţit de o delegaţie din membri ai Executivului rus, între care şi vicepremierul Igor Şuvalov. După ce a vizitat un spital şi un liceu, el s-a alăturat delegaţiei din care fac parte miniştri ruşi la o reuniune consacrată dezvoltării socio-economice a Crimeei şi oraşului Sevastopol, la care participau premierul Crimeei, Serghii Aksionov, şi preşedintele Adunării Locale, Volodimir Konstantinov. ”În urma alipirii peninsulei la Rusia, niciun locuitor din Crimeea nu trebuie să piardă absolut nimic, fiecare trebuie să câştige din acest lucru”, a declarat el în deschiderea reuniunii. ”Locuitorii Crimeei trebuie să simtă că fac parte dintr-o ţară puternică”, a adăugat Medvedev. El a enumerat ulterior sarcinile stabilite Guvernului în vederea integrării peninsulei în Rusia, în special în domeniul prestaţiilor sociale, creşterii pensiilor, a salariilor funcţionarilor şi militarilor la nivelul rusesc, dar şi în domeniul sănătăţii. Premierul rus a evocat soluţii luate în calcul în vederea rezolvării problemelor aprovizionării cu energie şi apă a peninsulei, dependentă de livrările din Ucraina. Medvedev a mai anunţat că Crimeea va fi transformată într-o zonă economică specială, prin acordarea de scutiri de taxe în vederea atragerii investiţiilor. Premierul rus a mers şi la Sevastopol, unde se află cartierul general al Flotei Ruse la Marea Neagră.

REFORMĂ CONSTITUŢIONALĂ Rusia consideră că alegerile din Ucraina nu vor fi legitime fără să fie efectuată o reformă în prealabil a Constituţiei, a declarat un adjunct al ministrului de Externe, în contextul în care Moscova insistă asupra introducerii federalismului. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, insistă asupra introducerii federalismului pentru apărarea drepturilor regiunilor rusofone din estul ţării, un lucru refuzat categoric de noua putere de la Kiev. Ucraina urmează să aleagă la 25 mai un înlocuitor al lui Viktor Ianukovici, îndepărtat de la putere după trei luni de contestare încheiate într-o baie de sânge şi cu pierderea Crimeei.

SE ŢIN DE GLUME Comisia electorală pentru organizarea alegerilor programate la 25 mai, în Ucraina, a anunţat ieri că a înregistrat 46 de candidaturi, printre care miliardarul Petro Poroşenko, favorit în sondaje, fostul premier Iulia Timoşenko, dar şi... Darth Vader, personajul din ”Războiul Stelelor”. Lista candidaţilor înregistraţi pentru alegerile prezidenţiale anticipate din 25 mai, dată publicităţii după încheierea termenului pentru depunerea dosarelor, include şi personaje neaşteptate, printre care liderul comunităţii evreilor, Vadim Rabinovici, şi reprezentantul Partidului ucrainean al Internetului, Darth Vader, văzut adesea la manifestaţiile din Piaţa Independenţei din Kiev purtând casca neagră şi pelerina eroului din ”Războiul Stelelor”. Cel mai probabil, lista se va diminua considerabil după examinarea dosarelor candidaţilor, care va continua până la 4 aprilie. Campania electorală s-a animat săptămâna trecută, după ce fostul premier Iulia Timoşenko, în vârstă de 53 de ani, şi-a anunţat candidatura, părând decisă să-şi ia revanşa în urma înfrângerii suferite la scrutinul din 2010, când a fost devansată de Viktor Ianukovici. Miliardarul Petro Poroşenko, favorit în sondaje şi singurul oligarh care a susţinut deschis manifestaţiile pro-europene de la Kiev, şi-a anunţat, vineri, candidatura la prezidenţiale. El a primit, sâmbătă, susţinerea fostului campion de box Vitali Kliciko. Aflat în scădere în sondajele de opinie, Partidul Regiunilor, al preşedintelui demis Viktor Ianukovici, l-a desemnat pe Mihailo Dobkin, fostul guvernator al regiunii rusofone Harkov, dar mai mulţi reprezentanţi ai formaţiunii au intrat, la rândul lor, în cursa pentru alegerile prezidenţiale, fără să aibă susţinerea oficială, printre care şi fostul vicepremier Iuri Boiko. La rândul lor, naţionaliştii pro-europeni din Partidul Svoboda (Libertate) susţin candidatura liderului Oleg Tiagnibok, iar gruparea radicală Sector Dreapta îl susţine pe Dmitro Iaroş.



12