Rusia şi SUA, sortite să coopereze

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rusia şi SUA, sortite să coopereze

Externe 16 Februarie 2008 / 00:00 563 accesări

Candidatul Kremlinului şi probabil viitorul preşedinte al Rusiei Dmitri Medvedev a declarat, vineri, că Rusia şi SUA sînt sortite să coopereze, indiferent de cine le sînt preşedinţii. “SUA şi Rusia împărtăşesc valori comune, au şi divergenţe pe anumite chestiuni”, a explicat vicepremierul rus. Cele două mari puteri s-au confruntat în ultimele luni mai ales pe tema scutului antirachetă american în Europa. “Multe subiecte cer o activitate comună”, a mai afirmat Dmitri Medvedev, vorbind despre lupta împotriva terorismului şi a traficului de droguri, problemele de dezvoltare economică sau chestiunile energetice.

Mai ponderat decît Vladimir Putin, Dmitri Medvedev îi reasigură deocamdată pe occidentali, chiar dacă nu a dat multe indicii despre viziunea sa în materie de politică externă. “Diplomaţia rusă nu se va schimba prin plecarea lui Putin de la Kremlin”, a declarat însă ambasadorul rus la NATO, într-un interviu publicat vineri de “Financial Times”. “Medvedev speră să aibă relaţii amicale cu ţările vecine, dar va apăra interesele Rusiei la fel ca Putin”, a afirmat Dmitri Rogozin.

Prim-vicepremierul rus a declarat vineri şi că libertatea, proprietatea privată şi independenţa justiţiei vor fi preocupările centrale ale administraţiei sale. Vorbind la cel de-al cincilea forum economic de la Krasnoiark, din Siberia, vicepremierul rus şi-a prezentat priorităţile, în condiţiile în care este favoritul absolut pentru a-i succede mentorului său Vladimir Putin după alegerile din 2 martie. Dmitri Medvedev, care are 42 de ani, a vorbit mai mult despre dezvoltarea unor proiecte sociale şi combaterea corupţiei decît despre politica internaţională şi redresarea Rusiei ca putere militară, teme pe care Putin le abordează regulat. Acesta s-a pronunţat pentru o reducere a rolului statului în economie. Într-un discurs în care şi-a expus în detaliu programul economic, a subliniat importanţa modernizării economiei. Rusia a cunoscut o consolidare a rolului statului în economie în timpul mandatelor lui Putin, în special în sectorul energetic şi prin înfiinţarea de companii de stat. Dmitri Medvedev a reluat în discursul său numeroase puncte ale discurului lui Putin de la începutul acestei luni, printre care nevoia de a combate corupţia şi de a pune capăt dependenţei Rusiei de hidrocarburi. Medvedev este preşedintele Consiliului de Administraţie al Gazprom şi este considerat mai liberal decît mulţi oficiali de la Kremlin.



12