„Salamul de Sibiu” va deveni produs protejat de UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Salamul de Sibiu” va deveni produs protejat de UE

Justiție 04 Aprilie 2015 / 00:00 5575 accesări

"Telemeaua de Ibănești" va obține în cel mult două săptămâni protecție și recunoaștere la nivelul statelor comunitare, iar "Salamul de Sibiu" și "Novacul afumat de Țara Bârsei" vor fi atestate cel mai probabil în luna mai, a declarat Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). „”Telemeaua de Ibănești”, ca produs cu Denumire de Origine Protejată (DOP), a trecut de perioada de opoziție la nivel comunitar și mai este doar o procedură internă de publicare și de transmitere. Avem remediate și problemele întâmpinate pentru „Novacul afumat de Țara Bârsei” și sperăm ca și acest produs să primească acordul Comisiei Europene în luna mai", a spus Morărescu. În ceea ce privește „Salamul de Sibiu”, acest produs se mai află în perioada de opoziție pe site-ul Uniunii Europene, iar aprobarea CE ar putea veni tot în luna mai dacă nu vor exista până atunci observații din partea altor state membre. Documentația pentru „Salamul de Sibiu” a fost trimisă Uniunii Europene în 15 noiembrie 2014, unde trebuie să stea în opoziție timp de șase luni pentru a putea primi protecție la nivelul satelor comunitare. Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiționale, din care UE deține 1.404. Cele mai multe produse protejate le deține Italia (296), Franța (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) și Germania (96). România are până în prezent un singur produs protejat la nivelul UE - „Magiunul de prune Topoloveni“.



12