Salvaţi din mijlocul infernului alb

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lupta cu troienele

Salvaţi din mijlocul infernului alb

Eveniment 09 Februarie 2012 / 00:00 646 accesări

INTERVENŢII Vântul puternic, zăpada viscolită şi temperaturile de -14, -16 grade au pus serioase probleme angajaţilor Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa în cursul nopţii de marţi spre miercuri. În ciuda tuturor avertismentelor de vreme rea, au existat constănţeni care s-au crezut mai tari decât forţa naturii şi s-au aventurat pe drumurile judeţene. “Am fost solicitaţi să deblocăm 8 autoturisme. Şoferii au crezut că pot răzbate prin viscolul puternic, numai că la un moment dat vizibilitatea era zero, aşa că au tras maşina pe dreapta. Nu a durat foarte mult timp şi maşinile au fost acoperite de zăpadă, fiind solicitată intervenţia utilajelor RAJDP pentru a-i debloca. Au avut noroc că utilajele noastre erau pregătite pentru intervenţie şi s-a putut ajunge destul de repede la cei care ne-au solicitat”, a declarat directorul RAJDP, Adrian Gâmbuţeanu. El a precizat că tot în cursul nopţii de marţi spre miercuri, utilajele şi angajaţii RAJDP au ajutat trei ambulanţe să ajungă la pacienţi, în localităţile Dobromir, Dropia şi Potârnichea şi, ulterior, la cea mai apropiată unitate sanitară. “Zona Băneasa a fost cea mai afectată având în vedere că stratul de zăpadă depăşeşte 25 de centimetri, şi vântul puternic împiedica intervenţia utilajelor Regiei. Din cauza viscolului puternic în unele zone s-au format nămeţi de 1-2 metri. O altă zonă afectată este Topraisar, acolo unde vântul puternic viscolea zăpada pe carosabil”, a spus Gâmbuţeanu. Nici zonele Hârşova, Tariverde sau Cuza Vodă nu au fost lipsite de probleme. Cu toate acestea, niciunul din drumurile judeţene nu a fost închis circulaţiei datorită eforturilor celor 162 de angajaţi ai Regiei. “Recomandăm participanţilor la trafic ca în perioada imediat următoare să renunţe la deplasări, iar dacă acest lucru nu este posibil, să circule cu viteză redusă, să adapteze viteza de deplasare la condiţiile meteo existente şi să echipeze vehiculele adecvat (cauciucuri de iarnă, lanţuri, lopată, rezervă de combustibil). De asemenea, îi rugăm pe participanţii la trafic să nu părăsească localităţile decât după o consultare a Dispeceratului Central al RAJDP Constanţa, la telefonul: 0241/693527 sau 0735008802”, a spus directorul RAJDP.

CONSTANŢA La nivelul Municipiului Constanţa ninsoarea şi vântul puternic au creat de asemenea probleme utilajelor Primăriei. Pe tot parcursul nopţii de marţi spre miercuri, pe principalele artere ale oraşului, au patrulat non stop maşinile cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii şi sărăriţele care împrăştiau material antiderapant. “Vântul în rafale ne-a pus ceva probleme, având în vedere că zăpada pe care noi o strângeam era adusă înapoi pe carosabil din cauza viscolului. Le atragem atenţia şoferilor constănţeni să circule cu prudenţă, având în vedere că pe anumite porţiuni există posibilitatea apariţiei poleiului. Utilajele noastre vor interveni în continuare pentru ca traficul în municipiul Constanţa să se desfăşoare în condiţii cât mai bune”, a declarat şeful Comandamentului de iarnă al Primăriei Constanţa, viceprimarul Gabriel Stan.

TECHIRGHIOL În oraşul Techirghiol, o parte din locuitori au rămas fără apă şi curent din cauza vântului puternic. “La nivelul oraşului s-a intervenit cu utilaje pentru curăţarea carosabilului, în vederea creării unor condiţii cât mai bune de trafic. Cea mai mare problemă a noastră a fost pana de curent care a lăsat în beznă o bună parte a locuitorilor. Mai grav a fost că, în urma opririi curentului, locuitorii au rămas fără apă. Situaţiile ne-au fost aduse imediat la cunoştinţă. Am luat legătura cu cei de la Enel, care miercuri spre prânz au rezolvat situaţia, astfel că în prezent niciun locuitor nu mai are probleme”, a declarat primarul oraşului Techirghiol, Adrian Stan.



12