“Săptămîna Culturii Turce“, eveniment dedicat Zilelor Constanţei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În organizarea UDTR

“Săptămîna Culturii Turce“, eveniment dedicat Zilelor Constanţei

Cultură 19 Mai 2006 / 00:00 2618 accesări

Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR) organizează, în perioada 18-22 mai, “Săptămîna Culturii Turce“ - trei evenimente cultural-educative dedicate Zilelor Constanţei. Comisia de Femei, Comisia pentru Tineret şi Comisia pentru Cultură a UDTR, vor organiza, în perioada menţionată, simpozioane şi programe artistice, la care vor participa membri ai UDTR, dar şi invitaţi de peste hotare. La sediul UDTR a fost organizată, ieri, o conferinţă de presă, prin intermediul căreia preşedintele UDTR, Osman Fedbi, preşedintele Comisiei de Femei, Aisel Arif, responsabilul pentru proiect Hasan Emghil, secretarul general al UDTR, Sackir Sureya şi preşedintele Comisiei de Cultură a UDTR, Serin Gafar, au prezentat programul evenimentelor.

Comisia de Femei a UDTR va susţine, pe 19 mai, la Hotel Oxford, a III-a ediţie a simpozionului internaţional "Femeia turcă din Balcani". Potrivit preşedintelui Comisiei de Femei, Aisel Arif, la manifestare sînt aşteptaţi să participe primarul oraşului Constanţa, Radu Mazăre, secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice Marko Atilla, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Haluk Agca. Peste 140 de femei din Turcia, Bulgaria, Grecia şi România vor susţine comunicări ştiinţifice avînd cinci teme majore: locul şi rolul femeii turce în viaţa culturală, socială şi politică, femeia turcă în istoria locală, evoluţia femeii turce de-a lungul timpului, integrarea europeană şi rolul femeii turce şi percepţia în religie a femeii. "Simpozionul internaţional a fost iniţiat şi organizat de Comisia de Femei a UDTR, cu intenţia de a lărgi cooperarea şi comunicarea dintre femeile din această parte a Europei, dar şi a lumii. Prin acest colocviu, aducem în prim-plan relaţia dintre organizaţiile de femei cu statul şi societatea civilă şi aducem în centrul atenţiei mijloacele de optimizare a situaţiei femeii, prin promovarea unor programe adecvate", a explicat preşedintele Comisiei de Femei, Aisel Arif.

Cea mai veche fanfară militară otomană, "Mehter", revine, la Constanţa, după 11 ani

Comisia pentru Tineret a UDTR va organiza, în aceeaşi perioadă, simpozionul intitulat "Ataturk şi moştenirea lăsată tinerilor turci", la care vor participa tineri din România, Turcia, Bulgaria şi Grecia. Responsabilul acestui proiect, Hasan Emghil, a precizat faptul că, prin intermediul acestei manifestări educative, se doreşte să se aducă în atenţia tinerilor turci, dar şi a celor din Constanţa, tradiţiile şi obiceiurile poporului turc, de la formare şi pînă în prezent. "Este bine ca generaţia tînără să cunoască cultura, mentalitatea şi rolul pe care ei îl au în promovarea tradiţiilor turceşti. Trebuie să fim mîndri de poporul din care facem parte şi, în aceeaşi măsură, sîntem nevoiţi să-l promovăm ca atare", a menţionat responsabilul acestui proiect, Hasan Emghil.

Participanţii la cele două simpozioane au ocazia să urmărească un inedit program artistic, susţinut de cea mai veche fanfară militară otomană "Mehter". Secretarul general al UDTR, Sackir Sureya, a declarat că fanfara "Mehter" revine la Constanţa, după 11 ani. Grupul, format din 37 de bărbaţi, va interpreta melodiile pe care iniţiatorii fanfarei le cîntau în timpul Imperiului Otoman, atunci cînd însoţeau ostaşii la război. "Inedit este faptul că membrii trupei poartă aceleaşi costume care erau purtate în perioada de început a grupului şi folosesc aceleaşi instrumente de atunci, specifice repertoriului de război. Dacă în perioada de război, formaţia avea menirea de a îmbărbăta soldaţii, prin cîntecele ei, pe vreme de pace, ea anunţa orele de rugăciune", a explicat secretarul general al UDTR, Sackir Sureya.



Ştiri recomandate

12