Şase oficiali au fost reţinuţi în Elveţia, fiind acuzaţi de corupţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cutremur la FIFA, cu două zile înaintea alegerilor pentru președinția forului fotbalistic mondial

Şase oficiali au fost reţinuţi în Elveţia, fiind acuzaţi de corupţie

Sport 28 Mai 2015 / 00:00 466 accesări

Cel de-al 65-lea Congres al FIFA se va desfăşura, joi şi vineri, în contextul unui mare scandal de corupţie, izbucnit miercuri dimineaţă, la Zurich, când şase înalţi oficiali ai forului mondial au fost reţinuţi de poliţia elveţiană, la solicitarea Departamentului de Justiţie al SUA. Printre persoanele reţinute se numără doi din cei şapte vicepreşedinţi FIFA, Jeffrey Webb din Insulele Cayman şi Eugenio Figueredo din Uruguay, preşedintele federaţiei de fotbal din Costa Rica, Eduardo Li, candidat pentru un loc în Comitetul Executiv al FIFA, şi Jose Maria Marin, fost preşedinte al federaţiei braziliene, actual membru al mai multor comisii FIFA. Oficiul Federal de Justiţie din Elveţia a precizat că persoanele reţinute sunt cercetate pentru luare de mită şi alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 100 de milioane de dolari. Acţiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină. Implicarea americană în acest caz este ca urmare a faptului că acţiunile ilegale au fost puse la punct în SUA, iar pentru tranzacţiile financiare au fost folosite bănci din această ţară.

Persoanele reţinute la hotelul de lux Baur au Lac vor fi extrădate în SUA imediat. Acţiunea poliţiştilor, îmbrăcaţi civil, s-a desfăşurat discret, unele dintre persoanele reţinute fiind conduse la maşinile autorităţilor fără cătuşe la mâini. Cei şase erau prezenţi la Zurich pentru a lua parte la Congresul FIFA în cadrul căruia vor avea loc alegeri pentru preşedinţia forului condus de Joseph Blatter. Actualul preşedinte al FIFA, Joseph Blatter, şi prinţul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei sunt singurii candidaţi rămaşi în cursa pentru şefia forului mondial. Blatter, în vârstă de 79 de ani, este considerat favorit pentru al patrulea mandat de preşedinte al FIFA, for pe care îl conduce din 1998. FRF a anunțat ieri că preşedintele Răzvan Burleanu şi secretarul general Gheorghe Chivorchian vor fi prezenţi la Congresul FIFA, unde îl vor susţine la alegeri pe prinţul Ali Bin Al-Hussein!

AMERICANII ACUZĂ DE CORUPȚIE 14 PERSOANE, DINTRE CARE 9 SUNT OFICIALI FIFA!

Potrivit „New York Times“, cele 14 persoane acuzate de justiţia americană în cazul de corupţie în care au fost efectuate arestările sunt următoarele:

Jeffrey Webb - preşedintele Confederaţiei de Fotbal din America de Nord, Centrală şi Caraibe (CONCACAF) şi vicepreşedinte al FIFA;

Jack Warner - fost preşedinte al CONCACAF şi fost vicepreşedinte al FIFA;

Eugenio Figueredo - fost preşedinte al Confederaţiei de Fotbal din America de Sud (CONMEBOL) şi vicepreşedinte al FIFA;

Eduardo Li - preşedintele Federaţiei de Fotbal din Costa Rica, urma să devină membru al Comitetului Executiv al FIFA;

Julio Rocha - preşedintele Federaţiei de Fotbal din Nicaragua;

Costas Takkas - fost preşedinte al Federaţiei de Fotbal din Insulele Cayman;

Rafael Esquivel - preşedintele Federaţiei de Fotbal din Venezuela, din 1988;

José Maria Marin - fost preşedinte al Federaţiei Braziliene de Fotbal;

Nicolás Leoz - fost preşedinte al CONMEBOL şi fost membru al Comitetului Executiv al FIFA;

Alejandro Burzaco - preşedintele excutiv al unei agenţii media de sport din Argentina;

Aaron Davidson - preşedintele Traffic Sports USA - promotor de evenimente sportive - şi preşedinte al North American Soccer League;

Hugo Jinkis - preşedinte al unei agenţii media cu implicare în fotbal;

Mariano Jinkis - preşedinte al unei agenţii media cu implicare în fotbal;

José Margulies - acuzat că a intermediat şi facilitat plăţi ilegale.

Așadar, pe listă figurează nouă oficiali FIFA bănuiţi de corupţie și patru reprezentanţi ai unor parteneri media ai FIFA (Burzaco, Davidson şi cei doi Jinkis), în timp ce Margulies este considerat un intermediar care ar fi facilitat plăţi ilegale în acest caz.

Printre persoanele reţinute se numără doi din cei şapte vicepreşedinţi FIFA, Jeffrey Webb din Insulele Cayman şi Eugenio Figueredo din Uruguay, preşedintele federaţiei de fotbal din Costa Rica, Eduardo Li, candidat pentru un loc în Comitetul Executiv al FIFA, şi Jose Maria Marin, fost preşedinte al federaţiei braziliene, actual membru al mai multor comisii FIFA. Oficiul Federal de Justiţie din Elveţia a precizat că persoanele reţinute sunt cercetate pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 100 de milioane de dolari. Acţiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină. De asemenea, ele sunt anchetate pentru spălare de bani, înşelăciune şi fraudă, fapte de corupţie comise în ultimii 20 de ani, în legătură cu atribuirea organizării unor ediţii ale Campionatului Mondial de fotbal, dar şi privind cedarea drepturilor TV şi de publicitate. Implicarea americană în acest caz este ca urmare a faptului că acţiunile ilegale au fost puse la punct în SUA, iar pentru tranzacţiile financiare au fost folosite bănci din această ţară.

Ancheta a început după ce americanul Chuck Blazer, fost secretar general al CONCACAF și fost membru al Comitetului Executiv al FIFA, a cooperat cu autorităţile americane. El a pledat „vinovat“ în 2013 la zece capete de acuzare - incluzând complot, înşelătorie, fraudă electronică - şi a plătit o amendă de 1,9 milioane de dolari. Alte trei persoane, printre care doi fii ai lui Jack Warner, şi două companii de marketing sportiv au pledat de asemenea „vinovat“, în acest caz.

Într-un alt dosar, Parchetul elveţian a confiscat, tot miercuri, documente electronice de la sediul FIFA din Zurich, în cadrul urmăririi penale începute cu privire la „spălare de bani şi management defectuos”, în procesul de atribuire a organizării turneelor finale de CM din 2018 şi 2022. Ministerul elveţian de Justiţie a precizat că ancheta penală a fost începută pe 10 martie.

BLATTER NU ESTE IMPLICAT ÎN CAZUL DE CORUPŢIE

        Preşedintele Joseph Blatter şi secretarul general al FIFA, francezul Jerome Valcke, nu sunt vizaţi de ancheta poliţiei elveţiene, a declarat directorul de comunicare al FIFA, Walter De Gregorio. „Sepp Blatter este concentrat pe congres. Factorul de stres este un pic mai ridicat decât ieri. Este relaxat, pentru că nu este implicat. FIFA este cea care a cerut, pe 18 noiembrie 2014, deschiderea unei anchete. Raportul Garcia a fost remis atunci justiţiei elveţiene. Este o surpriză că s-a întâmplat astăzi (n.r. - valul de reţineri), dar nu este o surpriză că se întâmplă”, a spus De Gregorio în conferinţa de presă de ieri. El a dezminţit informaţiile potrivit cărora alegerile pentru preşedinţia forului mondial, programate mâine, ar urma să fie amânate din cauza scandalului de corupţie. De Gregorio a precizat că forul fotbalistic mondial cooperează din toate punctele de vedere cu autorităţile elveţiene în cadrul anchetei. Raportul Garcia, un document care ar putea face lumină în cadrul acuzaţiilor privind fapte de corupţie înregistrate în procesul de atribuire a organizării CM 2018 (Rusia) şi 2022 (Qatar), va fi făcut public după încheierea anchetei justiţiei elveţiene, a mai spus De Gregorio.



12