S-au interzis grătarele la Beijing!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Campanie anti-poluare

S-au interzis grătarele la Beijing!

Monden 28 Noiembrie 2013 / 00:00 600 accesări

ŢAP ISPĂŞITOR Oficialii din capitala Chinei fac exces de zel în lupta declanşată împotriva poluării. Până să închidă marile combinate şi uzine, autorităţile chineze au luat în vizor grătarele oamenilor. Aşa că Poliţia din Beijing a trecut la fapte şi a distrus peste 500 de grătare, pentru a opri emisiile de PM2,5 în zonele urbane. Este vorba despre emisii de metale foarte fine care se fixează în plămâni şi, în timp, ajung să pericliteze funcţia respiratorie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit valoarea lor limită la 25 de micrograme/m3, numai că, la Beijing, poluarea este de o sută de ori peste limitele de alertă. Aşa că primele care au căzut pradă eficienţei autorităţilor au fost... grătarele! Timp de trei luni, Poliţia a desfăşurat o amplă campanie în care le-a confiscat, ele fiind acum distruse.

PROGNOZE GREŞITE Alături de China, SUA sunt celălalt mare poluator al lumii. Schimbările climatice şi intensificarea furtunilor sunt resimţite din plin de americani, dar oficialii SUA nu prea dau în brânci cu măsurile anti-poluare. Mai mult, emisiile de metan, un gaz cu efect de seră puternic, ar fi fost subestimate cu 50% în SUA, de către Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA). ”Rezultatele noastre arată că emisiile de metan ar putea fi de până la 2,7 ori mai mari decât estimările oficiale în partea central-sudică a ţării, o regiune-cheie pentru producţia de petrol şi rafinare”, a explicat Scott Miller, cercetător la Universitatea Harvard. În aceste state din regiunea central-sudică, cum ar fi Texas, emisiile provenind de la producţia de petrol şi gaze ar putea reprezenta 50% din totalul emisiilor de metan din regiune, de aproape cinci ori mai mult decât volumul avansat de EPA.

EMISII PERICULOASE Metanul este al doilea cel mai important gaz cu efect de seră după dioxidul de carbon (CO2), subliniază cercetătorii, al căror studiu ar putea ajuta autorităţile naţionale şi statele să elaboreze strategii de reducere a emisiilor. Echipa de cercetare s-a bazat pe un model pe calculator care permite urmărirea variaţiilor de metan în atmosferă şi identificarea surselor acestora în SUA. S-a lucrat pe estimările iniţiale din 2007 şi 2008, când SUA şi-au crescut puternic producţia de gaze naturale. Emisiile de metan provin dintr-o varietate de activităţi umane, inclusiv de la forajul petrolier, rafinarea petrolului, producţia de cărbune, depozite de deşeuri şi zootehnie, care ar putea produce de două ori mai mult acest gaz decât volumul estimat anterior. Aproximativ 60% din emisiile de metan din lume sunt produse de activitatea umană, restul de 40% provenind din surse naturale. Metanul blochează de 70 de ori mai multă căldură în atmosferă decât CO2, însă are o durată de viaţă mult mai scurtă, de zece ani, în comparaţie cu un secol în cazul dioxidului de carbon.



12