Scandalul taxelor de la graniţe, gafã a Guvernului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Scandalul taxelor de la graniţe, gafã a Guvernului

Eveniment 11 Ianuarie 2007 / 00:00 801 accesări

Guvernanţii s-au îngropat şi mai adînc în scandalul monstru creat de introducerea taxelor percepute la graniţă de autorităţile române. Înainte de momentul 1 ianuarie 2007, portocaliii se lăudau că, datorită lor, legislaţia română a fost aliniată la cea europeană şi acum se vede şi cum au făcut acest lucru. Legislaţia „europeană” de Dîmboviţa a aruncat România într-un scandal de proporţii, iar acum guvernanţii se scarpină olteneşte în încercarea de a drege busuiocul. Deşi portocaliii se fac vinovaţi de întreaga tevatură pentru că nu s-au gîndit la acest conflict înainte de aderare, Executivul încearcă acum să arunce noroiul în curtea autorităţilor locale care au adoptat hotărîri de instituire a taxelor respective pentru a respecta legea adoptată la iniţiativa Guvernanţilor. Tăriceanu a încercat ieri să „scuze” Guvernul, afirmînd: „Nu este o problemă legată în special de Guvern, ci de autorităţi locale, dar nu putem să rămînem nepăsători la ceea ce se întîmplă. Mi se pare absolut firesc ca, odată cu intrarea în UE, regulile europene să se aplice şi la graniţa dintre România şi Bulgaria. În acest context şi în cadrul legislativ european actual, să găsim modalităţile pentru ca graniţa să nu mai prezinte niciun obstacol de trecere şi niciun prilej pentru introducerea unor taxe care sînt de interes local, dar nu în concordanţă cu spiritul european". Nu se înţelege exact de cine ar putea fi legată exact această problemă, în opinia premierului, din moment ce tocmai Guvernul a fost la baza iniţierii legii de instituire a taxelor-problemă.

Reamintim că, de cum a izbucnit scandalul, la rampă a ieşit secretarul de stat al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Mircea Toader, care a anunţat, duminică, faptul că taxele speciale percepute de primării în zona de graniţă vor fi suspendate pînă cînd Guvernul va elabora un nou cadru legal, astfel încît costurile pentru modernizarea şi întreţinerea infrastructurii rutiere să fie suportate, unde este nevoie, din bugetul de stat. Şi soluţiile Guvernului au venit... Ministrul MAI, Vasile Blaga, le-a cerut ieri prefecţilor să atace în contencios administrativ hotărîrile autorităţilor locale de instituire a taxelor de graniţă, astfel încît hotărîrile respective să devină nule de drept. Ministrul a anunţat că abrogarea articolului 4 din Ordonanţa de Urgenţă nr 86/2002, privind înfiinţarea Ghişeului unic în punctele de trecere a frontierei de stat a României se va face în şedinţa Guvernului de săptămîna viitoare, cel mai probabil printr-o ordonanţă simplă. Ministrul nu a amintit însă nimic de găsirea unor soluţii de finanţare a lucrărilor de întreţinere a infrastructurii rutiere. Aşa încît, problema cu taxele a fost rezolvată, iar autorităţile locale se vor alege cu găuri imense în bugetele locale deja aprobate.

Primarul comunei Ostrov, una dintre localităţile constănţene de frontieră, Niculae Dragomir, a declarat: “Decizia Guvernului nu este o soluţie în avantajul comunităţilor locale. Taxa ecologică reprezenta un ajutor substanţial pentru noi şi după suspendarea ei ne aşteptam ca Guvernul să vină cu soluţii concrete de finanţare a cheltuielilor generate de întreţinerea punctelor de trecere a frontierei”. La rîndul său, primarul din Negru Vodă, Ion Nicolin, a declarat că decizia Guvernului nu se poate aplica în cazul său, întrucît el a suspendat deja această taxă. “Nu mai aştept ca Guvernul să facă ceva pentru că deja nu se mai lucrează la punctul de trecere a frontierei din partea română, ci la cel de la bulgari. Dacă acest punct de trecere a frontierei ar fi rămas funcţional, aş fi căutat soluţii de finanţare pentru ca să îl întreţin în continuare”, a declarat Ion Nicolin.



12