Scenograful Şerban Jianu, înmormântat azi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Scenograful Şerban Jianu, înmormântat azi

Cultură 13 Mai 2013 / 00:00 1872 accesări

Comunitatea artistică de la malul mării a suferit, sâmbătă, o mare pierdere, prin trecerea la cele veşnice, după o îndelungată suferinţă, a scenografului Şerban Jianu, soţul Eugeniei Tărăşescu-Jianu. Înmormântarea regretatului om de cultură va avea loc astăzi, la Cimitirul Central, după slujba de prohodire care va fi oficiată, de la ora 12.00, la „Casa Albastră”. Până atunci, cei care doresc pot să-i mai aducă un ultim omagiu la casa mortuară amintită, unde se află sicriul cu trupul neînsufleţit. Pe 2 mai, artistul împlinise 69 de ani.

„Eugen Jianu a fost un om cultivat, de o rară civilitate şi nobleţe sufletească. A fost un artist ce şi-a purtat talentul cu discreţie şi modestie”, a spus consultantul artistic al Teatrului de Stat, Anaid Tavitian, o bună prietenă a familiei Jianu. „Rafinamentul, monumentalitatea, eleganţa imaginilor, armonia formelor şi culorilor, puterea de sugestie au fost marca creaţiilor - decor şi costume - semnate de Eugen Jianu”, a mai apreciat Anaid Tavitian.

Şerban Jianu s-a născut la Bucureşti, la 2 mai 1944. El a absolvit Facultatea de Arte Decorative a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, la clasa profesorului Paul Bortnovski. Spectacolul său de licenţă a fost „Bacantele”, în regia Cătălinei Buzoianu. Artistul a debutat ca scenograf la Teatrul Liric Constanţa, actualul Teatru Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danovski”, între anii 1969-2000. Printre spectacolele de operă, operetă şi balet asupra cărora şi-a pus amprenta creativă se numără „Traviata”, „Ţara Surâsului” şi „Tosca”, cea din urmă dăinuind încă în repertoriul TNOB. Şerban Jianu a colaborat şi cu Teatrul Dramatic, actualul Teatru de Stat, unde a realizat scenografia pentru unul dintre cele mai longevive şi iubite spectacole, „Bunica se mărită”. Alături de soţia sa, Eugenia Tărăşescu-Jianu, colegă de generaţie, a colaborat profesional prin schimb de idei şi soluţii specifice artei scenografice, celebrul spectacol al Teatrului de Păpuşi, „Copilul din stele” fiind o dovadă elocventă în acest sens.



12