Schimbări militare importante în Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Schimbări militare importante în Irak

Externe 06 Ianuarie 2007 / 00:00 624 accesări

Violenţele zilnice din Irak îngrijorează comunitatea internaţională. Chiar în cursul zilei de ieri, un tanc al armatei americane a luat foc după ce a trecut pe lîngă o bombă detonată de insurgenţi pe şosea. Oficialii americani nu au precizat dacă s-au înregistrat victime. În acest context, preşedintele american, George W. Bush, a anunţat o importantă remaniere a echipei sale de consilieri privind Irakul, cu cîteva zile înainte de anunţul noii sale strategii pentru această ţară aflată în pragul războiului civil.

Principalele persoane vizate de remanierea liderului de la Casa Albă sînt următoarele: John Negroponte, actualul director al serviciilor naţionale de informaţii americane, va deveni adjunctul secretarului de Stat Condoleeza Rice. Diplomat de carieră, Negroponte, în vîrstă de 67 de ani, a fost de cinci ori ambasador, în special la ONU, în perioada 2001-2004 şi la Bagdad din iunie 2004 pînă în aprilie 2005. El va juca probabil un rol-cheie în implementarea noii strategii americane în Irak. Retragerea lui John Negroponte din funcţia de director al Serviciilor de informaţii americane ar putea afecta, însă, procesul de reformare a acestora, iniţiat ca reacţie la incapacitatea de prevenire a atacurilor de la 11 septembrie 2001. Michael McConnell îl va înlocui pe Negroponte la conducerea serviciilor de informaţii americane, o funcţie care presupune monitorizarea celor 16 agenţii civile şi militare. Viceamiral în rezervă, el a condus agenţia care se ocupă de informaţiile electronice. Zalmay Khalilzad, succesorul lui Negroponte în funcţia de ambasador în Irak, va reprezenta Statele Unite la ONU. Sunnit de origine afgană, acesta are reputaţia de vorbi la fel de sincer ca şi predecesorul său la ONU, John Bolton. În vîrstă de 55 de ani, el va avea o misiune importantă în momentul în care Washingtonul va vota rezoluţiile privind Coreea de Nord, Iran şi Darfour. Ryan Crocker, ambasador al Statelor Unite în Pakistan din noiembrie 2004, îl va înlocui pe Zalmay Khalilzad în Irak. În vîrstă de 57 de ani, el este unul din specialiştii cei mai experimentaţi din Orientul Apropiat la Departamentul de Stat şi vorbeşte curent limba arabă. A fost ambasador în Liban, Kuwait şi în Siria şi a deţinut alte funcţii diplomatice în Iran, Qatar, Irak şi Egipt.

Amiralul William Fallom, şeful forţelor americane în Pacific, ar trebui să-l înlocuiască pe generalul John Abizaid la conducerea Comandamentului Central (Centcom) care monitorizează, printre altele, războiul din Irak şi operaţiunile militare americane în Afganistan. David Petraeus, responsabil de instruirea forţelor de securitatea irakiene din iunie 2004 pînă în septembrie 2005, îl va înlocui pe generalul George Casey în funcţia de comandant al forţelor armate americane în Irak. În vîrstă de 54 de ani, s-a distins prin gestionarea oraşului Mosul din nordul Irakului, după ce a condus prestigioasa divizie 101, în timpul ofensivei americane din 2003.

George W. Bush dezaprobă modul în care a fost executat Saddam

Preşedintele american a declarat că "execuţia lui Saddam Hussein ar fi trebuit să aibă loc într-un mod mult mai demn", subliniind însă că fostul lider irakian a avut parte de un proces corect, spre deosebire de victimele sale. Acestea sînt primele declaraţii ale liderului de la Casa Albă după publicarea înregistrării video pe care pot fi auzite cuvinte de batjocură adresate de oficialii şiiţi fostului dictator irakian.

Controversa cu privire la execuţia lui Saddam Hussein coincide cu ultimele eforturi ale lui Bush de a iniţia o nouă strategie pentru războiul din Irak în care şi-au pierdut viaţa peste 3.000 de militari americani. Liderul de la Casa Albă a declarat că va prezenta, săptămîna viitoare, noua strategie pentru Irak, în care se va regăsi probabil şi suplimentarea pe termen scurt a trupelor americane, în special a celor din Bagdad. Democraţii, care au preluat conducerea Congresului după alegerile din noiembrie, în mare parte datorită dezapropării publice a războiului din Irak, au dat asigurări că vor schimba politica prezidenţială privind conflictul irakian.

Jacques Chirac crede că războiul din Irak a favorizat expansiunea terorismului

Preşedintele Franţei a declarat, vineri, în faţa diplomaţilor străini, că războiul din Irak, împotriva căruia a protestat vehement, "a oferit terorismului un nou teren de expansiune". Jacques Chirac a criticat deschis acest război, pe care l-a calificat drept o "aventură, declanşată în martie 2003, de Statele Unite". În opinia preşedintelui francez, "acest război a afectat stabilitatea în ansamblu a regiunii în care fiecare ţară este de acum îngrijorată pentru securitatea şi independenţa sa". În opinia preşedintelui Chirac, "prioritatea, mai mult ca niciodată, este de a reda irakienilor suveranitatea deplină".



12