Situaţia din Irak provoacă îngrijorare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Irakul rămîne principalul motiv de preocupare pentru alegătorii americani, cu o lună înaintea alegerilor pentru Congresul american. Întrebaţi care sînt subiectele pe care le consideră cele mai importante înaintea alegerilor, 51% dintre cei intervievaţi au citat deteriorarea situaţiei din Irak, pe locul al doilea situîndu-se ameninţarea teroristă (37%), urmată de situaţia economică (35%). Sondajul indică faptul că 58% dintre americani apreciază că situaţia din Irak se agravează, în timp ce 47% consideră că războiul a obstrucţionat mai degrabă decît a susţinut lupta antiteroristă. Numai 37% sprijină politica preşedintelui Bush, în timp ce 63% se declară nemulţumiţi. Sondajul a fost realizat în perioada 21 septembrie - 4 octombrie, pe un eşantion de 1.800 de adulţi, marja de eroare fiind de plus/minus 3%.

Situaţia din Irak provoacă îngrijorare

Externe 07 Octombrie 2006 / 00:00 631 accesări

Secretarul de Stat american a sosit vineri dimineaţă la Erbil, principalul oraş din Kurdistanul irakian, situat în nordul ţării, unde a avut o serie de convorbiri cu preşedintele regiunii autonome Massud Barzani şi alte oficialităţi kurde. Condoleezza Rice a făcut o vizită-surpriză, joi, la Bagdad, scopul acesteia fiind de a încuraja procesul de reconciliere naţională în Irak. Oficialul american efectuase anterior o vizită în Israel şi în teritoriile palestiniene. Şefa diplomaţiei americane a ajuns cu o întîrziere de două ore în cursul zilei de vineri la Londra, unde a participat la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ce negociază în dosarul nuclear iranian.

Pe de altă parte, comandantul forţei multinaţionale din Irak, generalul american George Casey, a declarat că următoarele şase luni vor fi decisive pentru viitorul Irakului. Declaraţia a fost făcută cu prilejul încheierii lucrărilor Conferinţei internaţionale a responsabililor militari din 39 de state, desfăşurată, la Varşovia, cu uşile închise. Prezent la lucrările conferinţei, consilierul irakian pentru probleme de securitate naţională, Mowaffak al Rubaie, a mulţumit pentru tot ce a făcut coaliţia în Irak, pentru eliberarea naţiunii, stabilizarea ţării şi ajutorul acordat pentru reconstrucţie. Nu întîmplător conferinţa a avut loc în Polonia, aliat ferm al Statelor Unite. Autorităţile de la Varşovia au în Irak sub comanda lor o divizie formată din 2.000 de militari din 12 ţări, din care 880 sînt polonezi.

Un rol important în stabilizarea situaţiei din Irak îl joacă în continuare fostul dictator, Saddam Hussein. Ramsey Clark, unul dintre avocaţii americani ai acestuia, a declarat, la Washington, că eventuala sa condamnare la moarte ar putea determina o nouă intensificare a violenţelor în ţară. Primul proces împotriva lui Saddam Hussein, deschis în octombrie 2005, a fost amînat pînă la 16 octombrie. Un verdict va fi pronunţat la această dată în cazul fostului dictator şi al celorlalţi şapte co-acuzaţi în proces, dar procurorul-şef al instanţei, Jaafar al-Mussaui, anunţa, marţi, că audierea va fi consacrată prezentării unor noi probe ale apărării. În cazul în care va fi pronunţat un verdict, pedeapsa va trebui fixată imediat. Iar dacă Saddam Hussein va fi condamnat la moarte, potrivit cererii formulate de acuzare, legea impune executarea pedepsei în termen de 30 de zile de la pronunţare.



12