Stare de urgenţă la Bombay după 24 de ore de confruntări între forţele de ordine şi terorişti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bombay-ul, luat cu asalt de terorişti

Stare de urgenţă la Bombay după 24 de ore de confruntări între forţele de ordine şi terorişti

Externe 28 Noiembrie 2008 / 00:00 520 accesări

Forţele de securitate indiene au continuat joi, la Bombay, operaţiunile împotriva islamiştilor înarmaţi care încă deţin ostatici, după o serie de atacuri simultane soldate cu 125 de morţi şi 327 de răniţi. În cursul serii de joi, încă se auzeau explozii sporadice şi focuri de armă în zonele atacate, în special în apropierea hotelurilor Oberoi/Trident şi Taj Mahal. Cifrele despre numărul ostaticilor deţinuţi în cele două hoteluri de lux variază, estimativ fiind vorba despre cel puţin 200 de persoane, majoritatea cetăţeni străini. Martori au declarat că grupurile de atacatori, majoritatea foarte tineri, au luat ostatici cu precădere persoane cu paşaport britanic şi american. Printre ostatici s-ar afla şi 15 membri ai unui echipaj al companiei aeriene Air France, blocaţi în Hotelul Oberoi/Trident. Şi un complex religios evreiesc, Nariman House, a fost, de asemenea, atacat, existînd în continuare ostatici, inclusiv un rabin.

Seria de atacuri a fost revendicată de gruparea islamistă Deccan Mujahedin. Unul dintre teroriştii din Hotelul Oberoi/Trident a declarat prin telefon că grupul solicită încetarea persecuţiilor împotriva musulmanilor din India şi eliberarea militanţilor islamişti deţinuţi. Printre victimele atacurilor se numără Şeful Departamentului Antitero din Bombay, Hemant Karkare, alături de alţi zece membri ai forţelor de securitate, şase dintre angajaţii hotelului Oberoi/Trident, dar şi cetăţeni străini, japonezi, australieni, canadieni, britanici, italieni şi germani. Şeful poliţiei locale, A.N. Roy, a precizat că mai sînt turişti în camerele Hotelului Taj Mahal, însă se pare că nimeni nu mai este ostatic. Cei circa 200 de ostatici se află în complexul Oberoi/Trident din Bombay. 100 de persoane erau ţinuţi în aripa Oberoi, iar alte 100 în aripa Trident, potrivit afirmaţiilor directorul adjunct al hotelului, S. S. Mukherjee. Hotelul era înconjurat de forţele armatei şi comando-uri ale forţelor de elită indiene, pregătite să lanseze o ofensivă în încercarea de a-i prinde pe terorişti şi a-i elibera pe ostatici. Ofensiva este însă îngreunată de faptul că teroriştii nu au ocupat subsolul, ci doar nivelurile superioare ale complexului hotelier.

Existenţa unor organizaţii teroriste în interiorul Indiei

Premierul indian Manmohan Singh a acuzat un grup din afara ţării că este responsabil de aceste atentate, o aluzie la Pakistan, vecin şi rival al Indiei. Preşedintele Pratibha Patil a condamnat vehement atacurile comise de persoane care “nu acordă nicio valoare vieţii umane”. Ministrul pakistanez al Apărării a negat ferm, joi, că ţara sa ar fi implicat în atacurile teroriste din Bombay, după ce un reprezentant al armatei indiene a dat asigurări că teroriştii erau originari din această ţară. Autorii atacurilor din Bombay sînt originari de dincolo de frontieră şi poate din Faridkot, în Pakistan, afirmase anterior generalul R.K. Hooda, care conduce operaţiunea armată împotriva islamiştilor. La rîndul său, grupul islamist Lashkar-e-Taïba, cu sediul în Pakistan, a negat implicarea în aceste atentate.

Serviciile secrete ruse susţin că atacatorii de la Bombay au legături cu al-Qaida. Este vorba în special despre grupul terorist Lashkar-e-Taiba. Combatanţii acestui grup au urmat o instrucţie specială în taberele al-Qaida, care se află la frontiera dintre Pakistan şi India, a afirmat un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii ruse, care ar fi atras atenţia colegilor indieni asupra prezenţei acestui grup în India. Din nefericire, indienii considerau gruparea Lashkar-e-Taiba, cel puţin pînă în prezent, ca fiind formată din bandiţi care participă la conflicte teritoriale într-o zonă frontalieră cu Pakistanul.

Atacurile revendicate de gruparea Mujahedinii din Deccan demonstrează că India se confruntă cu grupări islamiste nou formate, care îşi au bazele în interiorul ţării. Pînă recent, majoritatea atacurilor comise în India au fost atribuite grupărilor care îşi au baze în Pakistan. Atacurile din ultimii ani însă au fost revendicate de grupuri ale căror nume trădează originea locală. Apariţia grupului Mujahedinii din Deccan, care s-a intitulat astfel după numele Platoului Deccan ce acoperă o mare parte din sudul Indiei şi care nu era pînă în prezent cunoscută, alimentează teoria potrivit căreia ţara se confruntă cu grupări de militanţi islamişti formaţi chiar pe teritoriul său. Un grup similar, care se autointitulează Mujahedinii Indieni, a revendicat o serie de explozii produse în luna septembrie la Newn Delhi şi soldate cu moartea a 20 de persoane şi, de asemenea, o serie de atacuri cu bombă, comise în oraşul Ahmedabad, în vest, în iulie, soldate cu moartea a 45 de persoane. Un alt grup, Forţa pentru Securitate Islamică - Mujahedinii Indieni, a declarat că a comis atacurile din octombrie din oraşul Assam, în care au ucis 80 de persoane. Nu este clar dacă există vreo legătură între aceste grupuri, dar un ofiţer de rang înalt din cadrul serviciilor de securitate susţine că aceste nume au alese pentru a “indieniza” mişcarea militantă islamistă. Unii oficiali din securitate susţin că aceste grupări reprezintă o coaliţie sup acoperire a organziaţiilor militante cu sediul în Pakistan, Lashkar-e-Taiba şi Jaish-e-Mohammed.

Indignare la nivel internaţional

Comunitatea internaţională a condamnat ferm atacurile din Bombay, capitala economică a Indiei, care au vizat cu precădere cetăţeni occidentali. Preşedintele american ales, Barack Obama, a apreciat că SUA trebuie să intensifice cooperarea cu India şi cu alte ţări pentru a urmări şi a distruge reţelele teroriste. Prim-ministrul britanic Gordon Brown a declarat că atacurile împotriva fostei colonii a Marii Britanii vor avea un răspuns energic. Acesta a adresat un mesaj omologului său indian, asigurîndu-l că Marea Britanie sprijină ferm Guvernul de la New Delhi şi îi oferă tot ajutorul necesar. UE şi-a exprimat, la rîndul său, oroarea şi indignarea. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a solicitat pedepsirea vinovaţilor. Potrivit Rusiei, „crimele monstruoase ale teroriştilor la Bombay suscită mînie, indignare şi o condamnare absolută”. La Beijing, purtătorul de cuvînt al ministerului Afacerilor Externe a declarat că ţara sa condamnă ferm seria de atacuri de la Bombay şi se opune oricărei forme de atacuri teroriste.

Canada a condamnat cu fermitate aceste „atentate laşe”. Ministrul Afacerilor Externe Lawrence Cannon a prezentat condoleanţe familiilor şi prietenilor victimelor. Şi Guvernul australian a condamnat atacurile, după ce cel puţin doi dintre cetăţenii săi au fost ucişi şi alţi cîţiva răniţi. Potrivit Japoniei, „acest tip de atac terorist este impardonabil şi extrem de rău”. Israelul a remarcat „o dovadă suplimentară şi dureroasă că ameninţarea teroristă este cea mai mare ameninţare cu care se confruntă Israelul şi comunitatea internaţională”. Emiratele Arabe Unite au denunţat „o crimă lipsită de onoare şi oribilă”, asigurînd autorităţile indiene de întreaga lor solidaritate. Atacurile din Bombay sînt tragice şi înfricoşătoare şi afectează comunitatea internaţională în ansamblul său, a reacţionat şi Vaticanul.

Ex foto 4: Atacul asupra gării centrale din Bombay a făcut cele mai multe victime



12