Ştefan Iordache: “Rolurile pe care le-am jucat sînt ca şi copiii mei”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ştefan Iordache este unul dintre cei mai mari actori ai scenei româneşti în viaţă. A jucat în numeroase piese de teatru, dar publicul l-a putut urmări şi în filme memorabile din cinematografia autohtonă, cum ar fi “Ciuleandra”, “Cel mai iubit dintre pămînteni” şi “De ce trag clopotele, Mitică?”. Într-un interviu acordat cotidianului “Telegraf”, Ştefan Iordache a vorbit despre noua generaţie de actori, stilul teatral pe care aceştia îl preferă, dar şi despre cariera sa artistică.

Ştefan Iordache: “Rolurile pe care le-am jucat sînt ca şi copiii mei”

Cultură 07 Septembrie 2006 / 00:00 1108 accesări

Cum vi s-a părut ediţia din acest an a Galei Tînărului Actor “Hop 2006” de la Mangalia?

Actorii au fost foarte buni. În prima seară au fost mai emoţionaţi, probabil s-au simţit stînjeniţi în faţa publicului şi a juriului, dar îi sfătuiesc să nu se mai simtă aşa, pentru că şi noi sîntem oameni şi practicăm aceaşi meserie. Festivalul creşte de la an la an.

De ce aţi ţinut cont atunci cînd i-aţi notat pe concurenţi?

În primul rînd de talent, de text. Mie mi se pare normal ca teatrul, poate am îmbătrînit, Dumnezeu ştie, să apere limba română. Mi s-au părut interesante toate spectacolele de grup.

În acest an, tinerii actori au pus accentul pe spectacolele teatru-dans. De ce credeţi că au făcut această alegere?

Şi teatrul de mişcare este un alt fel de a te exprima, un gest teatral. Problema este că unii au fost prea exageraţi, nu au scos niciun cuvînt, ori teatrul înseamnă cuvînt, limbă, vorbire şi ar fi bine dacă s-ar face un concurs doar pentru spectacolele de dans.

Textele abordate de tineri au ieşit puţin din tipare şi au adus în prim plan limbajul de stradă, înjurăturile. Cum comentaţi acest lucru?

Mie nu îmi place acest limbaj, pentru că pe scenă nu se joacă strada. Cred că ei s-au inspirat din emisiunile pe care le urmăresc la televizor, din înjurăturile din politică şi chiar din viaţa socială civilă. Aceşti tineri trebuie să lupte pentru conservarea şi promovarea limbii române, inclusiv pe scenă.

Vă mai aduceţi aminte de perioada de început în cariera dvs?

Nu prea se făceau, în acea perioadă, astfel de concursuri şi nici nu

m-am înscris niciodată la aşa ceva. Îmi aduc aminte de tinereţe, cînd simţeam şi eu nevoia să mă exprim altfel, mă căţăram pe pereţi. Erau şi atunci aşa numitele spectacole experimentale, ce aveam atunci voie să facem, pentru că era epoca care interzicea aprox. orice. Nu prea se organizau festivaluri, dar mergeam în turnee.

De-a lungul carierei, aţi interpretat numeroase roluri şi în teatru, dar şi în film. Aveţi un personaj pe care v-a plăcut mai mult?

Rolurile pe care le-am jucat sînt ca şi copiii mei şi nu pot să îl aleg doar pe unul. Îi iubesc, chiar dacă unii au ieşit perfect şi alţii mai puţin reuşiţi.

Ce părere aveţi de faptul că marii actori ai teatrului românesc acceptă să joace în telenovele?

Nu cred că fac bine, dar dacă mă gîndesc la salariul şi pensia pe care o are un actor, acceptînd aceste producţii, pe care personal nu le suport, cîştigă un ban în plus. Eu personal nu aş accepta să joc în telenovele.



Ştiri recomandate

12