Strategia de securitate naţională a Rusiei pînă în anul 2020

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Strategia de securitate naţională a Rusiei pînă în anul 2020

Externe 14 Mai 2009 / 00:00 603 accesări

Preşedintele rus a aprobat Strategia de securitate naţională a Rusiei pînă în anul 2020, semnînd un decret în acest sens. Strategia este menită să consolideze eforturile organelor federale ale puterii executive, ale organelor puterii de stat din regiunile Federaţiei Ruse, ale organizaţiilor şi cetăţenilor Rusiei în domeniul securităţii naţionale, precizează comunicatul Kremlinului.

Adoptarea Strategiei a fost amînată de mai multe ori. La 24 martie, după o nouă amînare a adoptării de către Consiliul de Securitate, unul din autorii documentului declara că Rusia trebuie să se lămurească ce are în vedere administraţia de la Washington prin “resetarea”relaţiilor ruso-americane, adăugînd că noi posibilităţi pot apărea după întîlnirea dintre Dmitri Medvedev şi omologul său american Barack Obama din 2 aprilie de la Londra. Tot la 24 martie, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate rus, preşedintele Medvedev punea accentul pe faptul că strategia de securitate naţională pînă în 2020 trebuie să apere interesele economice ale Rusiei. Şi secretarul Consiliului de Securitate rus Nikolai Patruşev declara la aceeaşi dată că definitivarea Strategiei nu aduce modificări de principiu, dar că vor fi introduse cîteva noi propuneri, fără a preciza însă care sînt acestea. Şi cotidianul rus “Kommersant” titra recent că documentul are un caracter anti-american şi că acesta nu corespunde încălzirii relaţiilor dintre Moscova şi Washington.

Documentul a fost elaborat pe baza principiilor formulate de preşedintele Medvedev în primul său discurs despre starea naţiunii rostit la 5 noiembrie anul trecut în Parlament. Acesta afirma la acea dată că Rusia nu se va retrage din Caucaz, că va depăşi consecinţele crizei economice mondiale şi că va ieşi şi mai puternică din aceasta încercare. Noul lider de la Kremlin ameninţa cu desfăşurarea de sisteme de rachete Iskander în regiunea Kaliningrad, ca ripostă la planurile administraţiei de la Washington de a instala elemente ale sistemului său de apărare antirachetă în Europa Centrală. NATO şi politica externă şi militară a SUA reprezintă o ameninţare importantă pentru stabilitatea internaţională şi pentru puterea Rusiei. Document subliniază influenţa negativă pe care o constituie recidiva abordărilor unilaterale în relaţiile internaţionale, făcînd referire în special la problema proiectului american de a instala un scut antirachetă în Europa. Potrivit stategiei ruse, existenţa unui astfel de scut are ca scop “asigurarea unei supremaţii în domeniul militar, fapt ce reprezintă un pericol pentru securitatea rusă şi riscă să conducă la o nouă cursă a înarmării”. Strategia de securitate naţională menţionează că Rusia aspiră să redevină o mare putere şi se felicită deoarece consecinţele crizei politice şi social-economice de la sfîrşitul secolului al XX-lea, generate din cauza dezmembrării Uniunii Sovietice, au fost depăşite.

Poate cel mai interesant detaliu este că Rusia s-ar putea confrunta cu conflicte pe tema resurselor sale energetice la graniţe în viitorul apropiat. Documentul nu citează anumite state, dar Rusia are graniţe comune cu China şi o graniţă cu SUA pe mare, pe distanţă mică. Acesta mai spune că regiunile în care s-ar putea înregistra astfel de competiţii pentru resurse ar putea include Orientul Mijlociu, Marea Barents, Acrtica, Marea Caspică şi Asia Centrală. Rusia doreşte să devină una dintre principalele cinci economii ale lumii pe termen mediu şi să ridice standardele de viaţă pentru populaţia sa de 142 de milioane.

Aşa cum era de aşteptat, activităţile serviciilor străine de informaţii şi ale organizaţiilor teroriste sînt principalele surse de ameninţare pentru securitatea naţională a Rusiei. Printre celelalte surse de ameninţare se numără activitatea organizaţiilor naţionaliste, religioase, etnice sau de alt tip, menite să pericliteze integritatea teritorială a Rusiei şi să destabilizeze climatul intern şi situaţia socială din ţară. Se arată că situaţia demografică şi problemele de mediu se vor agrava pe planetă. Securitatea mondială se va confrunta cu pericole provocate de imigraţia ilegală de necontrolat, traficul de droguri şi de fiinţe umane, dar şi alte forme de criminalitate internaţională organizată. Epidemii generate de virusuri necunoscute îşi vor face apariţia, în timp ce lipsa de apă dulce se va face din ce în ce mai mult simţită. Autorii acestui studiu au menţionat de asemenea că interesele naţionale ale Rusiei vor fi puse la încercare din cauza recidivării conflictelor armate unilaterale de pe scena internaţională.



12