Strigăt de disperare al angajaţilor Căminului pentru Vârstnici

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Strigăt de disperare al angajaţilor Căminului pentru Vârstnici

Justiție 08 Aprilie 2011 / 00:00 777 accesări

AŞTEPTĂRI. Drama salariaţilor de la Căminul pentru Persoane Vârstnice nu se mai termină. Cei 80 de angajaţi, împreună cu directorul unităţii, Doruţa Giuglea, au reluat, ieri, protestul faţă de salariile diminuate fără nicio explicaţie de Guvern, deşi au devenit conştienţi că problema lor nu are o rezolvare de la o zi la alta, din cauza legilor modificate şi răsmodificate de guvernanţii portocalii. După ce au lansat invitaţii verbale şi scrise către politicieni, oamenii au aşteptat să vină o persoană capabilă să le propună soluţii. Invitaţiile s-au adresat către doi parlamentari de Constanţa: deputatul PSD Antonella Marinescu şi deputatul PDL Maria Stavrositu. Doar deputatul PSD a venit să le asculte doleanţele, aşa cum promisese încă de luni, în timp ce Maria Stavrositu, parlamentar al Puterii care, alături de restul PDL-iştilor, deţine majoritate în Parlament, a preferat să bage capul în nisip. Pedelista a replicat, într-o discuţie telefonică cu deputatul PSD, că are un program încărcat şi că ar fi trebuit să primească invitaţia la discuţii cu o săptămână înainte. Ulterior, probabil la presiuni politice, Stavrositu s-a decis să se întâlnească cu protestatarii şi le-a promis că va comunica doleanţele lor la Ministerul Muncii.

SOLUŢII. Soluţiile la problemele angajaţilor căminului nu sunt prea multe, însă Antonella Marinescu a declarat că va face tot posibilul să ajute oamenii să-şi recapete drepturile salariale confiscate de guvernul portocaliu. „Soluţia este să se dea în judecată Ministerul Finanţelor şi să mergem în paralel cu demersuri pentru modificarea unor articole din legile în vigoare, pe partea de social. Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, şi-a permis să modifice o lege organică, deşi asta era treaba Ministerului Finanţelor”, a declarat deputatul PSD. Şi reprezentanţii Primăriei Constanţa s-au aplecat asupra doleanţelor protestatarilor. „Boc ne-a zis: Nu mai daţi ore suplimentare, nu mai daţi sporuri, nu mai daţi nimic! Noi vom acorda tot ce este spor legal”, a declarat viceprimarul Constanţei Decebal Făgădău. El a adăugat că Ministerul Muncii a refuzat să avizeze acordarea multor drepturi salariale. Luni însă, după izbucnirea protestului spontan de la Cămin, Ministerul a remis o nouă adresă în care anunţă că se acordă sporurile tăiate de Guvernul Boc. „În nici două luni, cei care ne conduc au zis ba că acordă sporurile, ba că nu le acordă. Asta este guvernarea Puterii”, a concluzionat viceprimarul.

GESTURI EXTREME. Ajunşi la capătul puterilor şi fără bani de medicamente, unora dintre angajaţi li s-a făcut rău în timpul protestelor şi au avut nevoie de intervenţia medicilor. În timpul protestului de luni, două angajate au avut nevoie de solicitarea Ambulanţei iar ieri, şi contabilei şefe a centrului i-a venit rău şi a fost dusă la Urgenţa Spitalului. O altă angajată a căminului, mamă a doi copii, care nu mai ştie cum să-şi împartă banii între mâncare, utilităţi şi alte cheltuieli curente, cere să fie eutanasiată pentru că nu mai face faţă vieţii la limita subzistenţei. „Mai bine ar face o lege să înghit o pastilă şi să mor repede”, a declarat Floarea Corsia, una dintre îngrijitoarele din cămin. Cel mai mare cămin de bătrâni din România, ca număr de asistaţi, a rămas fără conducere după ce directorul, Doruţa Giuglea, şi-a înaintat, ieri, demisia, din cauza situaţiei salariaţilor săi. „Dacă apare un semnal cât de mic că se va rezolva situaţia, atunci mă mai gândesc, dar în situaţia de faţă sub nicio formă nu renunţ la demisie”, a declarat directorul unităţii. Deocamdată, cei 80 de angajaţi au suspendat, din nou, protestul în aşteptarea soluţiilor concrete de la parlamentarii de Constanţa, însă în continuare sunt decişi să îşi dea demisia în bloc dacă nu vor avea un răspuns rapid din partea autorităţilor.



12