SUA scot castanele din focul Rusiei cu țările est-europene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Metaforic vorbind

SUA scot castanele din focul Rusiei cu țările est-europene

Externe 15 Mai 2016 / 14:57 539 accesări

Povestea scutului de la noi încă înfierbântă spiritele atât în Rusia, cât și prin alte părți, cu toate că părea că s-a spus tot ce se putea și s-au luat în calcul toate scenariile posibile. Un analist polonez, Mateusz Piskorski, directorul Centrului European pentru Analize Geopolitice, consideră că ”SUA se folosesc de iniţiativa instalării elementelor antirachetă NATO în România şi Polonia pentru atingerea obiectivelor geopolitice. Ţările central şi est-europene sunt doar un instrument care ajută Washingtonul să înconjoare Rusia dinspre vest. Sigur că se folosesc şi de alte state situate la frontierele Rusiei pentru a limita iniţiativele ruse de integrare la nivel regional”.

Planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice în România şi Polonia a fost de la început o sursă de tensiuni cu Moscova. Rusia consideră că sistemele militare sunt îndreptate împotriva sa, deşi NATO a dat asigurări că sunt vizate capacităţile balistice ale unor ţări precum Iranul şi Coreea de Nord. ”Noi am spus de la bun început că sistemul antirachetă din România reprezintă o ameninţare pentru Rusia. La început au fost explicaţii ample referitoare la potenţiale ameninţări balistice din partea Iranului. Trebuie să vă amintesc că preşedintele Vladimir Putin a întrebat de mai multe ori împotriva cui este îndreptat acest sistem”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. ”Nu se pune întrebarea dacă Rusia va lua sau nu măsuri; este clar că sunt luate măsuri pentru menţinerea securităţii Rusiei la nivelul adecvat”, a spus Peskov.

MAREA NEAGRĂ, LAC RUSESC?!

”Rusia a consolidat, în ultimii ani, prezenţa militară în zona Mării Negre, pe fondul pasivităţii NATO”, comentează ”Financial Times” (FT), citându-l pe preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a avertizat NATO că ”Marea Neargă riscă să devină lac rusesc”. ”Cu două luni înaintea summitului NATO de la Varşovia, multe state membre ale Alianţei sunt îngrijorate că Rusia îşi extinde prezenţa militară asupra întregii regiunii a Mării Negre”, notează FT într-un articol intitulat ”Ambiţiile militare ale Rusiei fac valuri în Marea Neagră”. Editorialiştii Sam Jones şi Kathrin Hille menţionează declaraţii făcute acum câteva zile de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. ”I-am spus secretarului general NATO, Jens Stoltenberg: ”Sunteţi absenţi de la Marea Neagră, care aproape a devenit lac rusesc. Dacă nu se iau măsuri acum, istoria nu ne va ierta””, a declarat Recep Erdogan. În ultimele luni, comitetul militar NATO a atras atenţia asupra strategiei Rusiei de a limita accesul navelor şi avioanelor militare în Marea Neagră. Conform FT, Rusia are planul de a instala, în zona Mării Negre, sisteme de rachete Kalibr, care pot atinge ţinte din Egipt, Lituania, Italia, Austria şi Polonia. ”Strategia Rusiei este să exercite presiuni militare pentru a deschide fisuri mici în arhitectura de securitate a Europei. Iar Marea Neagră este cea mai mare fisură, este zona cea mai vulnerabilă. Rusia revine la jocul practicat în timpul Războiului Rece şi anterior, acela de a trata Marea Neagră ca un fel de lac rusesc”, explică Jonathan Eyal, directorul Institutului Rusi, citat de ”Financial Times”. Potrivit analistului, ”atenţia NATO s-a concentrat asupra activităţilor Rusiei în nord-estul Europei, deşi Marea Neagră este pivotul în jocul geopolitic al Rusiei. Începând din anul 2008, de la invazia rusă în Georgia, exact acest lucru s-a întâmplat. Iar mizele crizei din Ucraina, inclusiv anexarea Crimeei, sunt tot despre Marea Neagră”, subliniază Eyal.

Citește și:

Vezi cine ne-a mai confundat Capitala cu cea a Ungariei

Autoritățile române, desconsiderate de americani la Deveselu?

Scutul de la Deveselu face senzație la nivel... declarativ

Președintele Iohannis: Scutul antirachetă are rol strict defensiv

Președintele Klaus Iohannis l-a primit Palatul Cotroceni pe secretarul general al NATO

Scutul antirachetă de la Deveselu va fi inaugurat joi

Sistemul antirachetă din România va contracara ţări ca Iranul, nu Rusia

Rusia va dezvolta rachete capabile să contracareze sistemele antibalistice din România

„Instalația antirachetă din România nu poate contracara un atac masiv al Rusiei”

Taguri articol


12