Sute de bătrâni, târâți în miezul nopții la DNA, cu mascaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Acțiune de tip stalinist Se încearcă timorarea electoratului?

Sute de bătrâni, târâți în miezul nopții la DNA, cu mascaţi

Eveniment 25 Octombrie 2014 / 00:00 3490 accesări

MORȚII, CHEMAȚI LA AUDIERI Sute de bătrâni, gârboviți, bolnavi și speriați din județele Olt, Gorj, Vrancea și Teleorman au fost ridicați de polițiști, joi noaptea, și duși la audieri la Curtea Militară de Apel din București, pentru dosarul referendumului din 2012. Unei femei în vârstă, bolnavă, i s-a făcut rău, dar nu a scăpat de audieri. Polițiștii o știau pe a lor: bătrânii trebuie duși la procurori. Bolnavii, indiferent cât de grav ar fi, au fost cărați cu ambulanța până la București. Întreaga acțiune în forță a semănat mai degrabă cu una de tip stalinist. Primarul din comuna vrânceană Suraia a arătat că au existat mandate de aducere emise chiar și pe numele a zece persoane care au decedat în ultimii doi ani. Au fost audiate imediat după referendum, dar între timp au murit.

INTIMIDAREA ELECTORATULUI În mod normal, audierea întregului contingent de martori și inculpați ar fi trebuit să se desfășoare la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), acolo unde este înregistrat dosarul referendumului, însă, din cauza lipsei de spațiu din sălile de judecată ale instanței supreme, a fost nevoie de o altă sală. ”Dosarul referendumului” s-a transformat după 2012 într-un soi de sperietoare pentru români. Oamenii erau scoși din case pentru a fi audiați ”la botul calului”, au fost opriți pe stradă și puși să jure cu mâna pe Biblie că nu au votat strâmb la referendum și tot așa. Ținta este una evidentă: vicepremierul Dragnea. De ce? Simplu: a îndrăznit să îndemne oamenii să iasă la vot! Când Traian Băsescu i-a îndemnat pe români să voteze cu PMP, deși legea interzice președintelui să facă politică, toată lumea a tăcut mâlc, iar judecătorii de la Curtea Constituțională au considerat normală situația. Revenind la dosarul lui Dragnea, acesta trenează de doi ani și nu ne amintim ca vreodată să fi fost audieri ample. Acum, cu o săptămână înainte de alegeri, o asemenea cercetare judecătorească ”heirupistă”, în forță, în care sunt implicați și jandarmi, și polițiști, și procurori, are singurul dar de a timora electoratul înainte de alegeri. După știrile despre atare pățanii, este posibil ca oamenii să aibă rețineri în a merge la vot pentru a nu mai păți ce au pățit cei câteva sute de vârstnici. Pe cine ajută absenteismul? Pe candidații aruncați în luptă de Băsescu, fie că vorbim de Elena Udrea, Monica Macovei sau Klaus Iohannis, pentru că marile surprize apar exact atunci când la vot vin puțini electori.

PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA! Extrem de ciudat este că sutele de vârstnici au fost cărați la București de la sute de kilometri depărtare pentru a sta la ușa procurorilor. Nici în dosarul ”Trofeul Calității”, unde erau aproape 1.000 de martori, ICCJ nu a audiat mai mult de 40 de persoane pe zi! Deci putem spune că avem de-a face cu o premieră în România. Nedorită, evident. Ca să vă dați seama de disperarea celor care pun astfel presiune pe electorat, cei mai mulți martori audiaţi vineri în acest dosar au declarat că nu înțeleg de ce au fost cărați la București, pentru că, deşi numele lor apar pe listele cu votanţi, ei nu s-au prezentat la urne, iar alţii au dat declaraţii în locul rudelor care în ziua votării erau plecate în străinătate.

VREMEA, BAT-O VINA! Cum motivează magistrații heirupismul? Președintele ICCJ, Livia Stanciu, a încercat să facă lucrurile să nu pară chiar așa rele, spunând că s-a stabilit cu cei de la inspectoratele de poliție ca, după finalizarea procesului de judecată, martorii să fie duși acasă înapoi cu autocarele. În timpul ăsta, însă, cine plătește mâncarea oamenilor, cine le asigură medicația necesară și restul condițiilor? Judecătoarea Stanciu are și o justificare pentru audierea unui număr atât de mare de persoane în aceeași zi, cu doar o săptămână înainte de alegerile prezidențiale: vremea se înrăutățește!



12