Tablou de Grigorescu, descoperit în sudul Franţei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tablou de Grigorescu, descoperit în sudul Franţei

Cultură 26 Februarie 2013 / 00:00 548 accesări

Celebrul tablou „Colombina în verde” al lui Nicolae Grigorescu, dispărut în timpul persecuţiei sovietice din anii ‘50, a fost descoperit la o familie de francezi din cetatea medievală Carcassonne, de lângă Montpellier, în sudul Franţei. Tabloul a fost pictat, probabil, la Roma, în iarna anului 1873, în perioada vestitului carnaval roman din Cetatea Eternă, fiind precedat de mai multe studii, care se află, astăzi, în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României.

Opera pare a fi intrat, iniţial, în colecţia marelui moşier şi om politic buzoian Gheorghe (Gogu) Iliescu, căruia îi aparţineau vestitele domenii Cândeşti. Legătura dintre Nicolae Grigorescu şi Gogu Iliescu a luat naştere în cursul expoziţiei personale a lui Grigorescu de la Ateneul Român, din 1900, când moşierul de la Cândeşti a achiziţionat un număr impresionant de opere. Ştefan O. Iosif este cel care i-a făcut cunoştinţă lui Gogu Iliescu cu Grigorescu, moment din care cei doi vor lega o strânsă prietenie. Acest fapt este relevat de faptul că în verile ce urmează, în special în 1902 şi 1903, Grigorescu vizitează moşiile şi conacul de la Cândeşti, frecvent însoţit de I.L. Caragiale, Alexandru Vlahuţă şi Barbu Ştefănescu Delavrancea.

Între timp, opera a ajuns în colecţia fiului marelui moşier buzoian, Eugen Iliescu-Cândeşti (1893-1953), om politic cu viziuni de dreapta, şef al organizaţiei legionare din Buzău, la 1940. Acesta, şcolit la Paris, unde o cunoaşte şi pe viitoarea soţie - Madeleine - avea să aibă un sfârşit tragic, fiind expropriat, încarcerat şi ucis de către autorităţile comuniste, la Gherla, în 1953. Nora lui Gogu Iliescu, văduva Madeleine Iliescu, se vede obligată să fugă în Franţa, nu înainte de a împacheta şi lua cu ea „doi Grigoreşti”, unul fiind celebra „Colombină în verde”. La Paris, capodopera a fost vândută de către Madeleine Iliescu unui cuplu de francezi ajunşi, la jumătatea anilor ’60, în Carcassonne, a căror familie este actuala posesoare a picturii semnată de Nicolae Grigorescu.

Taguri articol


12