Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 05 Septembrie 2014 / 00:00 345 accesări

MAREA BRITANIE

Femeie decapitată

Cadavrul unei femei decapitate a fost descoperit ieri într-o grădină din nordul Londrei. Scotland Yard a confirmat că o femeie a fost descoperită moartă la Edmonton, refuzând însă să confirme că a fost decapitată sau să ofere precizări în legătură cu decesul acesteia. Un bărbat a fost reţinut şi se află, în prezent, în arest preventiv.

AFGANISTAN

Atac sângeros

Cel puţin 13 membri ai forţelor afgane au fost ucişi, iar alte 60 de persoane, inclusiv civili, au fost rănite, ieri, într-un atac al talibanilor care a vizat sediul serviciilor de informaţii afgane (NDS). Aproximativ 20 de insurgenţi cu arme automate şi lansatoare de rachete au fost de asemenea ucişi în atacul care a vizat sediul NDS din provincia Ghazni, una dintre cele mai instabile din Afganistan. Atacul intervine în condiţiile situaţiei instabile din Afganistan, cu patru luni înainte de retragerea trupelor NATO şi pe fondul crizei politice. Talibanii, care au revendicat atacul, au detonat, ieri dimineaţă, explozibilii dintr-un camion, la intrarea în sediul serviciilor de informaţii, iar ulterior au deschis focul.

GRECIA

Inundaţii în insula Thassos

Mii de turişti, printre care mulţi români, aflaţi pe insula grecească Thassos, au fost afectaţi de inundaţiile produse zilele trecute. Puhoaiele au lăsat în urmă un adevărat dezastru în sudul insulei. Acolo s-au format torenţi care au inundat şoseaua, precum şi numeroase clădiri de locuinţe, birouri şi pensiuni. Locuitorii din zonă, dar şi turiştii români, au postat pe Facebook imagini care arată urmările inundaţiilor. Apele revărsate au provocat pagube însemnate, iar din cauza vântului puternic, numeroase locuinţe au rămas fără electricitate.

RUSIA

Alertă cu bombă

Panică pe un aeroport din Moscova, ieri. 350 de oameni care se aflau pe aeroportul Vnukovo au fost evacuaţi în urma unei ameninţări cu bombă. Mesajul a fost postat pe site-ul instituţiei şi a fost urmat de două telefoane anonime care anunţau acelaşi lucru. Echipele de securitate au intrat imediat în alertă şi au cercetat locul inclusiv cu ajutorul câinilor, dar ameninţarea s-a dovedit a fi falsă. În ciuda incidentului, niciun zbor nu a fost întârziat.

EGIPT

Pană de electricitate de amploare

O mare parte din Cairo, capitala egipteană unde locuiesc peste 20 de milioane de persoane, a rămas fără electricitate, ieri dimineaţă, din cauza unei pene care a paralizat metroul la o oră de vârf. Egiptul, a cărui economie este în scădere de trei ani, este afectat zilnic de numeroase probleme legate de electricitate - până la opt întreruperi pe zi la Cairo -, producţia de energie electrică nereuşind să mai satisfacă necesităţile, în timp ce temperaturile estivale ating deseori 40-45 de grade Celsius. Dar niciodată o pană electrică nu a avut o asemenea amploare în ultimii ani, în capitală. Circulaţia metroului a fost întreruptă în totalitate pe una dintre cele trei linii de metrou şi parţial pe o a doua.

OLANDA

Prim raport privind prăbuşirea cursei MH17

Un prim raport privind circumstanţele prăbuşirii avionului Boeing al companiei Malaysia Airlines în Ucraina, la jumătatea lunii iulie, va fi publicat marţi, a anunţat, joi, Biroul de anchetă olandez pentru Securitate, responsabil cu ancheta internaţională. Acest raport interimar va prezenta informaţii factuale bazate pe sursele disponibile anchetatorilor, a precizat Biroul de Anchetă olandez pentru Securitate (OVV). În lunile următoare, o anchetă complementară va fi necesară înainte ca raportul final să poată fi redactat. OVV se aşteaptă să publice raportul final în termen de un an de la prăbuşire, a adăugat biroul. Un Boeing al companiei Malaysia Airlines, care asigura cursa MH17 pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur, a explodat în zbor, la 17 iulie, probabil lovit de o rachetă, în timp ce survola estul Ucrainei. Aparatul de zbor transporta 298 de persoane, dintre care 193 de cetăţeni olandezi. Kievul şi occidentalii îi consideră pe separatiştii pro-ruşi responsabili de producerea tragediei, în timp ce Moscova şi insurgenţii acuză Kievul. Acordurile internaţionale prevăd, în mod normal, publicarea unui raport interimar în termen de 30 de zile după producerea catastrofei aeriene, dar situaţia complexă din Ucraina a întârziat lucrările anchetatorilor. Aceştia nu s-au deplasat la locul catastrofei, unde căutarea resturilor umane a fost întreruptă din cauza confruntărilor din acest sector între armata ucraineană şi insurgenţi. Cutiile negre au fost analizate în Marea Britanie, de biroul britanic de anchetare a accidentelor aeriene. În schimb, conducerea anchetei privind cauzele accidentului a fost încredinţată Olandei.

FRANȚA

Condamnare definitivă

Condamnarea la un an de închisoare a cinci foşti deţinuţi francezi de la Guantanamo a devenit definitivă, miercuri, după respingerea recursurilor lor de către Curtea de Casaţie. Secţia Penală a Înaltei Curţi a validat decizia Curţii de Apel din Paris care, la 18 martie 2011, a confirmat condamnările pronunţate în primă instanţă în 2007 împotriva acestor bărbaţi declaraţi vinovaţi pentru că au mers între 2000 şi 2001 în Afganistan, cu intenţii jihadiste. Brahim Yadel a fost condamnat la cinci ani de închisoare, dintre care patru cu suspendare, iar Mourad Benchellali, Nizar Sassi, Khaled Ben Mustapha şi Redouane Khalid - la patru ani de închisoare, dintre care trei cu suspendare. Cazul a cunoscut două turnuri succesive. După primul proces, din 2007, în faţa tribunalului corecţional din Paris, cazul a fost rejudecat de Curtea de Apel. Aceasta i-a eliberat pe cei cinci bărbaţi, pe motiv că procedura de anchetă a fost incorectă, în special pentru că serviciile de informaţii franceze au interogat acuzaţii la Guantanamo, bază americană situată în Cuba, în afara cadrului judiciar. Dar la începutul lui 2010, Secţia Penală a Curţii de Casaţie a anulat acceastă decizie, apreciind că instanţa ar fi trebuit să afle dacă nu există şi alte elemente care să fondeze vinovăţia acuzaţilor. În urma unui al treilea proces, Curtea de Apel din Paris a confirmat, în hotărârea din 2011, condamnarea lor. Cei cinci bărbaţi au formulat noi recursuri în casaţie, pe care Curtea le-a respins miercuri. Sassi şi Benchellali au stat şase luni în Afganistan, iar Yadel şi Kanouni - 18 luni, înainte de a fi arestaţi toţi patru de americani, în decembrie 2001, la zona de frontieră dintre Afganistan şi Pakistan.



12