Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 17 Mai 2014 / 00:00 744 accesări

BULGARIA

Captură de droguri

Poliţia bulgară de frontieră a confiscat, vineri, 55 de kilograme de heroină la punctul de trecere a frontierei de la „Podul Prieteniei” Ruse - Giurgiu. Într-o operaţiune comună a vameşilor din Ruse şi poliţiei de frontieră, oficiali bulgari au descoperit drogurile împărţite în 50 de pachete, într-un camion cu numere de înmatriculare internaţionale. Documente prezentate de către şoferul grec al vehiculului arată că urma să livreze textile şi piese de schimb din Turcia către Europa de Vest. Camionul urma să pătrundă pe teritoriul României, pentru a-şi continua drumul către Europa. Un cetăţean bulgar călătorea în cabina şoferului. Drogurile capturate sunt estimate la valoarea de 2,74 milioane de leva, circa 1,4 milioane de euro.

SERBIA

Stare de alertă

Serbia şi Bosnia-Herţegovina se confruntă cu cele mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani. Chiar dacă a fost ridicat codul roşu de ploi, este în vigoare un cod galben, iar oamenii se tem că se vor produce noi viituri. Mai multe râuri din cele două ţări au ieşit din matcă şi au făcut prăpăd. Vremea rea a cuprins vineri şi centrul şi sudul Europei. A fost decretat cod roşu de ploi în Austria şi de inundaţii în Cehia, iar în Ungaria, Polonia şi Grecia este cod portocaliu de ploi. În Bosnia-Herţegovina, mai multe oraşe din centrul şi din nordul ţării au fost inundate după ce apele râului Bosna au ieşit din matcă. Viiturile au distrus drumuri şi poduri. La Maglaj şi la Doboj, mii de oameni au rămas blocaţi în propriile locuinţe din cauza apelor, iar în cele două localităţi se putea ajunge doar cu barca. Armata a trimis elicoptere pentru a-i evacua pe cei aflaţi în pericol. Reţeaua de alimentare cu energie electrică a fost avariată şi 50.000 de gospodării au rămas fără curent. În Serbia, patru oameni au murit şi peste trei mii au fost evacuaţi din calea apelor. Mare parte a ţării este sub ape, după două zile de ploi torenţiale. Zeci de drumuri naţionale au fost închise, iar mai multe locuinţe au fost distruse de alunecările de teren. Ministerul român de Externe recomandă celor care călătoresc sau tranzitează teritoriul Serbiei şi Bosniei-Herţegovina să evite zonele afectate şi să se informeze despre starea drumurilor.

SUA

Adolescenţi arestaţi pentru provocarea incendiilor

Doi adolescenţi au fost arestaţi de poliţie, fiind suspectaţi că au pornit cel puţin două incendii de pădure în zona din împrejurimile oraşului american San Diego. Incendii devastatoare ameninţă în continuare numeroase case din sudul Californiei, unde mii de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele în faţa extinderii rapide a flăcărilor din cauza rafalelor puternice de vânt. Cea de-a treia zi de incendii s-a soldat cu distrugerea a cel puţin 20 de case în comitatul San Diego. De-acum, pompierii îşi concentrează eforturile pe versanţii din San Marcos, la 60 de kilometri nord de San Diego. Un imobil cu 18 apartamente a fost distrus în apropiere de Carlsbad, la 20 de kilometri de San Marcos, unde cel puţin alte trei case ar fi fost afectate de incendii miercuri şi joi.

IRAN

Negocieri fără progrese

A patra sesiune de negocieri între marile puteri şi Iran pe tema programului nuclear iranian s-a încheiat, vineri, fără a se înregistra progrese, a declarat Michael Mann, purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton. La negocieri au participat reprezentanţii Iranului şi cei ai SUA, Marii Britanii, Franţei, Chinei, Rusiei şi Germaniei. Cele două părţi ar urma să înceapă redactarea unui acord final, care să garanteze caracterul paşnic al programului nuclear iranian şi care să permită, totodată, anularea tuturor sancţiunilor internaţionale. Însă administraţia de la Washington este îngrijorată de absenţa progreselor în negocierile de la Viena. La rândul său, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat la Ierusalim, într-o întâlnire cu secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, că negocierile nucleare cu Iranul trebuie să împiedice regimul de la Teheran să obţină arma nucleară.

KENYA

Atentat la Nairobi

Cel puţin opt persoane au fost ucise, iar peste 70 au fost rănite în două explozii produse, ieri, în centrul capitalei Kenyei. La Spitalul Kenyatta din Nairobi au fost aduse opt cadavre. Alte 70 de persoane au fost rănite în atentat, iar multe sunt în stare gravă.

VIETNAM

Revolte anti-chineze

Cel puţin doi chinezi au fost ucişi, iar alţi peste 100 au fost răniţi, săptămâna aceasta, în cursul unor revolte anti-chineze în Vietnam, a anunţat vineri Ministerul chinez al Afacerilor Externe. Tensiunile între China şi Vietnam, doi vecini comunişti, dar rivali istorici, s-au intensificat în mod brusc după ce regimul de la Beijing a instalat recent o platformă de foraj într-o zonă din Marea Chinei de Sud asupra căreia cele două ţări îşi dispută suveranitatea. Regiunea în care se află acest puţ de foraj a fost teatrul a numeroase coliziuni intenţionate între nave chineze şi vietnameze, cele două ţări aruncând vina una asupra celeilalte. Violenţele s-au propagat ulterior, marţi izbucnind revolte anti-chineze în Vietnam. Şeful Statului Major al armatei chineze a dat asigurări că ţara sa va proteja platforma petrolieră mobilizată în ape internaţionale disputate cu oficialii de la Hanoi şi se va asigura că aceasta va continua să funcţioneze, în pofida manifestaţiilor violente din Vietnam.

CHINA

Disident arestat

Poliţia chineză a arestat, vineri, un avocat ce militează pentru drepturile omului, a anunţat soţia acestuia, o arestare care extinde lista persoanelor vizate de puterea comunistă odată cu apropierea comemorării a 25 de ani de la masacrul din Piaţa Tiananmen. Avocatul Tang Jingling, specializat în apărarea victimelor confiscărilor de proprietăţi, a fost reţinut de forţele de ordine, pentru tulburarea ordinii publice. Numele său se adaugă celorlalte personalităţi - intelectuali, jurnalişti, disidenţi - pe care regimul de la Beijing încearcă să le oprească să vorbească public în legătură cu evenimentele din 4 iunie 1989.

În noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, după şase săptămâni de manifestaţii pro-democratice paşnice la Beijing şi instaurarea legii marţiale la 20 mai, armata chineză a intervenit pentru evacuarea Pieţei Tiananmen, ocupată de studenţi protestatari aflaţi în greva foamei. Nu există niciun bilanţ oficial al intervenţiei armatei împotriva manifestanţilor. Organizaţii pentru apărarea drepturilor omului şi surse independente evocă sute şi chiar mii de morţi în întreaga ţară.

MAREA BRITANIE

Negocieri cu palestinienii

Autoritatea Palestiniană intenţionează să reexamineze coordonarea în domeniul securităţii cu Israelul, după ce doi tineri au fost ucişi, joi, de tiruri ale armatei israeliene. Oficialii israelieni din domeniul securităţii ţin foarte mult la cooperarea cu omologii lor palestinieni, pentru a dejuca atentate şi atacuri provenind din Cisiordania. În schimb, mişcarea Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, face apel frecvent pe lângă preşedintele Mahmoud Abbas pentru încetarea acestei cooperări, dar şi a negocierilor de pace cu Israelul. Incidentele au avut loc în timpul unei întrevederi, la Londra, între ministrul israelian însărcinat cu negocierile de pace, Tzipi Livni, şi secretarul de Stat american, John Kerry, care şi-a exprimat preocuparea în legătură cu ultimele evoluţii din Cisiordania. John Kerry s-a întâlnit cu o zi înainte cu preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas. Cele două întâlniri, care intervin după suspendarea negocierilor israeliano-palestiniene, desfăşurate sub egida diplomaţiei americane, au fost calificate ca fiind „neoficiale” de Departamentul de Stat.

PAKISTAN

Cutremur

Un seism cu magnitudinea 5,1 a avut loc, vineri, în sud-vestul Pakistanului, au anunţat autorităţile, precizând că nu au fost raportate imediat pagube sau victime. Epicentrul seismului a fost localizat în apropiere de oraşul Sibbi, în provincia Balucistan din sud-vest, la frontiera cu Iranul şi Afganistanul, a precizat Mahwish Ahmad, o reprezentantă a serviciilor meteorologice din ţară. Un cutremur cu magnitudinea 5 s-a soldat cu un mort şi aproximativ 30 de răniţi, săptămâna trecută, în sudul ţării, zonă situată la întâlnirea plăcilor tectonice indiană şi arabică.

BANGLADESH

Bilanţul naufragiului

Cel puţin 22 de persoane şi-au pierdut viaţa în naufragiul feribotului „MV Miraz“, cu 200 de pasageri la bord, pe fluviul Meghna, din Bangladesh, potrivit ultimului bilanţ oficial anunţat vineri şi care urmează să crească în zilele următoare. Responsabilii operaţiunilor de salvare au anunţat că nu au reuşit să redreseze feribotul „MV Miraz“, care transporta aproximativ 200 de pasageri şi se află pe malul fluviului Meghna. Circa 40 de persoane au reuşit să revină la mal înotând sau au fost salvate de pescarii aflaţi în zonă în momentul naufragiului. Numărul exact al pasagerilor aflaţi la bord nu este cunoscut, în condiţiile în care feriboturile transportă, în cele mai multe cazuri, persoane peste capacitatea oficială.



12