Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 05 Noiembrie 2009 / 00:00 427 accesări

Irlanda - Suspectaţi de crimă

Doi bărbaţi au fost arestaţi, miercuri dimineaţă, în cadrul anchetei privind uciderea unei românce în Irlanda, în luna august, într-un parc din Dublin. Bărbaţii, de 18, respectiv, 36 de ani, au fost reţinuţi şi duşi în arestul secţiilor de poliţie Finglas şi Cabra, din Dublin. Anchetatorii au stabilit că românca Eugenia Bratiş de 50 de ani, originară din judeţul Timiş, a venit în urmă cu un an în Irlanda, singură, pentru a strânge bani pentru educaţia copiilor săi, un băiat şi o fată. Nu s-a putut angaja şi a început să cerşească, trimiţând acasă banii strânşi. Eugenia Bratiş a fost găsită înjunghiată de opt ori, în data de 5 august. Poliţia crede că motivaţia criminalului ar fi fost furtul. Femeia cerşea în centrul Dublinului, mai ales pe O\'Connell Street şi O\'Connell Bridge. Autorităţile au anunţat că românca a fost identificată cu ajutorul unei expoziţii fotografice a artistului Julian Gillespie, intitulată “Life in Dublin”. Ulterior, anchetatorii au folosit probe ADN ale fiului şi fiicei victimei, pentru a fi siguri de identitatea acesteia.

Israel - Navă interceptată

O navă cargo ce transporta arme, interceptată de forţele navale israeliene în noaptea de marţi spre miercuri, în Marea Mediterană, venea din Iran şi se îndrepta spre Siria. Un purtător de cuvânt al forţelor armate nu a fost în măsură să confirme sau să dezmintă această informaţie. Potrivit postului de radio militar, nava transporta rachete antitanc, dar şi alte tipuri de armament aparent destinate mişcării şiite libaneze Hezbollah. Vaporul, sub pavilionul Antigua, a fost deturnat către portul israelian Ashdod, la sud de Tel Aviv. Acesta va fi inspectat pentru a se verifica dacă transportă material militar sofisticat care nu a fost folosit, până în prezent, în regiune şi care ar putea aduce atingere libertăţii de manevră a armatei israeliene. Echipajul navei cargo, al cărui căpitan este de naţionalitate poloneză, nu a opus nicio rezistenţă membrilor comando-ului, care au preluat controlul navei. Israelul, care acuză Siria şi Iranul că furnizează arme mişcării şiite libaneze Hezbollah şi islamiştilor palestinieni din gruparea Hamas, care deţin puterea în Fâşia Gaza, a interceptat pe mare, în mai multe rânduri, în trecut, vapoare transportând arme.

Egipt - Negocieri extinse

Secretarul de Stat american a declarat, miercuri, la Cairo, că negocierile israeliano-palestiniene trebuie să includă toate aspectele, inclusiv cazul Ierusalimului, exprimând determinarea relansării procesului de pace în pofida tuturor obstacolelor. Hillary Clinton a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă cu omologul său egiptean Ahmed Abul Gheit. Hillary Clinton a subliniat că nimic nu o poate opri să continue eforturile pentru relansarea dialogului israeliano-palestinian.

Turcia - Protest cu ouă

Mai mulţi studenţi turci nemulţumiţi de atitudinea Israelului faţă de Fâşia Gaza au aruncat, miercuri, cu ouă în maşina ambasadorului israelian în Turcia, determinând anularea vizitei acestuia într-o universitate din nord-estul ţării. În vizită la Trabzon, mare oraş pe litoralul Mării Negre, ambasadorul Gabby Levy a fost întâmpinat la universitatea locală de douăzeci de studenţi care strigau “Israelul asasin”, potrivit canalului de televiziune NTV. Studenţii au aruncat cu ouă în maşina ambasadorului, iar acesta a trebuit să părăsească în grabă campusul, fără a ieşi măcar din maşină. Refuzând să se disperseze după plecarea diplomatului israelian, protestatarii au fost arestaţi de poliţie. Relaţiile dintre Israel şi Turcia, deşi aliaţi strategici în regiune, au devenit foarte tensionate după criticile lansate de liderii turci la adresa Israelului, ca urmare a ofensivei masive din Fâşia Gaza.

Rusia - Negocieri cu NATO

Rusia negociază livrarea de elicoptere militare Mi-26T Alianţei Nord-Atlantice, anunţă Mihail Korotkevici, directorul uzinei Mil din Moscova. Potrivit oficialului rus, acest tip de elicopter răspunde în proporţie de sută la sută exigenţelor formulate de NATO. Elicopterul polivalent, cel mai mare din lume, este destinat transporturilor de echipamente militare de dimensiuni mari. Aparatul este utilizat şi la lucrări de construcţie, la instalarea stâlpilor de înaltă tensiune, la lucrări de foraj şi în stingerea incendiilor.

Vietnam - Furtună ucigaşă

Cel puţin 90 de persoane au murit şi alte 22 au dispărut, săptămâna aceasta, în centrul Vietnamului, în urma trecerii furtunii Mirinae. Vietnamul a înregistrat ploi puternice la trecerea furtunii Mirinae luni, dar decesele au fost cauzate în special de inundaţiile care au urmat. Un bilanţ precedent al comitetului naţional menţiona cel puţin 40 de morţi şi 11 dispăruţi. Mirinae se transformase în taifun înainte de a lovi Vietnamul. A afectat anterior statul Filipine, unde s-au înregistrat cel puţin 19 decese.

Elveţia - Adaptarea legislaţiei

Consiliul Federal a acceptat, miercuri, modificările ordonanţei privind lucrătorii detaşaţi în Elveţia, anunţate cu ocazia referendumului din luna februarie privind prelungirea acordului cu UE de liberă circulaţie a persoanelor şi extinderea lui la România şi Bulgaria. Măsurile vor permite consolidarea şi îmbunătăţirea executării şi vor eficientiza prevederile ce însoţesc libera circulaţie a persoanelor. Aceste prevederi au fost introduse la 1 iunie 2004 cu scopul de a se evita exercitarea unei presiuni asupra salariilor din Elveţia ca urmare a acordului de liberă circulaţie a persoanelor încheiat cu UE. Aceste modificări aduse ordonanţei angajează costuri suplimentare pentru Confederaţia elveţiană în valoare de circa 1,9 milioane de franci, echivalentul a 1,26 milioane de euro. Modificarea ordonanţei privind lucrătorii detaşaţi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2010.

Arabia Saudită - Acuzaţii la adresa regelui

Organizaţia Al-Qaida din Peninsula Arabia îl acuză pe regele Arabiei Saudite de încălcarea legii islamice pentru că permite cursuri comune, pentru studenţii de ambele sexe, într-o universitate nou-înfiinţată. Ibrahim al-Rubaishe, prezentat drept membru al grupării al-Qaida de Centrul american pentru supravegherea site-urilor islamiste, fost deţinut la Guantanamo, denunţă “laicitatea suveranului saudit, care este incapabil să facă distincţie între bine şi rău”. La 23 septembrie, regele Abdallah a inaugurat Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie care îi poartă numele, fiind prima universitate mixtă din regatul saudit. Noua universitate, situată la nord de Jeddah, pe malul Mării Roşii, se înscrie în planul regelui Abdallah de a implica Arabia Saudită în cercetarea ştiinţifică.

Iran - Seism

Cel puţin 700 de persoane au fost rănite în urma cutremurului produ,s miercuri, în regiunea Hormozgan, în sudul Iranului. Locuitorii oraşului portuar Bandar Abbas au ieşit pe străzi după cutremurul de 4,9 grade. Bilanţul anunţat iniţial de autorităţile iraniene era de 209 răniţi. Iranul este situat într-o zonă de falii seismice, iar cutremurele sunt frecvente.

SUA - Cutremure consecutive

Două cutremure consecutive cu magnitudinea mai mare sau egală cu 5 s-au produs miercuri în largul coastelor statului Oregon, în nord-vestul SUA, a anunţat Institutul american de Geofizică. Primul seism s-a înregistrat în largul oceanului, la 180 de kilometri vest de oraşul de coastă Bandon, situat la 350 de kilometri sud-est de Portland., iar cel de-al doilea s-a produs 29 de secunde mai târziu, la 16 kilometri de locul primei mişcări telurice. Deocamdată nu există informaţii cu privire la producerea unor eventuale pagube. Nu a fost declanşată nicio alertă de tsunami. O mare parte a coastei statului Oregon, situat la nord de California, este o zonă de risc seismic.

Rusia - Violenţe la Sankt-Petersburg

Activişti naţionalişti au fost implicaţi, miercuri, în confruntări violente cu militanţi antifascişti în oraşul rus Sankt-Petersburg. Marşuri naţionaliste au loc de obicei în Rusia pe 4 noiembrie, cu ocazia sărbătorii naţionale Ziua Unităţii Poporului. Un grup de naţionalişti a fost implicat în confruntări cu activişti anti-fascişti într-un parc din Sankt-Petersburg. Cele două grupuri au fost despărţite imediat prin intervenţia forţelor de ordine. Peste 40.000 de agenţi ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi miercuri pentru supravegherea a aproximativ 400 de evenimente publice organizate în 64 de regiuni din Rusia.

Marea Britanie - Normalizarea situaţiei imigranţilor

O regularizare a situaţiei imigranţilor clandestini din Marea Britanie ar costa aproximativ 130 de miliarde de lire sterline, circa 145 de miliarde de euro, conform unui raport al MigrationWatchUK. Departamentul britanic al Trezoreriei ar trebui să suporte această sumă dacă ar fi reglementată situaţia a aproximativ un milion de imigranţi aflaţi în prezent în situaţie ilegală. Criticii avertizează că Marea Britanie riscă să risipească bani publici dacă Guvernul nu va exclude definitiv această posibilitate. Costurile au fost calculate de organizaţia MigrationWatchUK pe baza estimărilor privind acordarea de cazare, asistenţă medicală, acces la educaţie, transport şi asistenţă socială imigranţilor. Din costul total, aproximativ 57 de miliarde de lire, circa 68 miliarde euro, ar fi necesare achitării pensiilor şi asigurărilor de sănătate în cazul imigranţilor vârstnici.

Canada - Simulare

Peste 2.000 de poliţişti, pompieri şi militari au participat, marţi, la Vancouver, la simularea unui atac terorist cu substanţe radioactive, o repetiţie generală destinată testării securităţii Jocurilor Olimpice de iarnă care încep în Canada peste 101 zile. Acest fals atentat face parte din ultimele exerciţii pentru a confirma că autorităţile federale, provinciale, regionale şi municipale sunt pregătite pentru a face faţă coordonat oricărui tip de situaţie de urgenţă care ar putea avea loc. Pe parcursul întregii săptămâni, metropola din vestul Canadei va fi teatrul unor astfel de simulări de mare amploare, fiind folosite inclusiv avioane de vânătoare canadiene şi americane. O simulare a unui atac într-o gară este de asemenea prevăzută pentru joi.



12