Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 20 Iunie 2009 / 00:00 591 accesări

“Niciun stat UE nu a spus că a depăşit cel mai sever moment al crizei”

Preşedintele Train Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că niciun şef de stat sau de guvern nu a spus, la Consiliul european, că ar fi depăşit cel mai sever moment al crizei. Şeful statului a subliniat că acest lucru nu este scris în documentul final al Consiliului. El a spus că a fost abordată tema legată de criza economică, ajungîndu-se la concluzia că acest fenomen este consistent instalat în statele europene. Preşedintele a mai spus că toţi liderii statelor din UE sînt preocupaţi de salvarea cît mai multor locuri de muncă.

Într-un an şi jumătate, ANI a cerut confiscarea averii doar în patru cazuri

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) este parte în doar patru dosare avînd ca obiect confiscarea averilor nejustificate, potrivit bilanţului de activitate aferent perioadei decembrie 2007-mai 2009, prezentat, vineri, într-o şedinţă a Consiliului Naţional de Integritate (CNI). Conform datelor furnizate de CNI, este vorba despre dosarul medicului Brădişteanu, judecat pentru corupţie, şi cazurile agenţilor de poliţie de la serviciul de permise auto din Piteşti. Pe lîngă acestea, ANI este parte şi în procese privind opt contestaţii formulate împotriva actelor de constatare a stării de incompatibilitate şi o contestaţie vizînd un act de constatare a unui conflict de interese. Pe lîngă acestea, ANI se mai judecă şi cu 850 de persoane care au fost amendate de inspectori de integritate şi care au contestat sancţiunile primite. Bilanţul prezentat de preşedintele CNI, Cătălin Macovei, nu este definitiv, membrii CNI avînd o serie de obiecţii legate de conţinutul acestuia.

Organisme de supraveghere financiară la nivel european

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, vineri, la finalul lucrărilor Consiliului European, că şefii de stat şi de guvern din UE au decis înfiinţarea a două instituţii de supraveghere financiar-bancară la nivel european, una din acestea urmînd să supravegheze inclusiv agenţiile de rating. El a anunţat că la Consiliul European s-a adoptat decizia de formare a unui Comitet european pentru riscuri sistemice, care va monitoriza funcţionarea sistemului bancar european şi va avea misiunea “extrem de importantă” ca, pe baza analizelor, să emită alerte de risc şi să facă recomandări. El a mai spus că la Bruxelles s-a discutat şi despre relaţiile cu Afganistanul şi Pakistanul şi a mai spus că şefii de stat şi guvern din UE au atenţionat autorităţile din Iran cu privire la gestionarea evenimentelor sîngeroase din Teheran de după anunţarea rezultatelor prezidenţialelor, acţiuni care s-au soldat cu victme omeneşti.

Oltean nu vrea ca pedeliştii să se îmbete cu apă rece

Vicepreşedintele PD-L, deputatul Ioan Oltean, a declarat, vineri, că la analiza rezultatelor obţinute de partid la alegerile pentru Parlamentul European nu trebuie cuantificate şi voturile Elenei Băsescu, pentru ca formaţiunea “să nu se îmbete cu apă rece”. Oltean a anunţat că va cere acest mod de abordare, marţi, la şedinţa de Colegiu Director a PD-L unde vor fi analizate rezultatele obţinute de PD-L la alegerile din 7 iunie. Liderul democrat-liberal a recunoscut că în formula enunţată de el, PD-L nu se mai poate declara un cîştigător al alegerilor europarlamentare: “Categoric, PD-L a obţinut sub PSD voturile proprii ale partidului. E un lucru pe care nu putem să îl negăm şi să gîndim altfel. Elena Băsescu a fost un candidat independent, şi-a făcut propria campanie, sînt voturile ei şi nimeni nu le poate cuantifica altfel”.

CE va trebui să elaboreze, pînă în 2010, o strategie legată de Dunăre

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, vineri, la Bruxelles, că membrii Consiliului European au decis ca Executivul UE să elaboreze, pînă la finele anului 2010, o strategie privind valorificarea potenţialului economic şi de transport reprezentat de Dunăre. El a apreciat că includerea acestei prevederi în documentul final al Consiliului reprezintă o reuşită a eforturilor părţii române legate de susţinerea necesităţii valorificării Dunării ca şi cale de transport. Şeful statului a ţinut să sublinieze că Executivul UE nu dispune, pînă la finele anului 2010, de foarte mult timp pentru elaborarea strategiei.

Marko ar prefera să nu fie el candidatul UDMR la prezidenţiale

Preşedintele UDMR, senatorul Marko Bela, a declarat, vineri, că ar prefera să nu fie el candidatul UDMR la prezidenţiale, deşi este onorat de susţinerea exprimată deja de unii colegi ai săi. El a spus că va discuta despre acest aspect sîmbătă, la Cluj-Napoca, unde se va întîlni cu preşedinţii organizaţiilor teritoriale ale UDMR, însă, fiind vorba de o reuniune consultativă, nu se va lua o decizie. El a precizat că “săptămîna viitoare, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (din 27 iunie, de la Tîrgu Mureş - n.r.), decidem în mod cert această candidatură, în sensul dacă vom avea sau nu candidat propriu. Se conturează a doua variantă - şi anume să avem un candidat propriu, dar sînt şi alte păreri. Dacă reuşim, decidem şi în legătură cu persoana”.

O nouă cerere de ridicare a interdicţiilor lui Becali, dezbătută în 23 iunie

Gigi Becali a făcut o nouă cerere de ridicare a controlului judiciar, această solicitare urmînd să se judece la Judecătoria Sectorului 1 în 23 iunie. Cererea de ridicare a controlului judiciar a fost trimisă, prin fax, de avocatul lui Becali, joi, după terminarea programului Biroului de Registratură al instanţei. Amintim că Tribunalul Bucureşti a decis, joi, că Gigi Becali nu poate părăsi capitala şi judeţul Ilfov, după ce judecătorii au admis recursul declarat de procurori şi au respins în totalitate cererea făcută de finanţatorul FC Steaua la Judecătoria Sectorului 1. Potrivit rezultatelor parţiale de la alegerile din 7 iunie, Becali a obţinut un mandat de europarlamentar, fiind propus candidat pe listele PRM în timp ce se afla în arest preventiv.

O altă verişoară a lui Voiculescu vrea să participe la procesul cu CNSAS

O altă verişoară a lui Dan Voiculescu, Mikaela Kallbery, a făcut cerere de intervenţie în procesul desfăşurat la Curtea de Apel Bucureşti în care politicianul contestă verdictul de colaborare cu Securitatea. Cererea de intervenţie este făcută împotriva lui Dan Voiculescu. Solicitarea Mikaelei Kallbery va fi comunicată şi lui Voiculescu, abia apoi urmînd să fie luată în discuţie. Curtea de Apel Bucureşti a constatat, vineri, că sînt îndeplinite cerinţele pentru ca verişoara lui Dan Voiculescu, Paraschiva Silaghi, şi soţul acesteia să poată participa la proces pentru că, în notele informative din arhiva CNSAS, Dan Voiculescu a relatat despre fuga lor din România. Soţii Silaghi au fost, vineri, în sala de judecată, în timp ce Voiculescu a fost reprezentat de un alt avocat decît Sergiu Andon. În urmă cu două săptămîni, CNSAS a ridicat problema incompatibilităţii avocatului Sergiu Andon cu cea de deputat. Această problemă a fost sesizată în baza articolului 82, indice 1, alineatul 3, din Legea 161/2003.

Instanţa decide în 29 iunie dacă va suspenda procedura de adoptare a codurilor

Curtea de Apel Bucureşti va decide, în 29 iunie, dacă va suspenda procedura de adoptare a codurilor şi dacă acţiunea Guvernului de trimitere în Parlament a proiectelor celor patru acte normative se supune controlului judecătoresc, în procesul intentat Executivului de Coaliţia “Opriţi Codurile”. Vineri a fost ridicată o excepţie prin care s-a cerut instanţei să decidă dacă acţiunea Guvernului de trimitere în Parlament a proiectelor codurilor penal, civil, de procedură civilă şi de procedură penală se supune controlului judecătoresc. De asemenea, instanţa a admis ca la proces să ia parte şi Gene-Greb Bejan, preşedintele Comunităţii Proprietarilor Legitimi din România, care a făcut o cerere de intervenţie în favoarea coaliţiei pentru a cere instanţei “ca România să respecte statutul de membru al UE şi ca orice legiuitor să se consulte cu marile grupuri”.



12