Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 25 Februarie 2009 / 00:00 516 accesări

Boc şi-a angajat nepoata consilier la Cancelarie

Premierul Emil Boc a angajat-o la propria Cancelarie, instituţie aflată în plin proces de restructurare, pe nepoata sa, Mihaela-Eugenia Boc, aceasta lucrînd anterior la Direcţia de Protocol şi Relaţii Externe din Primăria municipiului Cluj-Napoca. Mihaela Eugenia Boc este membru PD-L şi a fost angajată la cabinetul premierului la începutul lunii februarie. De altfel, cei mai mulţi dintre consilierii de la Palatul Victoria sînt foşti colaboratori ai ai premierului din Primăria Cluj. Într-un comunicat de presă, Guvernul a precizat că Mihaela Boc este rudă de gradul V, în linie colaterală, a primului-ministru şi angajată la cabinetul secretarului de stat Ştefania Ferencz, din Cancelaria premierului.

Stolojan, primul pe lista PD-L pentru europarlamentare?

Potrivit unor surse democrat-liberale, prim-vicepreşedintele PD-L Theodor Stolojan va fi primul pe lista PD-L pentru Parlamentul European, susţinut de organizaţia Dîmboviţa. Sursele citate au precizat că Stolojan este văzut de liderii PD-L ca europarlamentarul cu cea mai bună activitate, dintre potenţialii candidaţi pentru aceste alegeri, avînd şi cea mai bună plasare în sondajele de opinie. Candidaturile PD-L pentru alegerile europarlamentare vor fi analizate la nivel central de o comisie de validare, formată din liderul Emil Boc, prim-vicepreşedinţii Adriean Videanu şi Theodor Stolojan, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Florin Popescu, Valeriu Stoica, Anca Boagiu şi Sulfina Barbu. Termenul final pentru depunerea CV-urilor celor care doresc să candideze este 28 februarie 2009.

“România are nevoie de finanţare externă”

“România trebuie să obţină finanţare externă chiar dacă nu va avea nevoie de ajutor, pentru stabilitatea financiară a ţării”, a apreciat ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, într-un interviu acordat unei agenţii de presă. El a arătat că “Guvernul, după consultări cu banca centrală, va opta pentru un pachet cu o structură optimă în ce priveşte acoperirea deficitului public şi a balanţei externe de plăţi. Este bine să ai o umbrelă (...) pentru a reda încrederea în sistem”. O parte a analiştilor economici consideră că România este următoarea pe lista statelor care ar putea apela la ajutor din partea UE şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI), similar celor de care au beneficiat Ungaria şi Letonia. Pogea a susţinut însă că un acord cu cele două instituţi ar putea fi evitat doar dacă situaţia economică a ţării, dar şi cea a UE, nu s-ar înrăutăţi.

Ordonanţa potrivit căreia Geoană devine membru CSAT, adoptată

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, cu 197 voturi “pentru”, 44 “împotrivă” şi 4 abţineri, Ordonanţa care prevede că preşedintele Senatului ocupă şi funcţia de vicepreşedinte al CSAT. Ordonanţa a fost avizată favorabil de Comisia de apărare a Camerei, consecinţa ordonanţei fiind aceea că preşedintele Senatului, Mircea Geoană, va deţine şi postul de vicepreşedinte al CSAT. Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, pe articole, această ordonanţă. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, Senatul fiind forul decizional.

Vizita lui Băsescu în Ucraina, amînată

Vizita oficială a preşedintelui Traian Băsescu în Ucraina, programată pentru astăzi şi mîine, a fost amînată de către cele două părţi. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, “la data de 24 februarie 2009, în baza consultărilor, părţile au convenit continuarea pregătirii vizitei oficiale în Ucraina a preşedintelui României, cît mai curînd, la o dată care va fi stabilită pe canale diplomatice”. MAE nu face alte precizări.

“Palatul Parlamentului-clădire 0 energie”

Deputaţii au aprobat, ieri, cu majoritate de voturi, înfiinţarea grupului de lucru care să realizeze proiectul pilot “Palatul Parlamentului-clădire 0 energie” şi au stabilit ca preşedintele acestui grup să fie social-democratul Iulian Iancu. Preşedintele Grupului de lucru pentru pentru realizarea proiectului-pilot va fi deputatul PSD Iulian Iancu, vicepreşedinte, deputatul PD-L Doru Leşe, iar secretar, deputatul PNL Lucia Varga. Proiectul a fost prezentat plenului de viceliderul grupului parlamentar al PSD, Aura Vasile, care a spus că proiectul, iniţiat de colegul său Iulian Iancu, “urmărşte transformarea Palatului Parlamentului din cel mai mare consumator de energie bazat pe combustibilii fosili, în clădire verde” şi propune alimentarea cu energie numai din surse regenerabile: panouri solare şi fotovoltaice şi centrale eoliene, precum şi prin fixarea de pompe de căldură în perimetrul adiacent clădirii, pentru captarea şi folosirea energiei geotermale. În plus, ea a specificat că proiectul este în concordanţă cu programele UE în acest domeniu.

Diaconescu va fi audiat de Comisiile de politică externă ale Parlamentului

Comisiile de politică externă ale celor două Camere ale Parlamentului au stabilit să îl audieze, săptămîna viitoare, pe ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, pe tema comunităţii româneşti din Italia. Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului,Titus Corlăţean, a declarat că membrii comisiilor de politică externă au discutat cu ministrul Diaconescu şi posibilitatea ca la audieri să fie convocate şi comisiile pentru drepturile omului. Corlăţean a arătat că, odată cu Diaconescu, ar putea fi audiaţi şi miniştrii români ai Justiţiei şi Internelor, pentru conturarea unei acţiuni concentrate, atît a Parlamentului, cît şi a Guvernului, pe problema comunităţii româneşti din Italia. El a menţionat că va aborda acest aspect şi cu preşedintele comisiei similare a Senatului italian, Lamberto Dini, cu ocazia reuniunii preşedinţilor de comisii de politică externă ale statelor membre ale UE, la Praga, în 9 martie.



12