Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 30 Octombrie 2008 / 00:00 466 accesări

Franţa - Român condamnat după ce a furat mii de ochelari

Un român a fost condamnat la doi ani de închisoare în Franţa, pentru că în 2006 a furat mii de perechi de ochelari, zeci de binocluri şi ochelari de soare, precum şi două sute de euro, prejudiciul total ridicîndu-se la 50.000 de euro. Daniel Cîmpeanu, de 25 de ani, a dat o spargere pe 19 octombrie 2006, într-un magazin de optică, care nu avea alarmă. Însă, acesta şi-a lăsat amprentele la locul faptei, iar în iunie anul acesta a fost arestat de poliţie în timpul unui banal control rutier în Nice. Iniţial, el a negat toate acuzaţiile, după care a declarat în faţa judecătorului de instrucţie că mai mulţi ruşi l-ar fi sechestrat, ameninţat, apoi torturat şi curentat. Ei l-ar fi forţat să intre în magazin şi să fure lucrurile pentru ei. Marţi, românul a recunoscut, în faţa unei instanţe din Bourg-en-Bresse, că este singurul autor al furtului. Totuşi nu a precizat ce a făcut cu marfa şi a vorbit despre… disperarea care l-a împins la furt. Procurorul a spus că magazinul nu a fost ales din întîmplare, iar modul de operare şi prejudiciul au indicat faptul că a fost mîna unui profesionist. Daniel Cîmpeanu a fost condamnat la doi ani de închisoare, între care zece luni cu suspendare, exact cît a cerut acuzarea. Pe de altă parte, se relatează că autorităţile franceze au evacuat, marţi seară, 140 de romi originari din România care se instalaseră ilegal în zona Porte de Valenciennes din oraşul Lille. Se pare că romii preferă zona Porte de Valenciennes. În iulie mai fususeră o dată evacuaţi din această regiune, iar familiile au revenit pe terenul care aparţine societăţii Lille Metropole Habitat (LMH), care construieşte locuinţe sociale. Romii trăiau acolo fără să aibă electricitate sau apă curentă, în condiţii mizerabile. Revenirea romilor a generat nemulţumirea LMH şi a comunităţii vizate de programul său, care au depus o plîngere în septembrie.

Marea Britanie - Un român urmărit de poliţişti a rămas atîrnat de un pod

Un român suspectat de fraudă bancară a vrut să se urce pe barele metalice ale unui pod din Greenwich, pentru a scăpa de poliţiştii care îl urmăreau, dar i s-a făcut rău şi, momentan, se află în stare critică la un spital din Londra. Poliţiştii au început urmărirea românului duminică după-amiază, după ce au fost anunţaţi de un martor ocular că tînărul de 24 de ani avea un comportament suspect în preajma unui bancomat. Potrivit poliţiei, românul a fugit de ofiţeri şi s-a urcat pe barele metalice ale unui pod de deasupra unei şosele. El a rămas atîrnat cu degetele pe marginea podului, în vreme ce doi ofiţeri l-au apucat printre barele metalice ale acestuia, pentru a nu-l lăsa să cadă. Ofiţerii l-au ţinut aproximativ 20 de minute, însă bărbatului i s-a făcut rău după acest timp şi a încetat să mai respire. La faţa locului au sosit o ambulanţă şi un echipaj de pompieri, iar românul a fost adus la sol cu ajutorul unei platforme hidraulice. El a fost dus la un spital dintr-o suburbie a Londrei şi se află, momentan, în stare critică. Poliţiştii britanici investighează încidentul.

Spania - Reţea de prostituţie desfiinţată

Poliţia spaniolă a anunţat miercuri că a desfiinţat o reţea de tinere braziliene obligate să se prostitueze în Spania, în cursul operaţiunii fiind arestate 25 de persoane. Cele 25 de persoane, 14 dintre ele făcînd parte direct din reţeaua desfiinţată, au fost arestate în provincia Gerone din nord-estul ţării. Tinerele exploatate au plecat din Brazilia după ce li s-a promis că în Spania vor lucra ca ospătăriţe. Însă, odată ajunse acolo, membrii organizaţiei le-au confiscat paşapoartele şi le-au interzis să plece din ţară pînă cînd nu le vor înapoia 2.500 de euro pe care acestea le-ar fi datorat pentru transport. Deseori, tinerele erau ameninţate cu moartea. Ancheta a început după ce două dintre tinere au reuşit să fugă din casa în care erau sechestrate şi s-au refugiat la consulatul Braziliei. O complice a reţelei în Brazilia, care convingea fetele să meargă în Spania, a fost şi ea arestată.

Germania - Noi încălcări ale regulilor privind datele confidenţiale

Societatea germană de telecomunicaţii Deutsche Telekom a făcut, miercuri, noi dezvăluiri referitoare la încălcarea regulilor privind datele confidenţiale, o problemă cu care se confruntă de cîteva luni. Compania a recunoscut într-un comunicat că, în cursul unei anchete interne privind furtul de date confidenţiale, în 2006, în cazul a 17 milioane de clienţi ai filialei sale de telefonie mobilă T-Mobile, au fost colectate date referitoare la comunicaţii cu alte reţele decît cele ale grupului. Pînă atunci, în alte cazuri, Deutsche Telekom s-a limitat să compare listele cu apeluri efectuate în propriile sale reţele. Obţinerea datelor privind comunicaţiile cu alte reţele - un operator german şi unul străin, conform comunicatului - oferă o nouă dimensiune acestui caz. Toate persoanele implicate în această anchetă au fost suspendate pînă la noi ordine, a precizat compania, care a promis că se va ocupa ferm de aceste probleme. Directorul societăţii a desemnat o persoană care să se ocupe exclusiv de această problemă. Compania Deutsche Telekom, care este pe locul întîi la nivel european în serviciul de telecomunicaţii, se află într-o situaţie de criză de cîteva luni. Conducerea societăţii a recunoscut în primăvară că a ascultat convorbirile unor jurnalişti şi ale unor membri din consiliul de monitorizare. Recent, compania a recunoscut furtul comis în 2006 în cazul datelor a 17 milioane de clienţi ai T-Mobile. Într-un alt scandal, datele a 30 de milioane de clienţi au fost disponibile pe Internet din cauza unei erori tehnice.

Italia - Reforma controversată a educaţiei a fost aprobată

Senatul italian a adoptat, miercuri, definitiv, o reformă controversată a educaţiei, cu o zi înaintea unei greve generale în şcolile din ţară, a anunţat agenţia Ansa. Decretul guvernamental deja aprobat de Camera Deputaţilor şi care a fost adoptat de 162 de senatori a devenit astfel lege. Opoziţia şi manifestanţii, care şi-au multiplicat protestele în ultimele zile, cer retragerea textului, care prevede în special revenirea la un profesor unic în ciclul primar. Guvernul lui Silvio Berlusconi dispune de majoritate absolută în Parlament.

Ungaria - Cetăţean chinez înjunghiat

Un cetăţean chinez a fost înjunghiat în Budapesta, în noaptea de marţi spre miercuri. Bărbatul în vîrstă de 56 de ani a fost spitalizat, iar starea sa este gravă, a precizat purtătorul de cuvînt al poliţiei, Laszlo Kajo.

Marea Britanie - Coliziune navală

Două nave cargo, sub pavilion britanic şi, respectiv, egiptean, s-au ciocnit miercuri, la ora 5.15 (6.15 ora României) în largul oraşului francez Dunkerque, pe Canalul Mînecii, dar accidentul nu s-a soldat cu victime. Coliziunea a provocat fisurarea navei britanice Scot Isles şi scurgerea unei cantităţi reduse de combustibil. Consecinţele au fost limitate la maxim, au anunţat autorităţile franceze. Nava egipteană Wadi Halfa şi-a continuat cursa spre oraşul german Bremen. Coliziunea a avut loc în sectorul britanic, iar autorităţile maritime locale vor efectua o anchetă.

ANP - Palestinian ucis de trupele israeliene în Cisiordania

Un palestinian de 67 de ani a fost ucis, miercuri dimineaţă, de trupele israeliene, în regiunea Jenin din nordul Cisiordaniei. Mohammad Abahreh a fost ucis prin împuşcare, de militarii israelieni, în timp ce se afla pe un teren agricol din satul Yamoun. Un purtător de cuvînt al armatei israeliene a declarat că militarii au deschis focul asupra unui bărbat care a tras focuri de armă spre ei cu o puşcă de vînătoare care a fost descoperită apoi lîngă cadavrul său. Cel puţin 539 de persoane, aproape în totalitate palestinieni, în majoritate membri ai grupărilor armate, au fost ucişi de la relansarea negocierilor de pace israeliano-palestiniene, la sfîrşitul lunii noiembrie 2007.

Israel - Certificate medicale false pentru militari

Sute de militari israelieni care activează în unităţi din spatele frontului au găsit o metodă eficientă şi puţin costisitoare pentru a pleca în permisie, prin obţinerea de certificate medicale false. Medici israelieni le procură militarilor, în urma unei vizite medicale foarte rapide sau doar printr-un simplu apel telefonic, certificate medicale, în schimbul sumei de aproximativ un euro pentru o zi de permisie. Mica afacere devenise o companie în toată regula, făcîndu-şi publicitate pe Internet. Poliţia militară a trimis persoane care nu erau de fapt bolnave, pentru a-i identifica pe suspecţi. Cinci medici şi trei infirmieri au fost arestaţi marţi.

Danemarca - Ciocniri la Copenhaga

O serie de ciocniri între 300 de locuitori şi simpatizanţi ai enclavei Christiania din Copenhaga şi forţele de poliţie au fost înregistrate marţi, protestatarii lansînd în direcţia poliţiştilor cocteiluri Molotov. Cei mai mulţi manifestanţi au agresat, prin tactici de gherilă, brigăzile de poliţişti de pe străzile din împrejurimile cartierului Christiania, incendiind tomberoane, scaune şi frigidere vechi. Dispersaţi în repetate rînduri de poliţişti, cu ajutorul gazelor lacrimogene, manifestanţii, mulţi dintre ei mascaţi, au ripostat de fiecare dată, aruncînd cu sticle, pietre şi bombe incendiare asupra forţelor de ordine prezente la faţa locului. Potrivit protestatarilor, conflictul a fost provocat odată cu demolarea de către poliţie a etajului unei clădiri din Christiania construite ilegal, conform autorităţilor, pe un sit istoric. Potrivit purtătorului de cuvînt al poliţiei din Copenhaga, trei manifestanţi au fost arestaţi pentru deranjarea liniştii publice. Creată la 26 septembrie 1971, de cîţiva hipioţi care s-au instalat într-o cazarmă abandonată de armată în Copenhaga, Christiania, numit „oraş liber” se află în permanent conflict cu autorităţile, care vor să restabilească ordinea în această enclavă ilegală.

SUA - Chinezi acuzaţi de export ilegal de componente de înaltă tehnologie

Trei chinezi au fost acuzaţi în SUA că au încercat să exporte în China componente de înaltă tehnologie ce pot fi folosite pentru rachete, sateliţi sau pentru îmbogăţirea uraniului. Potrivit acuzării, cei trei au încercat să exporte ilegal material Academiei chineze de Tehnologie Spaţială, care monitorizează cercetarea în acest domeniu în China. În acest dosar depus în Minnesota, suspecţii sînt Jian Wei Ding, Kok Tong Lim şi Ping Cheng. Departamentul Justiţiei nu a furnizat detalii despre cazul celor trei chinezi, însă a precizat că în cursul anului fiscal încheiat, 145 de suspecţi au fost cercetaţi pentru că au încercat să exporte ilegal tehnologii militare din SUA.



12