Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 22 August 2007 / 00:00 614 accesări

R. Moldova – Atentat la Chişinău

Şeful Departamentului Servicii Operative al Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova, colonelul Ghenadie Cosovan, a supravieţuit, marţi, unui atentat cu o grenadă-capcană. Atentatul a avut loc într-o suburbie a capitalei Chişinău. Colonelul Coşovan a suportat intervenţii chirurgicale, iar în prezent viaţa sa se află în afara oricărui pericol. Se examinează cîteva versiuni legate de activitatea sa de combatere a crimei organizate. Ministrul Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc, a declarat că toate persoanele implicate în această crimă vor fi stabilite şi supuse sancţiunilor penale în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Rusia - Incendii puternice în jurul Moscovei

Fumul degajat de incendiile puternice din regiunea Moscovei a ajuns, marţi, în capitala rusă, unde autorităţile au recomandat copiilor şi persoanelor cu afecţiuni respiratorii să evite să iasă din. Fumul, care se adaugă poluării deja existente în capitala rusă, a venit dinspre sud-est, unde s-au declanşat mai multe incendii de pădure şi de turbării. Incendiile de pădure afectau, marţi, în special regiunea Riazan (sud-est), unde sînt active zece focare, dar şi regiunea Vladimir (est). Turbăriile iau foc spontan, din cauza căldurii din regiunea Moscovei, care depăşeşte 30 de grade. Moscoviţii sînt marcaţi de amintirea verii din 1972, cînd smogul s-a menţinut deasupra oraşului timp de o lună şi jumătate. În 2002, un fenomen similar a afectat capitala Rusiei, timp de o lună.

Franţa – Ostatici într-un magazin

Marţi, un bărbat înarmat a luat trei ostatici într-un magazin dintr-o zonă de lux a Parisului. Poliţia a confirmat că bărbatul înarmat a intrat în clădire. Un angajat al magazinului a intrat în direct, prin telefon, la un post de televiziune şi a declarat că agresorul este calm şi susţine că este o victimă a sistemului de justiţie. La ora închiderii ediţiei, bărbatul aştepta ca poliţia să ia legătura cu el.

Mexic - Uraganul Dean a scăzut în intensitate

Uraganul Dean, care a afectat, marţi, coastele Mexicului, a scăzut în intensitate, devenind de categoria 3, potrivit Centrului american de supraveghere a uraganelor (NHC). Uraganul, care a fost clasat de categoria 5, luni noapte, a provocat moartea a cel puţin nouă persoane în Caraibe, doi în Martinica, patru în Haiti, doi în Republica Dominicană şi unul în Jamaica. Uraganul îşi continuă progresia spre provincia mexicană Yucatan, foarte căutată de turişti. Dean este însoţit de rafale de vînt de 105 kilometri pe oră. În jurul orei 12.00 GMT (15.00), centrul uraganului se afla la 60 de kilometri de oraşul Chetumal, capitala statului Quintana Roo din partea atlantică a ţării şi la 220 de kilometri de oraşul Campeche din Golful Mexic.

Afganistan – Militari italieni răniţi

Trei militari din cadrul contingentului italian din Afganistan au fost răniţi după aterizarea de urgenţă a elicopterului lor, la sud de Kabul, din cauza unei defecţiuni tehnice. Starea celor trei nu este gravă, iar ei au fost transportaţi la un spital militar al contingentului francez.

Siria – Premierul irakian, în vizită oficială

Premierul irakian, Nuri al-Maliki, s-a întîlnit, marţi, la Damasc, cu preşedintele Siriei, Bashar al-Assad. Maliki efectuează prima sa vizită în Siria, unde s-a întîlnit luni cu omologul său Mohammad Naji Otri, la doar zece zile după o deplasare oficială în Iran. Irakul constituie un subiect de dispută între Siria şi SUA, care reproşează Damascului că nu depune suficiente eforturi pentru oprirea extremiştilor la frontiere. În cursul întîlnirii, premierul sirian, Mohammad Naji Otri, a cerut stabilirea unui calendar de retragere a trupelor străine din Irak, pe care le consideră responsabile de situaţia instabilă din ţară. Tot marţi a început, la Bagdad, procesul foştilor responsabili ai regimului Saddam privitor la reprimarea revoltei şiiţilor din Irak, din 1991. Cel mai important dintre inculpaţi este vărul lui Saddam Hussein, Ali Hassan al-Majid, cunoscut drept Ali Chimicul, pentru recurgerea la arme chimice împotriva kurzilor în nordul irakian. Circa 100.000 de persoane din sudul Irakului au fost ucise în violenţele care au început în martie 1991, în timpul retragerii trupelor irakiene alungate din Kuwait de forţele internaţionale. Trupele de elită ale fostului regim irakian au intervenit pentru a reprima revolta, condusă de soldaţi demoralizaţi şi de civili.

Rusia - Cercetători suspectaţi de divulgarea unor secrete de stat

Serviciile speciale ruse (FSB) au anunţat, marţi, că anchetează doi cercetători din Novossibirsk, Siberia, suspectaţi că au divulgat secrete de stat, în timp ce apărătorii drepturilor omului denunţă un nou proces fabricat. ”Departamentul FSB pentru regiunea Novossibirsk anchetează posibila existenţă a unui delict de divulgare de secrete de stat în actele a doi foşti colaboratori ai Institutului de Fizică aplicată, I. Minin şi O. Minin”, potrivit comunicatului FSB. Fraţii Igor şi Oleg Minin, care au lucrat pînă în 1996 la Institutul de Fizică aplicată, condus în continuare de tatăl lor, Vladilen Minin, au publicat în 2006 o lucrare bazată exclusiv pe informaţii deja apărute în presă, cu ocazia marcării a 40 de ani de la înfiinţarea Institutului, potrivit ONG-ului Comitetul pentru apărarea oamenilor de ştiinţă. Deci astfel de informaţii nu pot fi considerate secret de stat, potrivit sursei. Potrivit FSB, ancheta, deschisă în aprilie 2007, a stabilit că o parte a lucrării conţinea informaţii ce constituiau secret de stat, dar fraţii Minin nu au fost inculpaţi. Mai mulţi cercetători ruşi au fost arestaţi şi condamnaţi în ultimii ani, pentru spionaj. Aceste condamnări au fost denunţate de apărătorii drepturilor omului drept un simptom al ”spionitei” de care suferă autorităţile ruse.



12