Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 05 Martie 2007 / 00:00 657 accesări

Ucraina - Acord aprofundat

Negocierile în vederea încheierii unui acord aprofundat privind cooperarea Comisiei Europene cu Ucraina debutează în mod oficial, luni, la Bruxelles. În ianuarie, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au conferit Comisiei mandat în vederea negocierii acestui acord vizînd consolidarea legăturilor politice şi economice, în special, în domeniul energetic. Acordul prevede, în special, crearea unei zone de liber-schimb, însă negocierile în acest domeniu nu vor putea începe înainte de aderarea autorităţilor de la Kiev la Organizatia Mondială a Comerţului.

Rusia - Avalanşă ucigaşă

O avalanşă produsă, duminică, în staţiunea de schi din Krasnaia Poliana, de lîngă Soci, s-a soldat cu moartea unui copil de zece ani. Serviciile de urgenţă locale au anunţat că, în total, patru persoane au fost luate de avalanşă, dar trei dintre acestea au fost salvate la timp. Staţiunea candidează pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2014

Bulgaria - 27 kilograme de heroină

Vameşii bulgari au confiscat 27 kilograme de heroină în valoare de circa 1,68 milioane de dolari, ascunse într-o maşină care plecase din Turcia cu destinaţia Croaţia. Au fost găsite 51 de pachete cu droguri în maşina condusă de un cetăţean croat de 57 de ani. Bulgaria se află la intersectarea drumurilor dintre Asia şi Europa şi a fost mult timp un punct important pentru traficanţii de droguri.

Kosovo - Manifestaţie pro-independenţă

Peste 1.000 de albanezi din Kosovo au demonstrat sîmbătă la Pristina, cerînd declararea imediată a independenţei provinciei şi protestînd faţă de planul Naţiunilor Unite, ale cărui prevederi le consideră insuficiente. Protestatarii, în majoritate tineri, au scandat sloganuri împotriva mediatorului Naţiunilor Unite, Martti Ahtisaari, autorul planului prezentat la începutul lunii februarie, care prevede pentru Kosovo acordarea unei forme de suveranitate sub controlul unei misiuni internaţionale sub conducerea Uniunii Europene. Înaintea demonstraţiei, preşedintele Fatmir Sejdiu şi premierul Agim Ceku le-au cerut locuitorilor din provincie să nu participe la manifestaţie şi să evite violenţele, afirmînd că, pe termen lung, planul deschide calea către independenţă.

Abhazia - Incidente înaintea alegerilor

Circa 2.000 de studenţi au participat, sîmbătă, la o demonstraţie la graniţa dintre Gruzia şi regiunea separatistă Abhazia, protestînd faţă de alegerile legislative de duminică în provinciă. Autorităţile abhaze au ameninţat că vor recurge la forţă dacă studenţii vor încerca să treacă graniţa. În afara alegerilor, manifestanţii au denunţat şi arestarea, joi, a trei studenţi gruzini în Abhazia, acuzaţi că pregăteau acţiuni pentru sabotarea alegerilor de duminică. Abhazia, care şi-a proclamat independenţa după destrămarea Uniunii Sovietice, declanşînd un război cu Gruzia în 1992 - 1993, nu este recunoscută pe plan internaţional, nici chiar de către Rusia, care susţine provincia din punct de vedere politic şi economic.

Pakistan - Test reuşit

Pakistanul a testat cu succes, sîmbătă, o rachetă balistică sol-sol cu rază scurtă de acţiune şi capacitate nucleară. Racheta Hatf-II Abdali are o rază de acţiune de 200 de kilometri. Pakistanul şi India realizează cu regularitate teste cu rachete, avînd o convenţie conform căreia se informează reciproc înaintea efectuării acestora. Miniştrii Afacerilor Externe ai celor două ţări s-au întîlnit la New Delhi în luna februarie, cînd au semnat un acord privind reducerea riscurilor de accidente legate de arsenalele lor nucleare.

China - Noi modele de submarine

Forţele navale chineze testează în mare primul dintre cele cinci submarine cu propulsie nucleară din noua generaţie, ce pot lansa rachete balistice cu o rază de acţiune de aproape cinci ori mai mare decît cele utilizate în prezent, se arată într-un raport al armatei americane. Testele fac parte din strategia Chinei de a se dota cu o flotă modernă de submarine lansatoare de rachete şi submarine de atac, pentru a putea face faţă prezenţei navale americane din Pacific. Noua generaţie de submarine, cu nume de cod 094, ar putea deveni operaţională din 2008. Submarinele vor fi echipate cu noile rachete de tip JL-2, cu o rază de acţiune de 8.000 de kilometri, care le vor înlocui pe cele JL-1, ce pot ataca ţinte aflate la mai puţin de 1.800 de kilometri. Cu cinci submarine de acest tip, China poate menţine aproape permanent unul dintre acestea în larg. Submarinele nucleare ce pot lansa rachete sînt considerate drept forţă de descurajare, fiind dificil de localizat şi garantînd aproape în totalitate posibilitatea de contraatac.

Indonezia - Alunecări de teren

Circa 65 de persoane au murit şi alte cîteva zeci sînt date dispărute, în urma unor alunecări de teren produse sîmbătă în insula Flores, situată în estul arhipelagului indonezian. Alunecările de teren au fost provocate de ploile torenţiale înregistrate în ultimele zile în zonă şi au distrus numeroase case şi masini.

Statele Unite - Vizită în statele afectate de tornade

Preşedintele Bush a efectuat, sîmbătă, vizite în Georgia şi Alabama, state afectate joi de o serie de tornade, care au provocat moartea a 22 de persoane. Preşedintele a ajuns la Enterprise, în Alabama, un orăşel unde tornadele au provocat prăbuşirea acoperişului unei şcoli şi moartea a opt adolescenţi. Cel puţin 31 de tornade au fost înregistrate joi în Alabama, Missouri şi Georgia, rafalele de vînt smulgînd copacii din rădăcini, avariind maşini şi stîlpi de electricitate şi distrugînd numeroase case.

Etiopia - În căutarea turiştilor dispăruţi

Şase reprezentanti ai Ministerului britanic al Afacerilor Externe se află de sîmbătă în Etiopia, în vederea intensificării eforturilor diplomatice pentru eliberarea cetăţenilor străini răpiţi în această ţară. Fortele de securitate au găsit cinci etiopieni răpiţi împreună cu cei 13 turişti. Două grupuri de turişti, printre care se numără cel puţin şapte francezi şi cinci britanici, au fost date dispărute, fiind posibil ca cetăţenii occidentali să fi fost răpiţi într-o zonă îndepărtată a Etiopiei, unde acţionează rebelii separatişti. Autorităţile britanice au afirmat că cinci dintre cei daţi dispăruţi sînt membri sau rude ale membrilor personalului diplomatic de la Addis Abbeba şi că a fost convocată o celulă de criză pentru a evalua situaţia acestora. Grupurile au dispărut în timp ce vizitau regiunea Afar, situată în nord-estul ţării, considerată drept una dintre zonele cele mai ostile din lume.



12