Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 02 Februarie 2007 / 00:00 565 accesări

Bulgaria - Explozie la Varna

O bombă a explodat în centrul oraşului bulgar Varna, în faţa casei primarului din localitatea învecinată Beloslav. Deflagraţia produsă în faţa garajului de pe proprietatea lui Emil Dichev s-a soldat numai cu pagube materiale. Incidentul pare a fi o ameninţare, iar autorităţile care au declanşat o anchetă nu au oferit detalii despre suspecţii pe care îi au în vedere.

Franţa - Întuneric pentru 5 minute

Luminile celebrului Turn Eiffel din Paris s-au stins în mod simbolic, pentru cinci minute, pentru a atrage atenţia cetăţenilor lumii asupra pericolelor încălzirii globale.

Republica Moldova - Reluarea negocierilor

Republica Moldova este de acord cu reluarea la 15-16 februarie a negocierilor pentru soluţionarea crizei transnistrene. Informaţia a fost anunţată de către preşedintele Voronin în cursul întîlnirii cu Adriaan Jacobovits de Szeged, reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Aceste noi tratative par a fi sortite eşecului, mai ales că Parlamentul transnistrean a decis anularea unor decrete anterioare privind posibilitatea formării unui stat comun cu Republica Moldova. Iniţiativa trebuie ratificată prin referendum naţional pentru a intra în vigoare. Transnistria are un sistem pluripartit şi un Parlament unicameral numit Consiliul Suprem, format din 43 de membri aleşi prin vot universal.

Croaţia - Premier bolnav

Liderul principalei formaţiuni de opoziţie croate şi fost premier, Ivica Racan, a declarat că a fost diagnosticat cu tumoare atipică la un umăr, starea sănătăţii determinîndu-l să se retragă temporar din viaţa politică. În vîrstă de 62 de ani, Ivica Racan va fi supus unei intervenţii chirugicale la umărul drept, probabil săptămîna viitoare. După încheierea tratamentului, acesta va lua o decizie în privinţa carierei sale politice. În calitate de prim-ministru, funcţie pe care a deţinut-o în perioada 2000-2003, Ivica Racan a scos statul croat din starea de izolare internaţională în care se afla de la începutul anilor '90 şi a demarat campania de aderare la Uniunea Europeană. Formaţiunea sa, Partidul Social Democrat, a pierdut alegerile în favoarea Uniunii Democrate Croate, în noiembrie 2003.

Statele Unite - Interceptarea convorbirilor

Administraţia Bush a acceptat să informeze Congresul cu privire la noile modalităţi de monitorizare a convorbirilor în cadrul programului antiterorist, în timp ce judecătorii unei Curţi de Apel federale s-au arătat dispuşi să examineze legalitatea ostului program. După atentatele de la 11 septembrie, preşedintele Bush a autorizat Serviciile de Securitate Internă să monitorizeze, fără mandat judiciar, convorbirile cu străinătatea, în cadrul luptei împotriva terorismului. Programul este încredinţat, de trei săptămîni, controlului unui tribunal specializat. Modalităţile de control rămîn însă confidenţiale, fapt ce generează suspiciunea parlamentarilor şi a asociaţiilor de protecţie a drepturilor omului, care au depus plîngere împotriva acestui program.

Cehia - Linişte pentru ruşi

Guvernul ceh ar putea întîmpina o rezistenţă puternică în Parlament pentru a obţine aprobarea montării instalaţiei antirachetă americane pe teritoriul ţării. Sistemul radar american nu va putea monitoriza teritoriul Rusiei, a dezvăluit şeful Statului Major al armatei cehe, Pavel Stefka, în faţa comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor. Rusia nu pare însă deloc liniştită şi intenţionează să aibă reacţii eficiente la desfăşurarea în Europa de Est a componentelor scutului antirachetă.

Marea Britanie - Complot marca al-Qaida

Complotul terorist ce viza răpirea şi decapitarea unui militar musulman înrolat în armata britanică ar fi fost organizat de gruparea al-Qaida. Ofiţerii britanici bănuiesc că în spatele acestui complot se află un lider al reţelei al-Qaida care are legături apropiate cu Ossama ben Laden. Planul suspecţilor viza pînă la 25 de persoane. Doar 330 de musulmani sînt înrolaţi în armata britanică, ceea ce reprezintă 0,2% din totalul efectivelor, fapt care subliniază impactul pe care l-ar fi avut execuţia unuia dintre aceşti militari.

Uniunea Europeană - Rute de transport rapid

Uniunea Europeană a prezentat un proiect, în valoare de 45 de miliarde de euro, care prevede crearea a cinci rute de transport rapid între Europa, nordul Africii şi Orientul Mijlociu, pînă în anul 2020. Proiectul are rolul de a scurta durata călătoriilor prin introducerea unor proceduri rapide de control la graniţe, documente armonizate de transport, reglementări vamale simplificate şi îmbunătăţirea infrastructurii de transport. Noile rute vor fi create între Norvegia şi Rusia, Europa Centrală şi regiunea Mării Caspice, prin intermediul Ucrainei, zona balcanică şi regiunea Mării Roşii, prin intermediul Turciei şi Orientului Mijlociu, precum şi între Europa de Vest şi nordul Africii.

Israel - Ehud Olmert, audiat

Premierul israelian a compărut, joi, în faţa comisiei guvernamentale responsabile cu anchetarea eşecului intervenţiei militare din Liban, de vara trecută, împotriva militanţilor Hezbollah. Ehud Olmert este ultimul dintre cei circa 70 de oficialilor politici şi militari audiaţi de comisie de la înfiinţarea acesteia la 17 septembrie. Comisia, care are sediul la Tel Aviv, urmează să îşi prezinte concluziile preliminare în următoarele săptămîni. De mai multe ori, premierul Olmert a încercat să minimalizeze eşecurile războiului, admiţînd totuşi existenţa unor probleme.

Australia - Candidat de la Guantanamo

Un cetăţean australian, fost deţinut la Guantanamo, Mamdouh Habib, s-a înscris, în calitate de candidat independent în alegerile regionale din statul New South Wales, unde se află şi oraşul Sydney. Sprijinit de Grupul Auburn pentru drepturile omului, acesta va milita pentru dreptul la libertatea de expresie şi se va opune legilor antiteroriste. Mamdouh Habib a fost reţinut timp de trei ani la centrul din Guantanamo, fără a fi acuzat, şi ulterior eliberat în ianuarie 2005.



12