Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 14 Februarie 2014 / 00:00 542 accesări

ITALIA

Român arestat

Un cetăţean român dat în urmărire de nouă luni a fost arestat în nordul Italiei, după ce, fără a şti, a făcut autostopul în faţa unei maşini neinscripţionate a carabinierilor. Românul în vârstă de 37 de ani, al cărui nume nu a fost dezvăluit, era dat în urmărire din mai 2013, după ce fusese condamnat pentru tâlhărie, furt, tăinuire şi conducerea unui vehicul în stare de ebrietate. Miercuri dimineaţă, românul făcea autostopul pe un drum naţional, în apropierea oraşului Verona, din nordul Italiei, şi a fost luat de un vehicul neinscripţionat al carabinierilor. Agenţii, îmbrăcaţi în civil, se aflau într-o misiune de rutină pentru prevenirea infracţionalităţii. Carabinierii şi-au dat seama imediat că românul era dat în urmărire, astfel că l-au minţit că îl vor duce la destinaţie abia după ce se vor abate din drum pentru a lua de acasă un telefon uitat. De fapt, vehiculul s-a îndreptat spre o secţie a carabinierilor din Verona. În faţa secţiei, românul a încercat să fugă din maşină, dar a fost imobilizat. Românul are de ispăşit o condamnare la trei ani şi cinci luni de închisoare.

BELGIA

Eutanasie pentru minori

Minorii care suferă de boli incurabile vor putea opta pentru eutanasie în Belgia, conform unei legi contestate de unii pediatri şi de Biserica Romano-Catolică. Belgia, ţară cu tradiţie catolică, a devenit, ieri, a doua ţară din lume, după Olanda, care autorizează, în condiţii stricte, eutanasierea minorilor. Chiar dacă, în Olanda, legislaţia prevede vârsta minimă de 12 ani, parlamentarii belgieni au optat pentru o noţiune mai vagă, deţinerea capacităţii de discernământ. Senatorul socialist Philippe Mahoux, autorul legii belgiene care permite eutanasierea adulţilor din 2002, a precizat că a trebuit să răspundă dorinţelor exprimate de medici pediatri confruntaţi cu suferinţa insuportabilă a pacienţilor minori. Biserica Romano-Catolică belgiană, alături de comunităţile religioase musulmană şi ebraică, a organizat ”zile de post şi rugăciune pentru trezirea conştiinţelor”. Susţinătorii legii au insistat pentru impunerea unor condiţii stricte: minorul va trebui să se afle într-o situaţie medicală fără ieşire, care să conducă oricum la deces, şi să aibă o suferinţă fizică insuportabilă, pentru a putea opta pentru eutanasie.

OLANDA

Fost ministru, asasinat

Fostul ministru olandez al Sănătăţii Els Borst, sub egida căreia a intrat în vigoare, în 2002, prima lege a eutanasierii din lume şi care a fost descoperită decedată în locuinţa sa din oraşul Bilthoven, ar fi fost asasinată, a anunţat, ieri, Parchetul de la Haga. Cadavrul fostului ministru, în vârstă de 81 de ani, a fost descoperit luni seara, de o prietenă, în garajul locuinţei sale din oraşul Bilthoven. De profesie medic, cunoscută pentru poziţiile sale progresiste şi liberale în privinţa multor probleme legate de asistenţa medicală, Els Borst a fost ministru al Sănătăţii şi vicepremier al Olandei în perioada 1994 - 2002. Sub mandatul său, Olanda a devenit prima ţară din lume care a legalizat eutanasia. Adoptată în Olanda în 2001, legea eutanasierii a intrat în vigoare la 1 aprilie 2002. De atunci, eutanasia este acceptată de tot mai multe persoane. Aproape 4.000 de persoane au recurs la această practică în 2012.

MAREA BRITANIE

Colete suspecte

Poliţia britanică antiterorism a anunţat ieri că a deschis o anchetă după descoperirea a şase colete suspecte adresate birourilor armatei din mai multe oraşe din Marea Britanie, între care Brighton şi Oxford. Multe pachete reprezentau o ameninţare de nivel scăzut, dar erau în stare de funcţionare, au anunţat surse din cadrul Poliţiei. Potrivit postului de televiziune Sky News, coletele găsite la Reading, la vest de Londra, şi Chatman, la sud-est de Londra, conţineau mici dispozitive explozive funcţionale. Serviciile de genişti au fost trimise la faţa locului, potrivit procedurii pentru astfel de situaţii. Celelalte colete au fost descoperite la birouri ale armatei situate în centrul comercial din Slough, la vest de Londra, şi Aldershot, la sud-vest de Londra, potrivit Poliţiei. Centrul comercial din Slough a fost evacuat şi perimetre de securitate au fost stabilite în jurul birourilor unde au fost descoperite coletele.

UNGARIA

Epidemie de gripă

Centrul Naţional ungar de Epidemiologie OEK a declarat, miercuri, epidemie de gripă la nivel naţional. În total, 17.000 de persoane au solicitat tratament medical pentru simptome de gripă, în perioada 3-9 februarie. Centrul precizează că este vorba despre o creştere cu 20% în comparaţie cu cazurile înregistrate în săptămâna dinainte. Există diferenţe substanţiale între regiuni. Cel mai mare număr de pacienţi care s-au adresat medicilor s-a înregistrat în zona capitalei, Budapesta, şi în judeţele Pesta şi Gyor-Moson-Sopron. În aceste regiuni, aproximativ 100.000 de pacienţi au apelat la serviciile medicilor. Peste un sfert din totalul pacienţilor au fost copii, iar aproximativ 40% au vârsta cuprinsă între 15 şi 34 de ani. În judeţul Veszprem, peste 70% dintre pacienţi au vârsta sub 15 ani.

VENEZUELA

Proteste mortale

Mii de studenţi şi susţinători ai opoziţiei au ieşit, miercuri, în stradă la Caracas şi în alte oraşe din Venezuela, protestând faţă de viaţa scumpă şi insecuritate, în cadrul unor manifestaţii în care au fost ucise trei persoane. Un activist proguvernamental şi un student au fost ucişi prin împuşcare, miercuri, în cursul unei manifestaţii la Caracas, a anunţat un oficial din cadrul Ministerului Public, Luisa Ortega Diaz, care a adăugat că alţi 23 de manifestanţi au fost răniţi în mai multe oraşe. Alt militant a fost ucis, tot prin împuşcare, la Chacao, un cartier popular situat în estul capitalei venezuelene, potrivit primarului. Ministrul de Interne, Miguel Rodriguez, a precizat că au fost arestate 30 de persoane.

MAREA BRITANIE

Intemperii

Peste 300.000 de locuinţe au rămas, miercuri, fără curent electric, în Marea Britanie şi Irlanda, din cauza intemperiilor care au determinat închiderea şcolilor în mai multe regiuni şi anularea a zeci de zboruri în ambele state. În Marea Britanie, unde rafalele de vânt puternice nu încetează din noiembrie 2013, fără energie electrică au rămas aproximativ 75.000 de locuinţe, 52.000 dintre acestea aflându-se în Ţara Galilor. În regiune, pentru a face faţă intemperiilor, au fost mobilizaţi peste 1.000 de militari. Daunele materiale provocate de intemperii ar putea depăşi un miliard de lire sterline. Totuşi, în Irlanda, situaţia este mai gravă. Acolo, din cauza ploilor abundente şi a rafalelor de vânt foarte puternice, care ating o viteză de până la 177 de kilometri pe oră, peste 260.000 de case au rămas fără curent electric. Aceasta este cea mai gravă pană de curent electric din Irlanda, în ultimii 15 ani. Printre cele mai afectate localităţi se numără Cork, Kerry şi Clare. În Kilkenny şi Limerick, locuitorii au fost rugaţi să nu iasă din case. Cod roşu a fost emis în comitatele Leinster, Munster şi Connacht. Din cauza rafalelor de vânt care au doborât la pământ arbori, zeci de drumuri au rămas blocate pe întregul teritoriu al ţării, iar transportul public a fost perturbat. Traficul feroviar şi cel aerian, de asemenea, au fost afectate. Potrivit serviciilor meteorologice locale, în weekend, situaţia ar putea să se agraveze, din cauza unor noi furtuni.



12