Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 03 August 2013 / 00:00 335 accesări

ITALIA

Român mort în toiul unei urmăriri

Un român de 29 de ani, urmărit de un agent al carabinierilor care îl surprinsese spărgând un apartament din Milano, a căzut de la etajul 6 al imobilului, în timp ce încerca să treacă dintr-un balcon în altul, şi a murit pe loc, relatează ziarul „La Repubblica”. Incidentul a avut loc în cursul nopţii de joi spre vineri, în Cologno Monzese, o suburbie a oraşului Milano. Un complice în vârstă de 30 de ani, tot român, a fost arestat. Procurorii italieni au declanşat o anchetă în acest caz.

SUA

Ambasade închise

Congresmenul Ed Royce, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, a confirmat vineri, pentru emisiunea „New Day“ difuzată de CNN, că o ameninţare gravă din partea reţelei teroriste al-Qaida în Asia Centrală a condus la decizia de închidere a mai multor ambasade americane, duminica trecută. Anterior, un oficial american a declarat că ameninţarea este credibilă şi gravă. Aceasta este îndreptată împotriva unor ţinte americane de peste ocean, dar ar putea să nu se limiteze la reprezentanţele diplomatice, a declarat oficialul citat. Departamentul de Stat a decis închiderea reprezentanţelor sale diplomatice din Egipt, Israel, Arabia Saudită, Libia, Irak şi Kuwait.

AFGANISTAN

Confruntări sângeroase

Cel puţin 22 de poliţişti afgani şi 76 de insurgenţi talibani au fost ucişi vineri, în confruntările armate din provincia Nangarhar, în estul Afganistanului, anunţă autorităţile locale. Un convoi al Poliţiei a fost vizat de o ambuscadă în care au fost ucişi 22 de poliţişti şi 76 de talibani.

SPANIA

Concluzii privind tragedia feroviară

Controlorul trenului care a deraiat în nordul Spaniei, făcând 79 de morţi, a afirmat vineri că nu s-a simţit niciun moment vinovat, el telefonându-i mecanicului de locomotivă cu câteva minute înainte de producerea accidentului. Controlorul a fost audiat vineri, în calitate de martor, de către judecătorul Luis Alaez, care anchetează circumstanţele producerii catastrofei feroviare din 24 iulie, la patru kilometri de Santiago de Compostela. Mecanicul de locomotivă, Francisco Jose Garzon Amo, în vârstă de 52 de ani, este cercetat în libertate, pentru omor prin imprudenţă. Audiat marţi de judecător, el a explicat că a primit un apel telefonic de la controlor, dar a închis aparatul cu câteva minute înaintea accidentului. Trenul a deraiat la o viteză de 153 kilometri pe oră, potrivit primelor informaţii obţinute din cutia neagră, într-un viraj unde viteza este limitată la 80 km/h. Este vorba de un tronson de cale ferată de mare viteză care nu este echipat cu un sistem automat de frânare, viteza fiind redusă. Cutiile negre ale trenului au arătat, totodată, că trenul rula cu 192 km/h cu câţiva kilometri înainte de producerea accidentului şi că mecanicul a frânat fără să fi putut evita catastrofa.

MYANMAR

Inundaţii

Trei persoane au murit, iar peste 30.000 de persoane au fost evacuate în partea de est a Myanmarului, o zonă devastată de inundaţii, a anunţat, vineri, presa oficială, avertizând că sunt aşteptate noi precipitaţii. Cel mai afectat este statul Karen, la frontiera cu Thailanda, unde au fost evacuate aproximativ 33.500 de persoane, adăpostite în 79 de tabere, a precizat cotidianul „New Light of Myanmar”, evocând moartea a trei persoane şi dispariţia uneia. În statul Mon, peste 4.500 de persoane au fost evacuate în 34 de tabere, a adăugat ziarul. Însă, imediat ce apele au început să se retragă, unele persoane au început să se întoarcă acasă. De asemenea, alunecări de teren au avariat drumuri, iar 245 de şcoli au fost închise. Anumite regiuni din Myanmar sunt afectate în fiecare an de inundaţii, în timpul musonului. Inundaţiile ar putea continua în aceste două dintre state şi ar putea să afecteze în următoarele zile şi alte regiuni ale ţării, precum, de exemplu, delta râului Irrawaddy, din cauza nivelului precipitaţiilor, care depăşeşte valorile normale.

IORDANIA

Trafic de arme blocat

Grănicerii din Iordania au dejucat o tentativă de contrabandă cu arme, cantităţi mari de muniţie şi droguri din Siria, a anunţat armata, vineri. Textul, publicat de agenţia oficială Petra, nu precizează cantitatea sau tipul armelor confiscate, nici naţionalitatea sau numărul contrabandiştilor. Săptămânalul guvernamental „Al-Rai” îl citează pe comandantul Gărzii de Frontieră, Hussein Zoyoud, care a afirmat că a fost arestat un grup de bărbaţi implicaţi în această contrabandă şi a fost deschisă o anchetă. Armata iordaniană a dejucat, la 6 iunie, o altă tentativă de contrabandă cu un stoc important de arme provenite din Siria, ţară care se confruntă cu un război civil. Iordania, care găzduieşte sute de mii de refugiaţi sirieni, este îngrijorată de o posibilă escaladare a conflictului din Siria. Regatul a declarat în repetate rânduri că nu intenţionează să intervină în afacerile siriene şi a respins acuzaţiile regimului de la Damasc, potrivit cărora Ammanul le-a permis combatanţilor jihadişti să treacă frontiera sa cu Siria. Războiul din Siria s-a soldat cu peste 100.000 de morţi, începând din martie 2011.

CHINA

Amenzi pentru... caniculă

Persoanele care difuzează buletine meteo neoficiale la Shanghai riscă amenzi de mai multe mii de euro, au avertizat autorităţile metropolei chineze, care se tem ca nu cumva canicula să provoace instabilitate socială, a relatat, vineri, presa locală. Serviciile municipale de meteorologie pot ordona publicarea unei corecturi, pot adresa un avertisment sau pot da amenzi ce poate atinge 50.000 de yuani, echivalentul a 6.200 de euro, a avertizat un ziar de seară din Shanghai, capitala economică a Chinei. În ultimele zile, Shanghai a înregistrat temperaturi caniculare record, nemaiîntâlnite de cel puţin 140 de ani. Mercurul termometrelor a depăşit 40 de grade Celsius, chiar dacă, vineri, el scăzuse la 35 de grade Celsius. Mass-media au difuzat, în această săptămână, fotografii cu locuitori care încercau să prăjească creveţi sau bucăţi de bacon într-o tigaie pusă pur şi simplu pe o placă din fontă pe trotuar. Potrivit legislaţiei chineze, mass-media nu sunt autorizate să publice previziuni meteorologice care nu provin de la o agenţie oficială. Autorităţile chineze se tem de tot ceea ce este susceptibil a provoca agitaţie socială şi, prin urmare, se străduiesc să combată tot ceea ce ele numesc „zvonuri“. Aceasta include un vast sistem de cenzură pe internet, cu specialişti care încearcă să dea de urma informaţiilor false. În decembrie 2012, aproape o sută de persoane au fost arestate în China pentru că au răspândit zvonuri de apocalipsă legate de sfârşitul calendarului mayaş.

MAREA BRITANIE

Facturi neachitate

Peste jumătate dintre gospodăriile britanice întâmpină dificultăţi la plata facturilor, la sfârşitul lunii, potrivit unui raport dezvăluit vineri. Aproximativ 52% dintre persoanele intervievate afirmă că întâmpină dificultăţi în a face faţă facturilor, potrivit unui raport publicat de Money Advice Service, un organism de consiliere financiară creat de Guvernul britanic. În 2006, doar 35% dintre britanici afirmau acelaşi lucru, în cadrul unui studiu similar. Din cauza crizei economice, oamenii sunt mult mai preocupaţi să reziste până la următoarea zi de plată decât să pună bani deoparte, constată studiul, bazându-se pe cifre. O persoană din cinci (21%) spune că preferă un cec de 200 de lire sterline plătit imediat unui cec de 400 de luni eliberat în patru luni. În plus, 42% dintre persoanele intervievate ar trebui să se gândească în cazul în care ar fi obligate să se confrunte cu cheltuieli neprevăzute. Money Advice Service a identificat, de asemenea, marile lacune în termeni de gestionare a bugetului, care nu fac decât să înrăutăţească situaţia economică a gospodăriilor. Astfel, aproximativ 16% dintre persoanele intervievate nu sunt capabile să-şi identifice soldul pe un extras de cont şi peste 35% nu înţeleg impactul pe care îl poate avea inflaţia asupra economiilor lor. „În teorie, administrarea banului este simplă: cheltuiţi mai puţin decât câştigaţi şi pregătiţi-vă de viitor. Dar, în timp ce aceasta se aplică în mod real, dificultăţile apar”, rezumă Caroline Rookes, directoare la Money Advice Service.



12