Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 29 Iulie 2013 / 00:00 340 accesări

GRECIA

Noi reduceri de salarii

FMI vrea ca Grecia să reducă, din nou, salariile din sectorul public şi drepturile angajaţilor, astfel încât ţara să devină mai competitivă din punct de vedere economic, potrivit unui raport al instituţiei internaţionale. FMI urmează să decidă azi asupra eliberării unei tranşe de 1,8 miliarde de euro pentru Grecia, parte a unui pachet de împrumuturi acordat împreună cu ţările din zona euro statului elen. Se estimează că Grecia va avea nevoie de 32 de ani pentru a ajunge la nivelul mediu de autosustenabilitate economică din zona euro.

ISRAEL

Palestinieni eliberaţi

Guvernul israelian a aprobat, ieri, eliberarea a 104 deţinuţi palestinieni în cadrul unei reluări a negocierilor de pace directe cu palestinienii. Totodată, Guvernul israelian a aprobat un proiect de lege care prevede că orice acord de pace cu palestinienii va fi supus unui referendum. La rândul său, un oficial palestinian a declarat că negocierile de pace între israelieni şi palestinieni, aflate într-un punct mort de trei ani, ar urma să se reia mâine, la Washington. Israelul nu a confirmat încă oficial reluarea lor.

IRAN

Program nuclear oprit

Preşedintele iranian ales, Hassan Rohani, care va fi învestit la 3 august, este cel care a oprit programul clandestin de fabricare a unei arme nucleare în Iran, la sfârşitul lui 2003, a declarat François Nicoullaud, ambasadorul Franţei la Teheran între 2001-2005, într-un articol publicat sâmbătă în „International Herald Tribune” (IHT). Hassan Rohani a condus până în 2005 negocierile nucleare între Iran şi marile puteri sub preşedinţia reformatorului Mohammad Khatami şi a acceptat în 2003 suspendarea programului de îmbogăţire a uraniului, precum şi inspecţii inopinate la instalaţiile iraniene. Existenţa acestui program secret şi întreruperea lui în 2003 sunt atestate cu un grad mare de certitudine de serviciile de informaţii americane în 2007, apoi de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), într-un raport din 2011. „Acum că Rohani este preşedinte, el va supraveghea de foarte aproape dosarul nuclear şi acest lucru demonstrează că are capacitatea de a lua o decizie curajoasă şi mai ales de a o impune puternicilor Pasdaran”, a conchis diplomatul francez.

ITALIA

Insultă rasială

Cecile Kyenge, primul ministru de culoare din istoria Italiei, a fost ţinta unui nou act rasist, o persoană neidentificată aruncând în ea cu banane în timpul unui miting, gest care a generat indignare în rândul clasei politice şi pe reţelele de socializare. Ministrul Imigraţiei, care a fost deja, în mai multe rânduri, ţinta unor insulte rasiste, se exprima în timpul unui miting al Partidului Democrat (PD), când un spectator neidentificat a aruncat în ea cu banane, dar fără a-şi atinge ţinta. Cecile Kyenge, care refuză să cadă în capcana provocărilor, a reacţionat imediat la această agresiune, criticând „o risipire a hranei”. Înainte de acest incident, membrii organizaţiei de extremă dreapta Forza Nuova au depus la miting păpuşi în mărime naturală pline de sânge fals, pentru a protesta faţă de campania lui Kyenge care urmăreşte să faciliteze obţinerea naţionalităţii italiene pentru copiii născuţi din părinţi străini pe teritoriul Italiei.

SOMALIA

Atentat la ambasadă

Cel puţin un civil a fost ucis şi doi poliţişti turci au fost răniţi, sâmbătă, într-un atentat cu vehicul-capcană comis împotriva ambasadei Turciei la Mogadiscio. Un kamikaze a intrat cu vehiculul plin cu explozibili în poarta ambasadei. Un trecător a fost ucis în explozie, potrivit unui martor. O sursă diplomatică la Istanbul a confirmat atentatul din Somalia, referindu-se la doi poliţişti turci răniţi şi trei kamikaze ucişi. Doi dintre aceşti kamikaze au fost ucişi de serviciile de securitate ale ambasadei înainte ca ei să poată detona bomba pe care o aveau asupra lor, în timp ce al treilea kamikaze a reuşit să detoneze explozibil

SPANIA

Evacuări din faţa flăcărilor

Autorităţile din arhipelagul spaniol Baleare au evacuat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 700 de persoane care locuiesc în zona ameninţată de un incendiu de pădure, care a devastat deja 1.600 de hectare pe insula Mallorca. În urma schimbării direcţiei vântului, serviciile de urgenţă au decis să evacueze, ca măsură de precauţie, toată populaţia din localitatea Estellencs şi să găzduiască locuitorii într-o sală de sport. De joi, pompierii susţinuţi de avioane şi elicoptere încearcă în zadar să controleze avansarea focului în această regiune accidentată şi împădurită. Ieri dimineaţă, 26 de mijloace aeriene şi 365 de persoane aflate la sol, pompieri şi voluntari, luptau împotriva incendiului.

GRECIA

Incendiu de pădure

Un incendiu de pădure s-a declanşat sâmbătă după-amiază în apropiere de situl arheologic Phaistos din insula Creta, fără să îl ameninţe însă. Peste 60 de pompieri cu trei elicoptere şi 22 de vehicule luptau împotriva flăcărilor, în timp ce în regiune suflă rafale de vânt cu viteze de peste 38 de kilometri pe oră. Unul dintre cele mai importante situri ale civilizaţiei Minoice, datând din anul 1400 înaintea erei noastre, Phaistos este situat în apropiere de câmpia Messara, în departamentul Herklion, capitala insulei, unde a izbucnit iniţial incendiul. Câmpurile şi suprafeţele cultivate din Messara au suferit pagube importante, potrivit autorităţilor locale. În plus, alte două incendii ardeau sâmbătă pe insula Serifos, situată în arhipelagul Cicladelor, şi pe insula turistică Rodos, din Marea Egee. Incendiul din Serifos a ameninţat casele, iar cel din Rodos devasta o pădure de pini din sudul insulei.

RUSIA

Modernizarea căii ferate

Rusia va investi 562 miliarde de ruble, circa 17 miliarde de dolari, pentru a moderniza două linii de cale ferată care traversează Siberia şi Orientul Îndepărtat, a declarat ministrul Transporturilor, Maxim Sokolov. Suma este varianta optimă pentru modernizarea celor două linii de cale ferată. Capacitatea de transport pe calea ferată transsiberiană, cu o lungime de 9.300 de kilometri între Moscova şi Oceanul Pacific, şi pe linia principală Baikal - Amur, care traversează Siberia şi Orientul Îndepărtat, ar urma să crească cu 55 de milioane de tone în urma modernizării. Lucrările trebuie să se încheie în 2018. Echivalentul a zece miliarde de dolari va fi asigurat printr-un program de investiţii al companiei de cale ferată deţinute de stat, iar alte trei miliarde de dolari - din fonduri guvernamentale. De asemenea, un fond de rezervă al statului, finanţat din veniturile din industria petrolieră, va contribui cu circa 4 miliarde de dolari.

UNGARIA

Politică naţională

Premierul ungar, Viktor Orban, a afirmat sâmbătă, la Băile Tuşnad, că Ungaria s-a orientat, în ultimii trei ani, către o politică naţională, axată pe valorificarea potenţialului intern, pentru a nu se afla printre marii perdanţi ai schimbărilor de după 1990. Viktor Orban a afirmat că, în perioada 1989 - 1990, s-au produs schimbări nu numai la nivelul unor ţări, ci la întreg sistemul în care oamenii trăiesc pe mapamond. În acest context, a spus Orban, marile putreri şi-au utilizat resursele şi puterea pentru a acapara, cumva, resursele mondiale, cu ţelul de a disemina culturi şi idealuri. Viktor Orban a mai spus că politica naţională, axată pe resursele şi valorificarea potenţialului intern, a apărut tocmai din necesitatea Ungariei de a se opune acestor tendinţe de monopol şi pentru a-şi păstra suveranitatea economică. Premierul maghiar a participat, sâmbătă, la lucrările Universităţii de Vară Balvanyos.

UE

Înţelegere amiabilă

UE a ajuns la o soluţie amiabilă cu autorităţile de la Beijing, referitor la importul de panouri solare. În replică, Guvernul chinez a estimat că soluţia amiabilă convenită de cele două părţi privind importurile de panouri solare dovedeşte, de o parte şi de cealaltă, „o atitudine flexibilă şi pragmatică”. După săptămâni de negocieri, ca urmare a deciziei UE de a impune temporar taxe vamale antidumping, exportatorii chinezi de panouri solare au propus un angajament privind preţurile, ale cărui detalii vor fi cunoscute ulterior, potrivit unui comunicat difuzat de comisarul european pentru comerţ, Karl De Gucht. 71% din producţia mondială de panouri solare s-a realizat în China în 2012, faţă de numai 34 % în 2007. În 2011, Europa, prima piaţă din lume pentru panouri solare, a importat din China, pentru suma de 21 miliarde de euro, panouri solare şi componente aferente.

TUNISIA

Manifestaţie antiguvernamentală

Poliţia a dispersat cu gaze lacrimogene o manifestaţie antiguvernamentală în faţa sediului Adunării Naţionale Constituante (ANC) din Tunis, a constatat un jurnalist al AFP. Poliţia a folosit o cantitate mare de gaze împotriva manifestanţilor, care invadau piaţa Bardo, unde se află sediul ANC, venind de la cimitirul El Jellaz, după înmormântarea deputatului de opoziţie Mohamed Brahmi. Rudele şi susţinătorii lui Brahmi acuză islamiştii care conduc Guvernul că se află în spatele acestei crime, în timp ce partidul islamist Ennahda dezminte, arătând cu degetul spre un salafist fugar. După funeraliile lui Brahmi, au fost distribuite manifeste în jurul cimitirului pentru a cere mulţimii să se îndrepte către ANC, ca să participe la o manifestaţie. Mai multe partide de opoziţie au anunţat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, retragerea celor 42 de deputaţi din ANC şi au cerut organizarea unor proteste până la dizolvarea Constituantei şi căderea Guvernului condus de partidul islamist Ennahda.

LIBIA

Evadare

Peste 1.000 de deţinuţi, dintre care majoritatea de drept comun, au evadat sâmbătă dintr-o închisoare din Benghazi, capitala estului libian, pe fondul tensiunilor şi protestelor care au urmat unei serii de asasinate ce a generat furia populaţiei. Premierul Ali Zeidan a confirmat evadarea. Potrivit acestuia, locuitori din vecinătate au lansat un atac, deoarece nu mai vor această închisoare în apropierea locuinţelor lor. Mii de manifestanţi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de partidele politice şi Fraţii Musulmani în special, acuzaţi că sunt responsabili de instabilitatea din Libia, la o zi după o serie de asasinate care au vizat în special un militant antiislamist. Aceste manifestaţii au fost marcate de acte de vandalism împotriva sediilor principalelor două partide: Partidul pentru Justiţie şi Construcţie (PJC), aripa politică a Fraţilor Musulmani libieni, şi rivalul său, Alianţa Forţelor Naţionale (AFN, liberală). Astfel, sediile PJC de la Tripoli şi Benghazi au fost devastate de zeci de manifestanţi, la fel ca sediul AFN din capitală. De la înlăturarea regimului Kadhafi, estul Libiei este teatrul unei multiplicări a violenţelor, între care atacuri împotriva judecătorilor, militarilor şi poliţiştilor care au servit în timpul fostului regim.



12