Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 14 August 2012 / 00:00 398 accesări

ITALIA

Român înecat

Un român de 60 de ani şi un cetăţean din R. Moldova a cărui vârstă nu a fost precizată s-au înecat duminică, în staţiuni de pe litoralul italian, în contextul în care valurile erau foarte mari şi intrarea în apă era interzisă, informează agenţia Ansa. Cei doi s-au înecat în zona staţiunii Casal Borsetti, pe litoralul italian al Mării Adriatice. Salvamarii interziseseră intrarea în apă, din cauza valurilor foarte mari şi a curenţilor puternici. Însă mai mulţi turişti au ignorat avertismentele şi s-au aventurat să înoate.

VIETNAM

Hoţ român prins

Un român care scotea bani din automate bancare, cu ajutorul unor carduri false, a fost arestat în oraşul vietnamez Ho Shi Min. Adjunctul directorului general al băncii, Nguyen Quoc Toan, a declarat că după ce au fost sesizate tranzacţii suspecte în sistem, în urmă cu o zi, a fost sporită vigilenţa iar străinul a fost surprins în timp ce folosea un card fals la un ATM din Districtul 1, chiar în ziua următoare. Bărbatul, care a spus poliţiei că numele lui este Ciprian şi că este din România, avea un complice dar acesta a reuşit să scape. În camera sa de hotel, poliţia a găsit echipamente folosite pentru falsificarea cardurilor şi pentru copierea informaţiilor de pe carduri, împreună cu echivalentul a 14.200 de dolari în numerar, precum şi carduri false ale altor zece bănci locale.

ITALIA

Români arestaţi

Doi români suspectaţi de aprinderea unui incendiu de vegetaţie au fost arestaţi în apropiere de Roma, scrie presa italiană. Cei doi, de 28 şi 31 de ani, au fost surprinşi de carabinieri în zona Monte Mario, în timp ce încercau să declanşeze un incendiu de vegetaţie. Românii riscă până la doi ani de închisoare. Pompierii italieni depun eforturi de câteva săptămâni pentru a stinge incendii de vegetaţie izbucnite în apropierea capitalei italiene, principalele focare fiind în zonele Cerveteri, Nettuno, Formello şi Trevignano. La Monte Mario, incendiile durează de peste două săptămâni.

GRECIA

Incendiu... politic

O filială din Atena a formaţiunii neonaziste elene Zori de Aur a suferit daune considerabile din cauza unui incendiu intenţionat, a anunţat, ieri, poliţia greacă. Situată la etajul patru al unui imobil din cartierul Pangrati, filiala vizată de incendiu era goală în momentul atacului. Formaţiunea Chryssi Avghi (Zori de Aur) a obţinut 7% din voturi în scrutinul legislativ din iunie. Persoane rămase neidentificate au stropit cu benzină uşa de la intrarea principală şi au incendiat-o.

NORVEGIA

Concluzie

O comisie independentă înfiinţată pentru a analiza atacurile de la 22 iulie 2011 din Norvegia a criticat dur activitatea poliţiei, apreciind că atentatul cu bombă din Oslo ar fi putut fi evitat iar Anders Behring Breivik ar fi putut fi arestat mai devreme. ”Atacul împotriva Cartierului de Ministere de la 22 iulie ar fi putut fi evitat, graţie aplicării eficiente a măsurilor de securitate existente”, a conchis comisia într-un raport transmis ieri premierului Jens Stoltenberg.

SPANIA

Incendii letale

Doi pompieri şi un civil au murit într-un incendiu de vegetaţie din regiunea spaniolă Alicante iar alte peste 20 de persoane au fost rănite, anunţă postul spaniol de televiziune RTVE. Aproximativ 130 de copii dintr-o tabără aflată în apropiere de zona afectată de flăcări au fost evacuaţi. Până în prezent, focul a distrus 600 de hectare de vegetaţie. Peste 200 de pompieri şi 20 de avioane au fost mobilizaţi pentru a stinge flăcările. Peste zece incendii sunt în Spania, ţară care se confruntă cu cea mai puternică secetă din ultimii 70 de ani. Vegetaţia este pârjolită din nord-vestul până în sud-estul ţării şi în Canare şi Tenerife. În urma incendiului din Canare, care a scăpat de sub control, autorităţile au evacuat cu feribotul peste 5.000 de oameni aflați pe insulă.

SOMALIA

Elicoptere dispărute

Mai multe elicoptere ce făceau parte din grupul militar al misiunii de menținere a păcii în Somalia au fost date dispărute ieri. Militarii ugandezi caută, în prezent, elicopterele dispărute pe ruta aeriană Kampala (Uganda) - Wajir (Kenya). Pentru moment, nu este cunoscut numărul aparatelor de zbor lipsă sau numărul pasagerilor de la bordul acestora. Purtătorul de cuvânt al armatei ugandeze, Felix Kulayigye, a confirmat că forțele militare continuă căutările și investigațiile pentru a descoperi ce s-a întâmplat. În Wajir a aterizat ieri un singur elicopter, ce urmează să plece, așa cum era stabilit și pentru celălalte, către Somalia. Trupele din Uganda sunt aliate ale Uniunii Africane și luptă împotriva grupului islamic din Somalia, al-Shabab, puternic susținător al reţelei teroriste al-Qaida. Ultimul atac al-Shabab în Uganda a făcut 76 de victime și a avut loc în 2010.

AFGANISTAN

Baze transferate

Aproape 400 de baze şi instalaţii militare străine din Afganistan au fost deja închise sau transferate forţelor de securitate afgane, a declarat Bryan Watson, un membru al comandamentului american. Trupele Forţei Internaţionale de Asistenţă şi Securitate (ISAF) în Afganistan dispun în prezent de aproape 800 de baze şi instalaţii militare, dintre care doar 12 sunt baze mari. Armata afgană urmează să preia controlul asupra securităţii ţării până la jumătatea lui 2013. Retragerea definitivă a trupelor străine de luptă este prevăzută până la sfârşitul lui 2014. Avioanele şi elicopterele mobilizate în prezent în mai multe baze străine nu vor fi transferate forţelor afgane, a subliniat Watson.

IRAN

Bilanţul seismelor

306 persoane, majoritatea femei şi copii, au murit şi alte 3.037 au fost rănite în cele două cutremure puternice care au avut loc sâmbătă, în nord-vestul Iranului, a declarat ministrul Sănătăţii, Marzieh Vahid Dastjerdi, în faţa Parlamentului. Duminică, presa iraniană scria că unele dintre cadavre au fost înhumate la faţa locului, fără să fie trimise la morgă. Potrivit lui Vahid Dastjerdi, dintre cei 3.037 de răniţi, 2.011 au primit îngrijiri la faţa locului iar ceilalţi au fost trimişi la spitale din regiune. Cele două cutremure, cu magnitudinea de 6,3 şi 6,4, au avut loc sâmbătă, la un interval de câteva minute, în regiunea muntoasă Varzeghan, Ahar şi Heris, în provincia Azerbaidjanul de Est, în nord-vestul Iranului. SUA, Elveţia şi Germania şi-au oferit ajutorul. Iranul este situat deasupra mai multor falii seismice importante şi a fost afectat de numeroase cutremure devastatoare. În cel mai sângeros cutremur înregistrat în această ţară, în ultima perioadă, au murit 31.000 de persoane, reprezentând aproape un sfert din populaţie, în oraşul Bam, în decembrie 2003.

FILIPINE

Pericol de epidemii

Autorităţile filipineze şi-au exprimat temerea cu privire la apariţia unor epidemii în urma inundaţiilor soldate cu morţi şi care au sinistrat 2,5 milioane de persoane la Manila, dintre care 400.000 erau adăpostite în continuare în condiţii de igienă deplorabile. Bilanţul provizoriu al ploilor şi musonilor care s-au abătut asupra capitalei, inundând 80% din suprafaţa acesteia, se ridica duminică la 85 de morţi, în principal prin înec, a declarat şeful Apărării Civile din arhipelag. Apele s-au retras în mare parte din centrul oraşului, însă inundaţiile persistau la periferie, alimentate de revărsări ale unor baraje care continuau să se deverseze în râuri şi pe câmp. În oraş, scăderea nivelului apelor a lăsat în urmă un munte de gunoaie care suscită temeri privind apariţia unor boli de natură infecţioasă, ca leptospiroza, care se transmite prin urina şobolanilor, în amestec cu apa dulce. Leptospiroza a făcut 249 de victime după inundaţiile din 2009, cel mai important bilanţ înregistrat vreodată în lume al acestei boli. Echipele de intervenţie au mobilizat specialişti în domeniul situaţiilor sanitare de urgenţă în zonele inundate şi în centrele de găzduire, cu scopul de a organiza purificarea apei, conserva alimentele şi instala latrine. Pachete alimentare au fost distribuite către 770.000 de sinistraţi, dintre care jumătate trăiesc în condiţii precare, în cele 948 de centre de găzduire deschise de autorităţi, în majoritatea cazurilor în biserici şi şcoli. Aproximativ 20 de taifunuri afectează arhipelagul Filipine, anual, în cursul sezonului musonic (vara şi toamna). În 2009, furtuna tropicală Ketsana, care a inundat o mare parte din Manila, s-a soldat cu 464 de morţi.



12