Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 25 Iulie 2012 / 00:00 355 accesări

RUSIA

Descoperire macabră

Poliţia rusă a descoperit 248 de embrioni umani într-o pădure din regiunea Sverdlovsk (Ural), a anunţat, ieri, o purtătoare de cuvânt a Parchetului local. Fetuşii, care se aflau în patru butoaie din plastic cu o capacitate de 50 de litri, au fost descoperiţi duminică seară, în apropierea satului Anik, la circa 75 de kilometri nord de Ekaterinburg, capitala regiunii, a precizat un comunicat al departamentului local al Ministerului de Interne. Poliţiştii alertaţi de localnici au descoperit, de asemenea, etichete pe care apăreau numerele 40, 24, 27 şi 14, care ar fi putut fi ale spitalelor care au aruncat fetuşii, potrivit anchetatorilor.

MACEDONIA

Incendiu ucigaş

Doi pădurari au murit iar alte 12 persoane au fost rănite într-un incendiu de vegetaţie produs în regiunea Strumiţa din sudul Macedoniei, la 200 de kilometri est de Skopje. Dintre răniţi, unul este în stare critică. Persoanele decedate, angajaţi ai Fondului Forestier macedonean, participau la eforturile de stingere a incendiului întreţinut de vântul puternic. Ploaia care a început luni seară a ajutat pompierii să controleze incendiul.

BULGARIA

Incendiu

Un incendiu de proporţii a izbucnit în estul Bulgariei, foarte aproape de aeroportul Varna, de pe litoralul Mării Negre, a anunţat, luni seara, serviciul bulgar de pompieri. Incendiul a izbucnit în apropiere de autostrada Hemus, care leagă Varna de Sofia şi a provocat un accident în lanţ. Totodată, poliţia a închis sensul de mers către vest, din cauza fumului dens. Nicio persoană nu a fost rănită în accidentul de pe autostrada Hemus. Informaţiile iniţiale menţionau şase maşini implicate în accidentul produs din cauza vizibilităţii reduse. Echipele locale de pompieri au luptat două ore să stingă focul, care se apropia vertiginos de tronsonul de drum care duce la aeroportul din Varna. Nu se cunosc cauzele izbucnirii incendiului.

CROAŢIA

Militari contra flăcărilor

O sută de militari croaţi, sprijiniţi de trei avioane de tip Canadair, s-au alăturat, ieri, pompierilor, pentru a localiza un incendiu de pădure care face ravagii, de luni, pe coasta Mării Adriatice, în partea de nord a Croaţiei. Lupta cu flăcările este îngreunată de vântul foarte puternic, care bate cu peste 100 de kilometri pe oră. Trei avioane Canadair au fost mobilizate în regiunea Rijeka, la 180 de kilometri sud-vest de Zagreb, pentru a controla incendiul care s-a declanşat în apropiere şi se extinde către staţiunea balneară Selce. Aceste avioane nu au putut fi utilizate luni, din cauza forţei rafalelor de vânt care afectau regiunea de coastă. Ieri,100 de militari croaţi şi şase camioane militare au ajuns la Selce, pentru a-i ajuta pe cei 350 de pompieri care acţionează în zonă. Luni, aproximativ 1.500 de turişti, majoritatea sloveni şi austrieci, au fost evacuaţi din două campinguri din Selce, iar alţii şi-au părăsit hotelurile. Ministrul croat de Interne, Ranko Ostojici, s-a deplasat luni în zonă şi a calificat situaţia drept foarte dificilă. Furnizarea energiei electrice şi liniile telefonice au fost întrerupte în Selce iar un segment al autostrăzii din regiune este în continuare închis circulaţiei. Un pompier a murit luni, în lupta cu flăcările, în apropiere de Moscenicka Draga, lângă insula Istria.

CHINA

Taifun devastator

Peste 100 de persoane au fost rănite şi sute de arbori au fost rupţi în Hong Kong, după trecerea prin apropiere a taifunului Vicente, în noaptea de luni spre marţi, autorităţile declarând nivelul zece de alertă, pentru prima dată din 1999. Alerta a fost coborâtă la nivelul opt, ieri dimineaţă, potrivit autorităţilor din acest teritoriu din sudul Chinei. Vicente a trecut pe lângă Hong Kong, la circa 100 de kilometri distanţă, la scurt timp după miezul-nopţii. Cu toate că Vicente se îndepărtează treptat de Hong Kong şi îşi piardă din intensitate, rafalele de vânt rămân violente în mai multe zone ale teritoriului, fiind însoţite de precipitaţii abundente, potrivit Observatorului din Hong Kong. Circa 120 de persoane au fost rănite, dintre care 15 au necesitat spitalizare. Transporturile publice au fost suspendate sau rărite, portul a fost închis şi 44 de zboruri au fost anulate. Peste 270 de zboruri au înregistrat întârzieri. Toate şcolile au fost închise. Bursa din Hong Kong şi-a întârziat deschiderea şedinţei de tranzacţii, ieri, până când nivelul de alertă a ajuns la opt. A avut loc o alunecare de teren pe colina care domină insula Honk Kong, Peak, fără a fi înregistraţi răniţi. Peste 600 de copaci au fost rupţi, resturile acoperind drumurile.

INDIA

Expuşi la radiaţii

Peste 40 de muncitori de la o centrală nucleară din nord-vestul Indiei au fost expuşi la radiaţii, în două incidente separate, care s-au petrecut în ultimele cinci săptămâni, au dezvăluit, ieri, oficiali din cadrul centralei. Primul accident s-a produs pe 23 iunie, când 38 de persoane au fost expuse unei scurgeri în cursul unor lucrări de mentenanţă la o reţea de răcire a centralei Rajasthan din oraşul Rawatbhata. Două dintre aceste persoane au fost expuse unor doze de radiaţii echivalente cu limita anuală admisă însă toate aceste persoane şi-au reluat activitatea. În al doilea accident, care a avut loc joia trecută, alţi patru muncitori au fost expuşi la radiaţii, în timp ce reparau o defecţiune la un cot al unei conducte. India, care depinde în mod esenţial de cărbune, caută activ noi surse de energie, în vederea susţinerii creşterii sale economice, iar Guvernul vrea să crească ponderea domeniului nuclear în producţia energetică de la 3% în prezent la 25% până în 2050. O serie de proiecte nucleare de anvergură, care au la bază tehnologie rusă, franceză, americană sau japoneză se află în stadiul de studiu sau în curs de construire. Însă cei care monitorizează mediul şi-au exprimat temerile cu privire la normele de securitate din India, unde se produc frecvent accidente, din cauza neglijenţei sau unui nivel insuficient de mentenanţă industrială.

JAPONIA

Căldură ucigătoare

Cel puţin 13 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 5.500 au fost spitalizate, săptămâna trecută, în Japonia, din cauza temperaturilor extrem de ridicate, au raportat, ieri, autorităţile nipone. Numărul persoanelor afectate de caniculă a crescut aproape de două ori numai într-o săptămână. În unele zone ale arhipelagului nipon, în special în insula Honshu, mercurul din termometre a depăşit 37,2 grade Celsius la umbră. În ultimele zile, vremea a revenit la normal la Tokyo, unde de câteva zile se înregistrează 30 de grade Celsius. Cu toate acestea, meteorologii au avertizat că locuitorii capitalei nipone nu se vor bucura prea mult de temperaturi moderate, întrucât luna august se anunţă una caniculară, în combinaţie cu o umiditate ridicată.

NORVEGIA

Breivik, mutat

Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane în iulie 2011, în Norvegia, a fost transferat temporar într-o altă închisoare, pe perioada efectuării unor lucrări la centrul de detenţie în care a fost încarcerat anterior, au anunţat oficialii penitenciarului, ieri. Durata şederii extremistului de dreapta în închisoarea din Skien, situată la 130 de kilometri sud-vest de Oslo, nu se cunoaşte. Norvegia a comemorat, duminică, atacurile de la 22 iulie 2011, când Breivik a deschis focul într-o tabără de vară a Tinerilor Laburişti, provocând moartea a 69 de persoane, majoritatea adolescenţi, după ce a detonat o bombă în apropierea sediului Guvernului de la Oslo, provocând moartea altor opt persoane. Extremistul în vârstă de 33 de ani, al cărui proces s-a încheiat la 22 iunie, îşi aşteaptă verdictul la 24 august. Indiferent dacă va fi condamnat la închisoare sau internat într-o instituţie de psihiatrie, el va fi încarcerat în Ila, un centru de înaltă securitate care dispune de o aripă special amenajată pentru a servi drept minispital. Ţinut separat de ceilalţi deţinuţi, el va beneficia de măsuri speciale pentru a fi scos din izolare. Potrivit presei, în mai, directorul închisorii din Ila a menţionat posibilitatea angajării unei persoane pentru a juca şah cu deţinutul.

TADJIKISTAN

Militari ucişi

Cel puţin zece militari tadjici au fost ucişi ieri, în cadrul unei operaţiuni vizând o grupare armată ilegală, lansată după uciderea şefului serviciilor securităţii regiunii, situată la frontiera cu Afganistanul, potrivit unei surse militare din Tadjikistan. Cel puţin 20 de militari au fost răniţi în timpul acestei operaţiuni în provincia Badahshan din estul ţării, care viza neutralizarea şi arestarea membrilor acestei grupări armate, suspectată că ar fi fost implicată în uciderea, sâmbătă, a generalului Abdullo Nazarov. Confruntările s-au produs în oraşul Khorog, în apropierea frontierei cu Afganistanul. Generalul Nazarov, care a fost vicepreşedintele Comitetului de Stat pentru Securitate Naţională (fostul KGB), ulterior fiind numit şef al Departamentului în provincia Badakhshan, a fost înjunghiat sâmbătă. Autorităţile au învinuit iniţial, pentru această crimă, o bandă de traficanţi de tutun, dar îl acuză şi pe Tolib Ayombekov, fost lider al rebelilor în timpul războiului civil din anii \'90, în această fostă republică sovietică din Asia Centrală. Tadjikistanul, care are o frontieră nesigură de 1.340 de kilometri cu Afganistanul, s-a confruntat cu un război civil între putere şi combatanţii islamişti, după dezmembrarea URSS şi până în 1997.



12