Teletext

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Teletext

Externe 25 Ianuarie 2008 / 00:00 642 accesări

Italia - Doi români, împuşcaţi mortal la Torino

Doi români, un bărbat şi o femeie, au fost ucişi cu focuri de armă la Torino, Italia. În trupurile celor doi au fost găsite 11 gloanţe: cinci în corpul femeii şi şase în cel al bărbatului. Ramona Gabriela Nicoară avea 22 de ani şi era din Bîrlad, iar Valerică Dascălu, orginar din Roman, avea 37 de ani. Cei doi români au fost ucişi în cursul nopţii de miercuri spre joi, însă au fost descoperiţi abia ieri dimineaţă, la ora 09:30, într-o zonă retrasă, lîngă stadionul din Torino. În acest moment, poliţiştii italieni fac cercetări pentru a stabili un cerc de suspecţi şi pentru a elucida împrejurările în care au avut loc crimele. Aceştia vor fi ajutaţi şi de poliţiştii români trimişi în Italia. Potrivit ataşatului Ambasadei române din Italia, Marian Mîndroc, principalul suspect se pare că este un cetăţean albanez, iar informaţiile preliminare par să indice o posibilă reglare de conturi între proxeneţi. La faţa locului au fost găsite 15 tuburi de armă semiautomată. Dublul asasinat intervine la cîteva săptămîni după o altă crimă dublă care a avut ca victime două românce, ucise într-o cameră de hotel din Roma, de concubinul uneia dintre ele. Din păcate, chiar dacă mai sînt şi români care mor în Italia, un sondaj recent arată că la capitolul infracţiuni, tot ai noştri sînt pe primul loc.

Marea Britanie - Copii români, sclavi la Londra

Tot mai mulţi copii devin victime ale traficanţilor români de carne vie. Fenomenul ”sclavismului infantil” a ajuns la cote alarmante, iar autorităţile britanice au anunţat că vor lua măsuri drastice. Avertismentul vine din partea jurnaliştilor de la “Daily Mail”, care au scris în ediţia electronică de ieri că poliţia britanică a eliberat ”copii ţinuţi sclavi” de traficanţii români, forţaţi să fure şi să cerşească pe străzile din Londra. Sute de poliţişti au descins într-un cartier cunoscut pentru astfel de infracţiuni, într-o operaţiune de amploare la care au participat şi forţe române. Peste 20 de persoane au fost arestate, iar mai mulţi copii au fost eliberaţi. Micuţii fuseseră vînduţi bandelor române de traficanţi şi forţaţi apoi să comită diverse infracţiuni, scriu jurnaliştii britanici. Ajutaţi de cîini, ofiţerii au pornit raidul pe străzile orăşelului Slough, în apropiere de Londra. Pe lîngă copiii sechestraţi de traficanţi, poliţiştii au găsit şi rezultatele muncii micuţilor: sume mari de bani şi cărţi de credit. Aceasta a fost prima descindere dintr-o operaţiune mai amplă iniţiată de poliţie împotriva bandelor de traficanţi de copii. Potrivit jurnaliştilor, este pentru prima oară cînd poliţia vorbeşte despre amploarea acestui fenomen. ”Valul de infracţiuni comise de români înghite Marea Britanie, traficanţii de copii învîrtind sume care se ridică la un miliard de lire sterline pe an”, scrie “Daily Mail”. Acelaşi cotidian mai arată că de la aderarea României la UE, numărul infracţiunilor comise de români pe teritoriul britanic a crescut cu peste 700%! Mai mult, bandele româneşti s-ar afla în spatele a cel puţin trei crime comise în Londra. Poliţia estimează că fiecare copil ţinut captiv aduce circa 100.000 de lire pe an, bandelor de traficanţi români. Şefii acestor bande trimit în ţară milioane de lire, banii fiind folosiţi în România pe case de lux şi maşini scumpe, scriu jurnaliştii britanici.

Rusia - Justiţie… totală

Curtea Supremă de Justiţie din Rusia a respins, joi, cererea de eliberare a lui Vasili Aleksanian, un fost vicepreşedinte al companiei Iukos care suferă de SIDA şi se află în închisoare. Rusia a respins trei solicitări ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) privind transferarea la o clinică specializată a lui Vasili Aleksanian, de 36 de ani, aflat într-o închisoare din Moscova. Cazul are o motivaţie politică, dat fiind că este vorba de compania Iukos, intrată în dizgraţia Kremlinului. Aleksanian a declarat că procurorii Curţii Supreme au încercat să îl şantajeze prin refuzul acordării medicamentelor, pentru a depune mărturie împotriva altor membri ai conducerii Iukos. Curtea Supremă a respins cererea sa de eliberare pe cauţiune. Alexanian este aproape orb, are febră şi este suspectat de tuberculoză. Organizaţia Amnesty International a cerut Rusiei să îi ofere lui Aleksanian tratamentul necesar. Fratele lui Aleksanian lucrează ca translator pentru biroul Reuters din Moscova.

SUA - Plan de relansare economică

Casa Albă şi liderii Camerei Reprezentanţilor au ajuns la un acord asupra principalelor puncte ale unui plan de relansare a economiei americane de circa 140 de miliarde de dolari, a afirmat, joi, cotidianul economic “Wall Street Journal”. Acordul de principiu se referă la circa 140 de miliarde de dolari returnări de impozite unui vast grup de salariaţi şi 40 de miliarde reduceri de impozite pentru companii. Detaliile sînt încă dezbătute de parlamentari, democraţii regretînd în special că acordul nu cuprinde prevederi privind alocaţiile de şomaj şi ajutoarele alimentare. Preşedintele Bush anunţase, vinerea trecută, punctele principale ale acestui plan de relansare destinată să împiedice economia americană să intre în recesiune. Anunţarea planului nu a liniştit bursele mondiale, care au înregistrat căderi serioase, forţînd banca centrală americană (Fed) să scadă de urgenţă, marţi, dobînda de referinţă cu 0,75%. Concret, planul prevede reduceri de impozite de cel puţin 300 de dolari pentru salariaţii care au cîştigat 3.000 de dolari în 2007, cu un bonus de 300 de dolari pentru cei care au copii. Sumele maxime ale acestor returnări ar atinge 600 de dolari pentru celibatari şi 1.200 pentru cupluri.

Bulgaria - Deficit de electricitate

Operatorul reţelei bulgare de distribuţie a energiei NEK a avertizat că această ţară s-ar putea confrunta cu pene de electricitate, în cazul în care capacitatea de producţie scade accidental sub 600 de megawaţi. Conform experţilor, compania poate îndeplini în prezent cererile de energie, dar dacă una dintre unităţile aflate în serviciu este închisă, Bulgaria s-ar putea confrunta cu un deficit acut de electricitate. În cazul unei întreruperi accidentale la o centrală electrică, ţara poate fi alimentată timp de opt ore cu 400 de megawaţi, provenind de la statele învecinate. Avertismentul vine la o săptămînă după ce Comisia Europeană a respins planurile Bulgariei de a redeschide două unităţi vechi ale centralei nucleare de la Kozlodui.

Germania - Groapă comună la Kassel

Poliţia germană a găsit la Kassel, oraş situat la circa 200 de kilometri nord-est de Frankfurt, 40 de cadavre într-o groapă comună. Descoperirea a fost făcută întîmplător, în timpul unor lucrări de construcţie. Potrivit primelor estimări, scheletele aparţin unor oameni care au murit cu 50 pînă la 100 de ani în urmă. Însă, potrivit altor opinii, ele ar putea fi mai vechi, chiar din 1762, din timpul războiului de şapte ani, cînd hessienii au recucerit oraşul de la fracezi. Poliţia se aşteaptă să găsească mai multe schelete în următoarele zile. Criminaliştii sînt surprinşi de faptul că alături de oase nu au fost găsite obiecte sau rămăşiţe de îmbrăcăminte. Un istoric local crede că scheletele ar putea aparţine unor prizonieri ai lagărelor de muncă naziste. Investigaţiile vor continua la Universitatea din Giessen.

Polonia - Tragedie aeriană

Zece persoane au murit în accidentul unui avion militar de transport care s-a prăbuşit la Miroslawiec, miercuri seară, în nord-vestul Poloniei. Anterior, postul de televiziune TVN24 anunţase că avionul, de tip Casa, avea la bord 23 de persoane. Avionul s-a prăbuşit exact înainte de a ateriza, pe un teren împădurit, provocînd un incendiu. Potrivit surselor militare, la bord se aflau şase pasageri şi patru membri ai echipajului.

Rusia - Kassianov, descalificat

Comisia Electorală Centrală din Rusia a anunţat joi că are motive legale pentru a-l descalifica pe fostul premier Mihail Kasianov din cursa prezidenţială. “Numărul de semnături valide în sprijinul candidaturii lui Kasianov este mai puţin de două milioane, motiv pentru a refuza înregistrarea candidatului pentru postul de preşedinte al Rusiei”, a declarat secretarul comisiei, Nikolai Konkin. Toţi candidaţii independenţi care vor să participe la alegerile prezidenţiale de la 2 martie trebuie să prezinte cîte două milioane de semnături în sprijinul candidaturii lor, din diferite regiuni ale Rusiei. La rîndul său, Partidul Comunist rus ameninţă că va boicota alegerile, calificîndu-le drept “bufonerie”.

Gruzia - Remaniere guvernamentală

Ministrul gruzin de Externe, Ghela Bejuaşvili, urmează să fie înlocuit în funcţie, în cadrul unei remanieri a Guvernului, a declarat, joi, o purtătoare de cuvînt a Ministerului de Externe. Gruzia trebuie să formeze un nou guvern după ce preşedintele Mihai Saakaşvili a fost reales în urma unui scrutin anticipat, organizat la începutul acestei luni. În cursul ceremoniei de învestitură, Saakaşvili a declarat că este pregătit să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia şi că întinde mîna “prieteniei şi cooperării cu Moscova”.

Irak - Comandantul poliţiei din Mosul, asasinat

Comandantul poliţiei din oraşul irakian Mosul, Salih Mohammed Hasan, a fost ucis într-un atentat sinucigaş cu bombă, joi, în timp ce vizita locul unde s-a produs o deflagraţie cu o zi în urmă, soldată cu cel puţin 20 de morţi. Una dintre gărzile de corp ale lui Hasan a fost ucisă, iar alte cinci au fost rănite. Echipele de intervenţie se aflau încă la locul exploziei produse în urmă cu o zi, căutînd supravieţuitori, cînd un atacator purtînd uniformă de poliţist a detonat încărcătura explozibilă ce o avea asupra sa, aflîndu-se în apropierea comandantului de poliţie şi a gărzilor sale de corp. Autorităţile locale din Mosul au impus restricţii de circulaţie pe perioadă nedeterminată după explozia puternică de miercuri, atribuită de autorităţile militare americane mişcării al-Qaida şi soldată cu moartea a 20 de persoane şi rănirea altor 150. Oraşul este considerat unul dintre bastioanele al-Qaida în Irak, după ce insurgenţii au fost alungaţi din provincia Anbar şi Bagdad.

Argentina - Diplomaţi contrabandişti

Justiţia argentiniană a declanşat o anchetă ce vizează o serie de diplomaţi străini, care reprezintă circa 40 de state la Buenos Aires, în urma unei plîngeri privind “posibila contrabandă” cu autoturisme noi. Ancheta, declanşată în urma unei plîngeri depuse de Ministerul argentinian de Externe, vizează mai multe ambasade europene, cea a SUA, a Rusiei şi a numeroase ţări din America Latină. Plîngerea a fost confirmată oficial de subsecretarul de Stat pentru Cooperare Internaţională, Rodolfo Ojea Quintana, dar instanţele argentiniene nu au oferit detalii despre investigaţia respectivă. Un control care a vizat formalităţile necesare importului de autovehicule pentru uz diplomatic, scutite de taxe, a permis identificarea de numeroase nereguli în perioada 2004-2007. Legislaţia argentiniană permite importul în franciză al autoturismelor pentru diplomaţi, care beneficiază, de asemenea, de autovehicule achiziţionate uneori şi la jumătate de preţ în raport cu piaţa. Justiţia argentiniană suspectează de nereguli procesul de achiziţionare a 98 de autovehicule diplomatice, dintre care cel puţin 18 importate în franciză, revîndute ulterior pe piaţa locală.

Israel - Denunţ al ONU

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a denunţat, joi, “încălcările grave” comise de Israel în Fîşia Gaza şi a cerut ridicarea blocadei impuse de o săptămînă acestui teritoriu. Rezoluţia adoptată de Consiliul format din 47 de membri a fost aprobată de 30 de state şi respinsă de unul. Un număr de 15 ţări s-au abţinut şi o delegaţie a fost absentă. Este pentru a treia oară cînd organizaţia de la Geneva, înfiinţată în iunie 2006, a criticat Israelul în cadrul unei sesiuni speciale de urgenţă referitoare la condiţiile din teritoriile palestiniene.

Pakistan - “Anchetă părtinitoare”

Organizaţia Human Rights Watch a cerut Marii Britanii să boicoteze ancheta realizată de autorităţile pakistaneze în cazul morţii lui Benazir Bhutto, considerînd că investigaţia este părtinitoare. “Detectivii britanici nu trebuie să ia parte la o anchetă părtinitoare în cazul morţii lui Benazir Bhutto”, afirmă Human Rights Watch, cerînd “o investigaţie internaţională independentă, sub egida ONU”. Detectivii Scotland Yard se află în Pakistan de la începutul lunii, pentru a participa la ancheta autorităţilor pakistaneze referitoare la asasinarea lui Benazir Bhutto, la 27 decembrie, la Rawalpindi. Fostul premier a fost ucis în cursul unui miting electoral, într-un atac sinucigaş care a provocat moartea altor 22 de persoane.



12