Trei judecători s-au străduit să îi ridice mingea la fileu lui Băsescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Jocurile de culise au atins şi noua Lege a referendumului

Trei judecători s-au străduit să îi ridice mingea la fileu lui Băsescu

Politică 06 Decembrie 2013 / 00:00 709 accesări

Nu credem că mai există români care să nu fi aflat că magistraţii Curţii Constituţionale a României (CCR) au decis că organizarea referendumului cu prag de prezenţă de 30% este constituţională, ea urmând să poată fi pusă în aplicare din 2014. Probabil că singurul cetăţean al ţării căruia i-a căzut greu decizia a fost Traian Băsescu, cel care se plânsese la CCR că un astfel de scrutin ar trebui să fie validat la un prag de prezenţă de 50%+1.

CUM SE PUN PIEDICILE Ieri, CCR a dat publicităţii motivarea acestei decizii, iar preşedintele are zece zile la dispoziţie pentru a semna decretul de promulgare. Traian Băsescu a anunţat însă că va face acest lucru în ultima zi, pe 14 decembrie. După încă trei zile, legea intră în vigoare, astfel încât referendumul ar putea fi organizat, după noile reguli, abia pe 17 decembrie 2014, ceea ce ar intra în conflict cu terminarea mandatului preşedintelui Băsescu. Momentul promulgării este foarte important, întrucât data poate da peste cap planurile actualei guvernări de a organiza referendumul pentru modificarea Constituţiei odată cu turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Mai există un aspect demn de semnalat: Băsescu a susţinut că nu exclude posibilitatea de a reveni la CCR cu Legea referendumului, pe problema modificării cvorumului de la 50 la 30%. Un lucru este evident: elementul decisiv în mutarea datei în decembrie a fost publicarea deciziei CCR, care a fost redactată de... judecătorul Daniel Morar.

„CLUBUL FANILOR” Hotărârea Curţii a fost publicată miercuri în „Monitorul Oficial“, cu o opinie separată din partea a trei judecători (Daniel Morar, Ştefan Minea şi Augustin Zegrean), care afirmă că doar 12,5% din alegători vor putea decide pentru restul de 87,5% (adică, practic, un român va putea decide pentru alţi şapte). În opinia lor, majoritatea, după care funcţionează inclusiv Parlamentul, este întotdeauna 50%+1, „niciodată mai mică, uneori chiar mai mare”. A ieşit astfel la iveală ceea ce ştiam cu toţii demult: Băsescu are fanii lui la CCR. Şi dacă luăm în calcul că Zegrean a fost desemnat judecător la CCR de Băsescu, ca şi Morar, iar Minea a beneficiat de susţinerea PDL, lucrurile parcă prind contur, nu-i aşa?



12