Trei medici constănțeni, reținuți pentru luare de mită

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
DNA, și în spitale

Trei medici constănțeni, reținuți pentru luare de mită

• Astăzi urmează a fi prezentați cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Tribunalul Constanța
Eveniment 16 Decembrie 2014 / 00:00 6216 accesări

Procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Constanța au reținut, ieri, pentru 24 de ore, trei medici ai Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) ”Sf. Apostol Andrei”, toţi pentru luare de mită. Este vorba despre dr. Marius Militaru, medic primar și șef al Clinicii de Chirurgie Cardio-vasculară, dr. Dorin Arhire - medic anestezist, și dr. Nicoleta Arhire - medic anestezist. ”Din ordonanţele de reținere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: la 17 noiembrie, în calitate de medic primar și șef al Clinicii, inculpatul Militaru Marius a pretins suma de 3.000 lei de la un denunțător, condiționând, de remiterea acestei sume, efectuarea unei operații chirurgicale pe cord, de care depindea supraviețuirea pacientului”, potrivit comunicatului DNA. Tot conform DNA, la 24 noiembrie, inculpata Arhire Nicoleta a pretins de la acelaşi denunțător, în legătură cu intervenția chirurgicală anterior menționată, 1.000 lei pentru sine și 2.000 lei pentru Militaru Marius. ”La 5 decembrie, inculpaţii Militaru Marius şi Arhire Dorin (soțul lui Arhire Nicoleta) au primit, de la același denunțător, 2.000 lei, respectiv 1.000 lei, în legătură cu efectuarea operației chirurgicale asupra denunțătorului. La 15 decembrie, Militaru Marius a mai primit încă 1.000 lei de la denunţător, ca rest al sumei de bani iniţial pretinse pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, se mai arată în comunicatul DNA. Astăzi, cei trei urmează a fi prezentați cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Tribunalul Constanța. ”Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, completează DNA.

COMUNICATUL SCJU Ieri dimineață, în jurul orei 9.00, managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă, a fost înștiințat de către lucrători ai DNA că există un mandat de percheziție pentru secția de Chirurgie Cardio-vasculară, existând suspiciunea unei fapte de corupție. ”Această acțiune a fost declanșată în urma informațiilor primite de către DNA de la un pacient care fusese internat, operat și externat în starea vindecat, pe 11 decembrie”, se arată într-un comunicat al SCJU, semnat de managerul dr. Căpățînă.

CE SPUN MEDICII După discuțiile purtate ieri la spital, cei trei au fost luați de către reprezentanții DNA, spre prânz, și duși la audieri. Dr. Marius Militaru a declarat că nu știe exact despre ce este vorba și că s-ar fi găsit în condica de prezență un plic cu 500 de lei. ”Nu am pus mâna pe ei. Nu știu nimic. Merg la DNA”, a spus ieri, imediat ce a ieșit din spital, medicul-șef. În drum spre mașina DNA, nici dr. Arhire și nici soția sa nu au comentat: ”Nu avem ce să spunem. Nu știm nimic”.

Astăzi urmează a fi prezentați cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Tribunalul Constanța.

Filmuleţele din galeria film din ediţia online a cotidianului nostru - www.telegrafonline.ro - au fost surprinse de reporter în momentul în care cei trei doctori au fost preluaţi de DNA.12