UE vrea să cunoască intenţiile SUA în privinţa deţinuţilor de la Guantanamo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE vrea să cunoască intenţiile SUA în privinţa deţinuţilor de la Guantanamo

Externe 17 Ianuarie 2009 / 00:00 423 accesări

Oficialii europeni au în vedere o misiune peste Ocean pentru a se informa asupra intenţiilor noii administraţii americane cu privire la închiderea centrului de la Guantanamo şi soarta deţinuţilor de acolo. „Ne vom întîlni împreună cu Ivan Lange, ministrul ceh de Interne, cu noua administraţie americană”, a declarat comisarul european pentru Justiţie, Jacques Barrot, în urma unei întîlniri neoficiale a miniştrilor de Interne ai UE la Praga. Subiectul nu se afla pe ordinea de zi a reuniunii, dar a fost propus de mai mulţi miniştri care s-au dovedit destul de reticenţi faţă de ideea unei eventuale primiri a foştilor deţinuţi de la Guantanamo de către state membre UE. Cei doi oficiali nu au precizat data misiunii care va avea loc probabil în luna februarie.

Majoritatea statelor membre UE sînt reticente sau refuză categoric să primească deţinuţi de la Guantanamo. De exemplu, Austria şi Germania refuză primirea de prizonieri şi cer SUA să îşi asume întreaga responsabilitate, în timp ce Franţa nu vede nicio problemă în acest sens. Amnesty International şi organizaţia britanică Reprieve, specializată în apărarea deţinuţilor ameninţaţi cu moartea sau tortura în străinătate, au cerut marţi Franţei să îl primească pe algerianul Nabil Hadjarab, deţinut la Guantanamo din februarie 2002. Nabil Hadjarab a recunoscut că s-a dus în Afganistan via Londra dar a negat că ar fi participat la tabere de antrenament. Acesta susţine că nu a luptat niciodată, iar justiţia americană consideră de doi ani că poate fi eliberat. Conform presei americane, Barack Obama ar trebui să semneze încă de la învestirea în funcţia de preşedinte al SUA, la data de 20 ianuarie, ordinul de închidere a închisorii de la Guantanamo. Circa 250 de deţinuţi se află în prezent la Guantanamo.

Pe de altă parte, directorul CIA, Michael Hayden, a declarat că agenţia a avut mai puţin de o sută de suspecţi al-Qaida în închisori secrete despre care se spune că s-ar fi aflat în Polonia şi România. O treime din aceşti deţinuţi au fost supuşi unor metode dure de interogare iar trei dintre ei, inclusiv organizatorul atacurilor de la 11 septembrie, Khalid Sheik Mohammed, fiind supuşi metodei de simulare a înecului, a explicat acesta. Michael Hayden a apărat ferm faptul că agenţia a utilizat închisorile secrete şi metodele dure de interogare a suspecţilor de terorism, afirmînd că a încercat astfel să prevină atacuri teroriste. Oficialul a precizat totodată că programul CIA a beneficiat de sprijinul Departamentului Justiţiei, iar membrii Congresului au fost informaţi cu privire la acest lucru. În opinia sa, o anchetă publică ar afecta cariera ofiţerilor de informaţii şi operaţiunile de spionaj ale agenţiei. Programul CIA este bănuit că ar fi dus la răpirea unor suspecţi de terorism străini, dintre care unii erau nevinovaţi, iar criticii susţin că această acţiune a produs puţine informaţii valoroase, a afectat imaginea SUA în lume şi a sprijinit eforturile de recrutare ale reţelei al-Qaida.



12