Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Externe 08 Februarie 2013 / 00:00 424 accesări

SUA

Încă un atac armat

Un agent de poliţie a fost împuşcat mortal, iar doi colegi au fost răniţi de un fost poliţist care este dat în urmărire generală în statul California, scrie ziarul ”Los Angeles Times” în ediţia de ieri. Suspectul, Christopher Jordan Dorner, în vârstă de 33 de ani, a postat pe Facebook un mesaj în care ameninţă că va ucide agenţi de poliţie şi rude ale acestora. Fostul poliţist este considerat înarmat şi extrem de periculos, fiind dat în urmărire generală. Primul incident armat a avut loc în localitatea Corona, unde un agent de poliţie a fost rănit prin împuşcare. Peste puţin timp, alţi doi agenţi de poliţie au fost implicaţi într-un schimb de focuri cu suspectul, unul fiind împuşcat mortal. Suspectul a fost agent de poliţie în Los Angeles şi membru al Forţelor Navale americane.

AFGANISTAN

Elicopter NATO prăbuşit

Un elicopter aparţinând Forţei NATO în Afganistan (ISAF) s-a prăbuşit ieri la Kapisa, o provincie aflată în trecut sub control francez, fără să se înregistreze victime. Un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, a anunţat, printr-un SMS transmis AFP, că insurgenţii sunt cei care au provocat prăbuşirea aeronavei, utilizând o rachetă, în districtul Tagab, o zonă instabilă din Kapisa şi că toţi pasagerii aflaţi la bord au decedat. O anchetă este în curs, pentru a stabili motivele prăbuşirii. Însă primele elemente arată că nu a existat nicio activitate inamică în zonă, la momentul faptelor, a declarat un purtător de cuvânt al ISAF pentru AFP. Toţi membrii echipajului au fost găsiţi. Nu există niciun mort. Locul incidentului este securizat, se arată într-un comunicat ISAF, fără alte precizări. Talibanii, care luptă de 11 ani împotriva coaliţiei NATO ce susţine Guvernul afgan, exagerează, în general, pierderile suferite de inamicii lor. Guvernatorul provinciei Kapisa, Mehrabuddin Safi, a anunţat că incidentul a avut loc într-o zonă în care era în curs o operaţiune de eliminare a inamicului.

BULGARIA

Seism în mare

Un cutremur cu magnitudinea de 3,1 a fost înregistrat ieri, la ora 00.45, în Marea Neagră, potrivit Centrului seismologic euro-mediteraneean. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 24 de kilometri sud-est de Şabla, la 31 de kilometri est de Kavarna şi la 69 de kilometri est de Varna. Seismul s-a produs la o adâncime de doi kilometri. Potrivit Institutului de Geofizică al Academiei Bulgare de Ştiinţe, cutremurul a avut o magnitudine de 3,2 pe Scara Richter. Acesta nu a produs victime sau pagube materiale.

LUXEMBURG

Ieşit de pe pistă

Un Boeing 737 al companiei naţionale luxemburgheze Luxair, cu 43 de persoane la bord, a ieşit de pe pistă, înainte de decolare, miercuri seară, pe aeroportul din Luxemburg, fără să fie cineva rănit, au anunţat autorităţile. Zborul 9307 al companiei Luxair cu destinaţia Frankfurt a ieşit de pe pistă la ora 19.38, în timpul manevrelor de aliniere pentru decolare, a declarat directorul administraţiei navigaţiei aeriene, John Santurbano. Toţi pasagerii şi echipajul au fost evacuaţi fără răni, au asigurat autorităţile, fără a preciza motivul incidentului. Potrivit unei surse aeroportuare, avionul ar fi alunecat pe o porţiune de polei. Aeroportul a fost închis până la ora 21.45, pentru a le permite serviciilor de intervenţie să îndepărteze de pe pistă avionul, care nu părea avariat. Pasagerii au petrecut noaptea în Luxemburg şi au plecat spre Frankfurt ieri dimineaţă.

SLOVACIA

Ninsori puternice

Ninsori puternice au paralizat, începând de miercuri, nordul şi estul Slovaciei, unde aproximativ 80.000 de locuinţe au rămas fără curent electric, ieri, a informat presa slovacă. Transporturile rutier şi feroviar au fost paralizate în regiunile Presov şi Kosice, unde autorităţile au decretat stare de urgenţă asupra unei părţi a teritoriului şi au solicitat armata pentru a degaja drumurile blocate din cauza zăpezii şi copacilor căzuţi la pământ. Un strat de peste 40 de centimetri de zăpadă s-a depus în cele două regiuni situate la aproximativ 500 de kilometri de capitala Bratislava.

JAPONIA

Intruşi aerieni

Două avioane ruseşti de vânătoare au pătruns ieri în spaţiul aerian japonez, a anunţat Ministerul nipon al Apărării, care a ordonat imediat decolarea a patru avioane din cadrul forţelor japoneze. Aceste avioane ruseşti au pătruns timp de câteva secunde în spaţiul aerian japonez, la ora locală 14.59, în largul Insulei Hokkaido, imediat după ce premierul japonez a declarat că doreşte o soluţionare reciproc satisfăcătoare a unui diferend teritorial între cele două ţări cu privire la Insulele Kurile. Autorităţile de la Moscova au dezminţit informaţia niponă.

IRAN

Ofertă respinsă

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Kamenei, a respins, ieri, oferta Washingtonului de a începe discuţii bilaterale cu privire la programul nuclear controversat al Teheranului, în timp ce SUA impun sancţiuni economice Iranului, potrivit site-ului său oficial de Internet. SUA au confirmat, miercuri, aplicarea unor noi sancţiuni Iranului, la câteva zile după ce vicepreşedintele american, Joe Biden, a făcut o ofertă serioasă Teheranului de a purta negocieri directe privind dosarul nuclear în cadrul Grupului 5+1 (SUA Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania). După mai multe luni de întreruperi, Grupul 5+1 şi Iranul au stabilit să reia discuţiile la 26 februarie, în Kazahstan. Comunitatea internaţională suspectează Iranul că încearcă să se doteze cu arma atomică, sub acoperirea programului civil, dar Teheranul neagă categoric. ONU a impus Iranului o serie de sancţiuni, ca răspuns la activităţile sale nucleare, consolidate unilateral de SUA şi de UE.

ALGERIA

Cazarmă atacată

Aproximativ 50 de bărbaţi înarmaţi cu lansatoare de rachete antitanc au atacat o cazarmă aflată în nord-estul Algeriei, declanşând o ripostă a armatei, care a recurs la aviaţie, a anunţat, ieri, un ziar algerian, potrivit căruia doi atacatori au fost omorâţi şi şase militari răniţi. Un atacator a fost rănit, de asemenea, în atac, care a avut loc miercuri seara şi care viza o cazarmă de la Khenchela, la 540 km sud-est de Alger, potrivit cotidianului ”El-Khabar”, care citează o sursă din domeniul securităţii. Atacatorii au folosit lansatoare de rachetă de tip RPG de provenienţă libiană, a precizat aceeaşi sursă, adăugând că printre atacatori figurează tunisienii şi libienii. Atacul a început prin răpirea a doi civili, inclusiv şoferul unui camion care aproviziona cazarma cu produse alimentare. Camionul a fost încărcat cu arme grele de către atacatori şi folosit pentru a forţa intrarea în cazarmă, în timp ce un al doilea grup schimba focuri de armă cu militarii din cazarmă. Schimbul de focuri a durat trei ore, timp în care armata a folosit avioane de război, elicoptere şi artileria. O operaţiune de căutare a restului grupului armat era în curs, în timp ce atacatorul capturat era interogat de autorităţi.

GERMANIA

Alegeri parlamentare

Alegerile legislative germane în urma cărora Angela Merkel ar putea obţine un al treilea mandat de cancelar vor avea loc la 22 septembrie, a decis, miercuri, Consiliul de Miniştri. Conservatorii şi liberalii din coaliţia guvernamentală şi-au exprimat, la 31 ianuarie, intenţia în acest sens. Preşedintele ţării, Joachim Gauck, urmează să aprobe această dată, ceea ce ar trebui să se întâmple fără surprize. Şansele lui Merkel de a obţine un al treilea mandat continuă să crească, potrivit unui sondaj realizat pentru revista ”Stern” şi dat publicităţii miercuri. Uniunea sa Creştin-Democrată (CDU) şi versiunea bavareză a acesteia, Uniunea Creştin-Socială (CSU), au câştigat un punct procentual într-o săptămână, ajungând la 41% din intenţiile de vot. Partidul liberal FDP, partener de coaliţie al conservatorilor, ar fi eliminat din Bundestag, neîntrunind pragul de 5% din sufragiile necesare, acesta fiind creditat cu doar 4% din intenţiile de vot. Partidul Social-Democrat (SPD), principala formaţiune a opoziţiei, ar obţine 25% din intenţiile de vot, iar Verzii 15%. Conservatorii lui Merkel ar devansa, astfel, cu un punct, o coaliţie a opoziţiei, potrivit acestui sondaj. În cazul în care cancelarul ar fi ales direct, ceea ce nu se întâmplă în Germania, el fiind desemnat de deputaţii din Bundestag, Merkel ar obţine 58% din voturi, faţă de 21% candidatul SPD, Peer Steinbruck. Merkel ar fi aleasă de 24% dintre electorii SPD. Sondajul a fost realizat în perioada 28 ianuarie - 1 februarie, pe un eşantion reprezentativ de 2.500 de persoane.

BULGARIA

Arestat pentru ameninţare

Un bărbat suspectat că a proferat ameninţări la adresa premierului Bulgariei, Boiko Borisov, a fost arestat de autorităţile bulgare. Ameninţările au fost făcute printr-un apel la numărul unic de urgenţă 112, a comunicat Ministerul bulgar de Interne. Bărbatul în vârstă de 61 de ani şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu modul în care este guvernată Bulgaria, afirmând că ”Borisov trebuie omorât”. Bărbatul a fost identificat şi localizat datorită numărului de telefon, fiind arestat sub acuzaţia de terorism.

MAREA BRITANIE

Scandal medical

Autorităţile medicale din Marea Britanie sunt acuzate că ar fi responsabile pentru ratele crescute de deces din anumite spitale britanice, în timp ce investigaţiile continuă pentru determinarea cauzelor şi responsabililor de calitatea inferioară a îngrijirii din spitale, relatează BBC News online. Neglijenţa şi abuzul din spitale au provocat sute de decese care puteau fi evitate, în perioada 2005 - 2008. Premierul David Cameon a anunţat că cinci spitale, care prezentau rate crescute de deces, urmează să fie investigate. Spitalele în cauză sunt Colchester Hospital University NHS Foundation Trust, Tameside Hospital NHS Foundation Trust, Blackpool Teaching Hospitals NHS Foundation Trust, Basildon and Thurrock University Hospitals NHS Foundation Trust şi East Lancashire Hospitals NHS Trust. Ancheta publică de la Mid Staffordshire este a cincea investigaţie şi se concentrează îndeosebi pe activitatea, supravegherea şi reglementarea trustului în perioada 2005 - 2009. Şeful investigaţiei, Robert Francis, a descris decesele drept ”şocante şi nenecesare”, provocând suferinţă pentru sute de persoane şi pierderea încrederii opiniei publice în Sistemul Naţional de Sănătate. El recomandă ca în unităţile care nu au reuşit să acorde un standard acceptabil de îngrijire, să fie întreruptă activitatea şi orice malpraxis care ar fi putut provoca decesul unui pacient să fie sancţionat.

MALI

Operaţiuni militare costisitoare

Intervenţia militară franceză lansată pe 11 ianuarie în Mali a costat 70 de milioane de euro, anunţă Guvernul de la Paris, dar costul operaţiunilor urmează să scadă treptat. Aproximativ 4.000 de militari francezi şi 10.000 de tone de echipamente au fost trimişi în Mali, costurile fiind de 50 de milioane de euro. Costurile pentru muniţie, carburant şi salarii au fost de 20 de milioane de euro. Preşedintele Francois Hollande a confirmat miercuri că efectivele franceze ar urma să fie diminuate din martie.

IRLANDA

Acord privind datoriile Anglo Irish

Premierul irlandez, Enda Kenny, a salutat, acordul istoric dintre ţara sa şi Banca Centrală Europeană (BCE) privind restructurarea datoriilor Anglo Irish, care reduce povara datoriei Irlandei. Acordul, care a survenit după mai mult de un an de negocieri între Irlanda şi BCE, va permite ţării să-şi reducă costurile cu 20 de miliarde de euro în următorul deceniu şi să prelungească termenul de achitare a împrumutului internaţional până în 2053. Kenny a afirmat că prin acest acord, vor fi transformate împrumuturile pe termen scurt acordate Anglo Irish în obligaţiuni pe termen mai lung, reducându-se astfel presiunile financiare asupra Irlandei. Acordul a fost posibil după ce deputaţii irlandezi au aprobat ieri dimineaţă, în regim de urgenţă, un proiect de lege care prevede lichidarea băncii Anglo Irish, oficial rebotezată Bank Resolution Corporation (IBRC) după naţionalizarea sa în 2009. Activele băncii vor fi preluate de banca de rebuturi, National Asset Management Agency (NAMA), care preia active riscante de la băncile cu probleme. Ministrul irlandez de Finanţe, Michael Noonan, a fost forţat să prezinte Parlamentului acest proiect de lege în regim de urgenţă, după ce publicarea unor detalii ale acestui proiect a declanşat îngrijorări că ar putea avea loc o... fugă la ghişeele băncii. ”Lichidarea Anglo Irish Bank închide un capitol trist şi tragic din istoria noastră economică”, a apreciat premierul irlandez, Enda Kenny. Afectată de creditele imobiliare riscante, Anglo Irish Bank s-a prăbuşit în timpul crizei financiare, însă statul irlandez s-a angajat să-i garanteze activele, pentru a evita falimentul. Ulterior, banca a fuzionat cu Irish Nationwide Building Society (INBS), afectată şi ea de criza bancară şi a luat un nou nume, Irish Bank Resolution Corporation (IRBC), cu misiunea de a lichida treptat activele sale pe o perioadă de zece ani. Pentru a putea să-şi sprijine sectorul bancar, Irlanda a fost nevoită la sfârşitul lui 2010 să solicite un ajutor de la UE, BCE şi FMI. Acest plan de salvare de 85 de miliarde de euro, dintre care 30 de miliarde de euro au fost alocate pentru sprijinirea Anglo Irish Bank şi INBS, a impus însă adoptarea unor măsuri dureroase de austeritate. În prezent, însă, autorităţile irlandeze vor să relaxeze povara datoriei prin transformarea unor bilete la ordin în valoare de aproximativ 31 de miliarde de euro în obligaţiuni pe termen lung. Însă BCE se teme că orice concesie oferită Dublinului ar putea crea un precedent pentru alte state, cum este Spania, care au de rezolvat problema datoriilor mari ale băncilor.

R. MOLDOVA

Ministru demisionar

Ministrul moldovean al Tineretului şi Sporturilor, liberalul Ion Ceban, şi-a înaintat, miercuri, cererea de demisie din funcţie, acceptată de premierul Vlad Filat. Această demisie intervine după ce, marţi, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, afirma că formaţiunea pe care o conduce discută despre numirea lui Ceban la Agenţia Moldsilva, pentru a supraveghea mai atent partidele de vânătoare. Ceban a refuzat însă să comenteze speculaţiile privind funcţia pe care ar urma să o ocupe ulterior. La începutul lui ianuarie, procurorul general Valeriu Zubco a fost acuzat de crimă, de activistul moldovean Sergiu Mocanu, liderul unei organizaţii care militează împotriva activităţilor mafiote. Acesta susţine că procurorul l-ar fi ucis pe un tânăr, la 23 decembrie, în localitatea Chetriş. Procuratura a confirmat că tânărul Sorin Paciu, în vârstă de 35 de ani, a fost rănit la vânătoare şi a murit la spital, după două zile. La vânătoare au mai participat preşedintele Curţii de Apel Chişnău, Ion Pleşca şi vicepreşedintele Curţii, Gheorghe Creţu. Incidentul a fost tăinuit de procuratură, Ministerul de Interne, Agenţia Moldsilva şi alte structuri ale statului, opinia publică aflând despre el de la Mocanu. În urma incidentului, directorul Moldsilva, Ion Lupu şi Zubco şi-au prezentat demisia. Miercuri, ministrul adjunct al Sănătăţii, Gheorghe Ţurcanu, a fost suspendat din funcţie pe durata anchetei, la propunerea ministrului Sănătăţii, Andrei Usatai, deoarece ar fi ştiut despre acest incident. Ion Ceban a fost numit la conducerea Ministerului Tineretului şi Sporturilor în septembrie 2009. Marţi, Ghimpu anunţa că portofoliul acestui minister ar putea fi preluat de boxerul Octavian Ţicu. Acesta este de şapte ori campion la box, doctor în istorie şi lector universitar.



12