Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Externe 06 Februarie 2013 / 00:00 402 accesări

BELGIA

Minitornadă

O minitornadă a lovit, ieri dimineaţă, mai multe comune din Flandra, în nordul Belgiei, provocând pagube unor locuinţe, dar fără să rănească pe cineva, au anunţat autorităţile locale. În decurs de aproximativ o jumătate de oră, între ora locală 5.12 şi 5.39, pompierii de la Roulers, principalul oraş din regiune, au primit aproximativ 60 de apeluri. La Meulebeke, una dintre comunele cele mai afectate, aproximativ zece case au fost avariate. Acoperişuri şi sere au fost smulse de forţa rafalelor de vânt, în timp ce pereţi, ferestre şi obloane nu au făcut faţă rafalelor. La Oosterzele, chioşcul unui club de fotbal a fost complet distrus, iar aproximativ 30 de locuinţe au fost avariate. La Ardooie, un stâlp electric s-a prăbuşit pe o autostradă, iar la Oostrozebeke, un fulger a provocat un incendiu la o locuinţă.

MEXIC

Vacanţă de coşmar

Şase femei din Spania şi una din Mexic au fost atacate chiar în camerele lor de hotel şi violate de mai mulţi bărbaţi mascaţi. Incidentul s-a petrecut la Acapulco. Acesta este unul dintre cele mai dure cazuri de agresiune sexuală din Mexic, din ultimii ani. Presa locală de ieri a scris că mai mulţi turişti din acelaşi grup au fost legaţi în timpul atacului. Femeile agresate au făcut imediat plângere la cea mai apropiată secţie de poliţie. Violenţele nu sunt ieşite din comun în statul mexican Guerrero, însă staţiunea Acapulco şi plajele sale erau considerate zone sigure pentru turişti.

ITALIA

Piloţii Carpatair cercetaţi

Cei doi piloţi români ai avionului Carpatair care a ieşit de pe pistă la Roma sunt cercetaţi de procurorii italieni, relatează site-ul postului de televiziune RAI. Procurorul din Civitavecchia, Gianfranco Amendola, a declarat că piloţii sunt cercetaţi pentru producere de leziuni din culpă. Trei persoane au fost rănite după ce un avion cu 50 de persoane la bord aparţinând companiei Carpatair, care efectua un zbor intern pentru Alitalia, a ratat aterizarea şi a ieşit de pe pistă, pe aeroportul Fiumicino din Roma. Pe 8 ianuarie, un deputat italian ceruse efectuarea unei anchete privind decizia companiei aeriene Alitalia de a încredinţa Carpatair numeroase zboruri pe rute interne din Italia şi pe rute externe, pe fondul nemulţumirii sindicatelor piloţilor şi însoţitorilor de bord italieni. Conform institutului italian de statistică (ISTAT), ponderea de utilizare de către cetăţenii italieni a serviciilor companiilor aeriene autohtone a scăzut în intervalul 2007 - 2011 cu 16%, de la 56 la 40%. Practic, mai puţin de jumătate dintre pasagerii care trec prin aeroporturile italiene utilizează servicii ale companiilor aeriene din peninsulă.

MALI

Zece militari români în misiune

CSAT a aprobat, ieri, trimiterea unui contingent de 10 militari la misiunea UE de instruire din Mali, în anul 2013. ”Contribuţia ţării noastre cu instructori şi personal de stat major la această misiune este în acord cu obligaţiile ce-i revin în calitate de stat UE şi cu sprijinul exprimat pentru demersurile Uniunii de stopare a activităţilor teroriste şi de crimă organizată”, informează Preşedinţia. La şedinţă au participat, în afară de şeful statului, prim-ministrul Victor Ponta, viceprim-ministrul Daniel Chiţoiu, ministrul Apărării, Mircea Duşa, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, directorul SRI, George Maior, directorul SIE, Teodor Meleşcanu, şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Iulian Fota, secretarul CSAT, general Ion Oprişor şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea. La şedinţa CSAT a mai participat ca invitat şi ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica.

SUA

Fraudă de milioane

O reţea infracţională internaţională a orchestrat o fraudă de peste 200 de milioane de dolari cu carduri de credit false în SUA, una din cele mai mari descoperite de Departamentul de Justiţie, fiind trimişi bani în Pakistan, India, Emiratele Arabe Unite, China, Japonia, Canada, dar şi în România. Departamentul de Justiţie a pus, ieri, sub acuzare 18 persoane, la un tribunal federal din Newark, statul New Jersey. Liderii reţelei erau Babar Qureshi şi Muhammad Shafiq. Autorităţile nu au furnizat informaţii personale despre aceştia. Inculpaţii au creat mii de identităţi false şi profiluri de creditare şi au contractat împrumuturi mari pe care nu le-au mai rambursat. Banii au fost folosiţi la cumpărarea de maşini de lux, aparatură electronică, tratamente spa, haine de lux şi aur de milioane de dolari, se arată în documentele FBI. Reţeaua se folosea şi de afaceri legitime, precum magazine de bijuterii deţinute de patru dintre inculpaţi, pentru realizarea de tranzacţii.

SLOVENIA

Coaliţie mai slabă

Un partid mic din Slovenia a anunţat ieri că va părăsi coaliţia guvernamentală de centru-dreapta, sporind presiunile asupra premierului Janez Jansa, suspectat de acte de corupţie. ”Formaţiunea DeSUS părăseşte coaliţia”, a anunţat secretarul general al Partidului Pensionarilor, Ljubo Jasnic. Cei doi miniştri din cadrul formaţiunii, Karl Erjavec şi Tomaz Gantar, îşi vor prezenta demisiile pe 22 februarie. Erjavec a precizat că partidul pe care îl conduce va continua discuţiile cu alte formaţiuni din Parlament, pentru găsirea unui alt candidat pentru postul de prim-ministru. ”Dacă nu vom găsi un astfel de candidat, ne vom apropia de alegeri anticipate”, a subliniat el. La sfârşitul lunii ianuarie, partidul Lista Civică a părăsit coaliţia de centru-dreapta.

JAPONIA

Incident naval

O fregată chineză a vizat, la 30 ianuarie, o navă militară japoneză, cu un radar care este utilizat pentru indicarea unei ţinte ce urmează să fie atinse, a anunţat, ieri, ministrul japonez al Apărării. Incidentul s-a petrecut în Marea Chinei de Est. Ministrul Itsunori Onodera a mai declarat că un elicopter militar japonez a fost vizat în acelaşi mod, cu câteva zile mai înainte. ”Utilizarea acestui tip de radar este total anormală, iar acest lucru ar putea să creeze o situaţie foarte periculoasă, la cea mai mică eroare”, a continuat Itsunori Onodera. El a adăugat că Tokyo va cere Chinei să se abţină de la acest tip de acţiuni periculoase. Potrivit unui specialist japonez în probleme de apărare, autorităţile nipone nu au posibilitatea să afle dacă a fost vorba despre un simplu test sau despre un test dinaintea unui tir. Acest incident intervine într-un context foarte tensionat între cele două ţări, începând din septembrie, din cauza unui conflict teritorial în Marea Chinei de Est cu privire la un arhipelag de insule nelocuite. Ambasadorul chinez la Tokyo a fost convocat ieri, din nou, la sediul Ministerului de Externe, la o zi de la o incursiune a unor nave guvernamentale chineze în apele teritoriale ale Insulelor Senkaku, aflate sub administraţie japoneză dar pe care Beijingul le revendică sub numele de Diaoyu. Beijingul trimite cu regularitate nave, dar şi avioane, în zona Senkaku, de când Japonia a naţionalizat, în septembrie, trei dintre cele cinci insule, cumpărându-le de la proprietarul lor privat nipon. În această atmosferă tensionată, Tokyo a anunţat, recent, crearea unei forţe speciale, alcătuită din aproximativ 600 şi 12 nave, menită să supravegheze şi să protejeze arhipelagul Senkaku.

SOMALIA

Jurnalistă arestată

O femeie din Somalia care a acuzat membri ai serviciilor de securitate de viol şi o jurnalistă care a relatat despre acest caz au fost condamnate la închisoare, informează site-ul postului de televiziune Al Jazeera. Femeia în vârstă de 27 de ani acuzase membri ai serviciilor de securitate de viol, dar a fost condamnată la un an de închisoare, pentru ofensă adusă autorităţii şi acuzaţii false. Anchetatorii susţin că femeia nu a fost violată. Abdiaziz Abdinur Ibrahim, o jurnalistă în vârstă de 27 de ani care a relatat despre acest caz, a fost condamnată tot la un an de închisoare, pentru răspândire de informaţii false.

IRAN

Fost procuror arestat

Fostul procuror din Teheran, Said Mortazavi, un apropiat al preşedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a fost arestat luni seara, a anunţat presa oficială iraniană, fără să ofere detalii despre motivele arestării. Mortazavi este vizat de o anchetă judiciară pentru un rol în moartea în închisoare a unor manifestanţi arestaţi în timpul protestelor care au avut loc după realegerea contestată a lui Ahmadinejad în 2009. El s-a aflat duminică în centrul unei dezbateri furtunoase în Parlament, unde preşedintele Ahmadinejad şi preşedintele Parlamentului, Ali Larijani, s-au acuzat reciproc de corupţie, nepotism şi imoralitate, acuzaţii fără precedent între cei doi lideri aflaţi într-un adevărat război, în ultimele luni. Deputaţii l-au destituit pe ministrul Muncii, pentru refuzul de a-l demite pe Motazavi de la conducerea unui organism în domeniul Securităţii Sociale. În cursul dezbaterii parlamentare, Ahmadinejad a difuzat o înregistrare video în care Fazel Larijani, fratele preşedintelui Parlamentului şi al şefului autorităţii judiciare, Sadegh Larijani, îi cere mită lui Said Mortazavi, în schimbul susţinerii politice în dosarul judiciar şi al atacurilor împotriva sa în Parlament. Fazel Larijani a denunţat difuzarea acestei înregistrări video, anunţând că va depune plângere împotriva lui Ahmadinejad şi a lui Mortazavi.

UCRAINA

Sesiune parlamentară blocată

Zeci de deputaţi din cadrul opoziţiei au împiedicat, ieri, deschiderea sesiunii Parlamentului în Ucraina, cu scopul de a reclama respectarea legii cu privire la votul individual, după ce i-au acuzat pe parlamentarii pro-guvernamentali că îşi încredinţează votul colegilor. Deputaţi din cadrul a trei formaţiuni de opoziţie - alianţa Batkivşcina (Patria), apropiată fostului premier închis Iulia Timoşenko, partidul Udar al celebrului boxer Vitali Kliciko şi formaţiunea naţionalistă Svoboda (Libertatea) - au ocupat sectorul rezervat preşedinţiei Parlamentului, împiedicând deschiderea sesiunii. În plus, au atârnat mai multe bannere pe pereţii hemiciclului, între care unul cerea: ”Deputat, vino la muncă şi votează tu însuţi”. Boxerul Vitali Kliciko, campion al lumii la categoria grea, al cărui partid a intrat pentru prima dată în Parlament la sfârşitul lui 2012, a venit în hemiciclu îmbrăcat ca şi ceilalţi deputaţi din cadrul formaţiunii sale într-un tricou roşu pe care scria ”Votează tu însuţi”. Cu toate acestea, nu a participat la împiedicarea deschiderii sesiunii parlamentare. Opoziţia şi presa acuză frecvent deputaţi pro-guvernamentali că lipsesc în permanenţă de la sesiunile plenare şi le încredinţează votul colegilor, aceştia fiind însărcinaţi să voteze pentru mai mulţi parlamentari în acelaşi timp, încălcând legea. În Parlamentul ucrainean, votul este acordat electronic. Preşedintele Parlamentului, Volodimir Ribak, reprezentantul Partidului Regiunilor, aflat la putere, a reunit liderii grupurilor parlamentare în biroul său, pentru a ieşi impas.



12