Un potenţial şef al DIICOT: Presa „induce o presiune psihologică asupra procurorilor”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un potenţial şef al DIICOT: Presa „induce o presiune psihologică asupra procurorilor”

Justiție 14 Aprilie 2015 / 00:00 699 accesări

Daniel Horodniceanu, actualul şef al DIICOT Iaşi, potenţial şef al Direcţiei la nivel naţional, are un proiect interesant de management. Printre propunerile care se regăsesc în acest proiect se numără şi verificarea individuală, de către echipa nou-formată, a fiecărui procuror şi crearea unui „moment 0” în ceea ce priveşte activitatea acestuia. „Readucerea încrederii în cadrul colectivelor, în special în cel al Structurii Centrale, grav afectată, în special psihologic, după evenimentele din ultimul trimestru al anului 2014, ceea ce a dus la un blocaj ce a cauzat şi o diminuare a dorinţei de performanţă a procurorilor”, este un alt deziderat punctat de Horodniceanu în proiect, făcând referire, evident, la momentul şi repercusiunile arestării şefei DIICOT, Alina Bica. De asemenea, în documentul citat, Horodniceanu mai arată că doreşte să se „reîncarce responsabilizarea fiecărui procuror” în ceea ce priveşte actele şi activităţile desfăşurate, dar şi readucerea spiritului de echipă, "caracteristic structurii". "Crearea unui proiect serios şi convingător, pe termen mediu, de cooptare în cadrul structurii a poliţiştilor de poliţie judiciară, proiect în care trebuie antrenat Ministerul Justiţiei, prin specialiştii săi; implementarea de către procurorul-şef al DIICOT a principiilor specializării procurorilor şi continuităţii în desfăşurarea activităţii", sunt alte două obiective majore asumate de acesta. Printre riscurile la care este expusă DIICOT identificate de Horodniceanu se numără: scurgerile de informaţii din dosare, interesul unor persoane din lumea interlopă locală de a recruta poliţişti şi magistraţi, creşterea gradului de specializare a infractorilor în domeniul criminalităţii organizate, lipsa de protecţie fizică a procurorilor şi campaniile de presă care au indus o presiune psihologică asupra procurorilor.

Reamintim că procurorul Daniel Horodniceanu va susține pe 4 mai, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), interviul pentru funcția de procuror-șef al DIICOT, în care a fost propus de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiţiei (MJ), în momentul în care a fost ales Horodniceanu s-a ţinut cont de faptul că are o vechime de 16 ani în funcţia de procuror, iar şase ani a ocupat funcţii de conducere. De asemenea, experienţa managerială anterioară a fost un criteriu important în alegerea sa, Horodniceanu ocupând funcţia de procuror-șef al DIICOT Iași în perioada iunie 2006 - iunie 2009, respectiv în perioada iunie 2012 - 2015. Procurorul Daniel Horodniceanu este formator în cadrul Institutului Național al Magistraturii în probleme de etică și deontologie profesională a magistratului, formator în domeniul ascultării copilului în cadrul procedurilor judiciare, precum și în domeniul protecției victimelor infracțiunilor de violență și trafic de persoane. Potrivit MJ, el a participat la numeroase forme de pregătire profesională organizate în țară și în străinătate. Horodniceanu a absolvit cursuri postuniversitare în domeniul dreptului penal, al eticii și deontologiei profesionale a magistraților, protecției victimelor infracțiunilor de violență și trafic de persoane, infracționalității informatice, consolidării capacității sistemului judiciar din România de a face față noilor provocări legislative și instituționale. El este autor al unor articole de specialitate juridică.



12