Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Constanţa

Cultură 24 Ianuarie 2007 / 00:00 1327 accesări

Astăzi, românii sărbătoresc un eveniment crucial din istoria creării statului naţional, Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească, sub conducerea comună a lui Alexandru Ioan Cuza. Constănţenii vor marca Unirea Principatelor din 24 ianuarie 1859 prin participarea la seria de manifestări omagiale care se organizează atît în cadrul instituţiilor culturale din municipiu, cît şi din localităţile judeţului. Astfel, la Constanţa, începînd cu ora 11.00, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie va organiza un simpozion ştiinţific ce va marca aniversarea a 148 de ani de la Marea Unire. În Aula "Adrian Rădulescu" a instituţiei muzeale vor fi susţinute comunicări ştiinţifice, dar va fi prezentat şi un program artistic dedicat evenimentului aniversat. Participanţii la manifestare vor afla date importante despre marele eveniment istoric, din lucrările prezentate de directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Române, dr. Virgil Coman, directorul Muzeului Militar Constanţa, drd. Constantin Scurtu şi dr. Marian Zidaru, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Cultural Constanţa.

Tot de la ora 11.00, la Galeriile Amfora, Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale, în parteneriat cu Şcoala nr. 5 “Nicolae Iorga“, va organiza manifestarea literar-muzical-coregrafică cu tema “Eminescu şi Unirea în multietnicitatea Dobrogei“. Îşi vor da concursul elevi de etnie turcă, romă, tătară şi română, de la Şcoala nr. 5 “Nicolae Iorga“.

Cercul Militar Constanţa va găzdui, de asemenea, începînd cu ora 17.00, un eveniment artistic intitulat “Cîntec pentru Unire“. În cadrul spectacolului vor evolua interpreţi de muzică populară - Gigi Luca, Ştefan Vlad, Ion Bodnăraş, ansamblul Asociaţiei Cultural-Folclorice Midia Năvodari, Grupul “Mandolinata“, iar poeta Ana Ruse va recita versuri dedicate acestui mare eveniment din istoria românilor.

Şi la Mangalia vor avea loc mai multe acţiuni culturale, organizate de Muzeul de Arheologie “Callatis”, în colaborare cu Biblioteca Municipală Mangalia, Liceul “Callatis”, şcolile cu nr. 1, 3, 5 din localitate, Şcoala de Arte şi Meserii 23 August şi Şcoala cu clasele I - VIII Dulceşti. Din programul simpozionului intitulat: “148 de ani de la Unirea Moldovei cu Muntenia” fac parte: alocuţiuni rostite de istorici şi oficialităţi în cinstea zilei de 24 ianuarie 1859, o prezentare de carte - “Unirea reflectată în cărţile de literatură şi istorie”, vernisarea unei expoziţii de pictură avînd ca temă “Unirea de la 24 ianuarie 1859”, realizată de elevii Şcolii nr. 5 “Gala Galaction” Mangalia, coordonaţi de prof. Traian Lupu, un moment prezentat de elevii Şcolii cu clasele I - VIII Dulceşti, coordonaţi de prof. Magdalena Colesniuc - viaţa şi personalitatea lui Al. I. Cuza, interpretarea a două scenete de către elevii Şcolii nr. 1 Mangalia, îndrumaţi de prof. Ibolia Negoiţă, precum şi o lansare de carte - “Cultura Delacău-Babino”, avîndu-l ca autor pe dr. Ion Pîslaru, cercetător ştiinţific al Muzeului de Arheologie “Callatis”.

De asemenea, Societatea de Ştiinţe Istorice din România, Filiala Constanţa, va desfăşura, astăzi, la Şcoala de Arte şi Meserii din localitatea Comana, de la ora 11.00, o “Sesiune de Referate ale Elevilor“ dedicată împlinirii a 148 de ani de la făurirea Statului Român Modern. Cuvîntul de deschidere îi va aparţine directorului instituţiei-gazdă, prof. Nicoleta Radu, urmat de o alocuţiune rostită de primarul comunei Comana, Antoaneta Măndrescu. Printre cei care vor vorbi despre semnificaţia naţională a zilei de 24 ianuarie 1859 se numără prof. Gelu Rusu, precum şi conf. univ. Stoica Lascu, din cadrul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii “Ovidius“.

Taguri articol


12