Urmează desființarea unor specializări în universități?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Număr mic de candidați

Urmează desființarea unor specializări în universități?

Eveniment 04 Septembrie 2014 / 00:00 1186 accesări

Numărul mic de candidați înscriși la anumite specializări ale universităților creează probleme în ceea ce privește viitorul lor. În urmă cu câțiva ani, universitățile se aflau în plină expansiune datorită numărului mare de absolvenți care promovau examenul de Bacalaureat și care deveneau ulterior studenți. Valul de tineri absolvenți de studii superioare și lipsa unor programe complexe de practică din ultimii ani au îngroșat numărul șomerilor cu diplome de licență, motiv pentru care elevii și părinții se gândesc mai mult dacă este profitabilă investiția financiară în studii universitare. Ba mai mult, numărul elevilor care participă la Bacalaureat este mai mic, iar rata de promovare a examenelor este, de asemenea, mult mai scăzută decât în urmă cu 5 ani, după ce au fost introduse camerele de supraveghere în sălile de examen. Toate aceste motive determină universitățile să regândească structura facultăților și a specializărilor care nu mai sunt solicitate de candidați.

MINIMUM 15 STUDENȚI La Universitatea ”Ovidius” din Constanța (UOC), după prima sesiune de admitere din acest an, mai multe specializări riscă să se desființeze deoarece numărul minim de 15 studenți înmatriculați nu a fost atins. Cu toate că încă se fac înscrieri, este destul de greu de crezut că elevii care au promovat în această sesiune cu note de 5 și 6 își vor descoperi brusc pasiunea pentru Fizica tehnologică, de exemplu. La această specializare din cadrul Facultății de Științe Aplicate și Inginerie (FȘAI), mai sunt disponibile 14 locuri la fără taxă, pentru a funcționa din toamnă. Decanul FȘAI, conf. univ. dr. Viorica Popescu, nu crede că specializarea Fizică tehnologică este în pericol de a fi desființată. ”Am primit semnale de la candidați români ce lucrează în străinătate, în țări foarte dezvoltate, care vor să vină să se specializeze la noi și au concediu special pentru înscrieri. Foști studenți de-ai noștri conduc firme importante și trimit angajați la specializare la noi. Eu cred că nu vom ajunge să desființăm specializarea”, a declarat, optimistă, prof. Popescu. Numărul minim de candidați înscriși pentru a forma grupa nu a fost atins nici la specializarea Inginerie economică în construcții din cadrul Facultății de Construcții și nici la Muzică religioasă și Teologie Ortodoxă Didactică, de la Facultatea de Teologie, iar după primele zile de înscrieri, acestea nu au fost căutate de tineri. Reprezentanții UOC sunt rezervați să facă un prognostic privind viitorul unor specializări, pentru că încă este perioadă de admitere. ”Nu putem spune acum dacă se vor desființa specializări pentru că de-abia au început înscrierile pentru sesiunea septembrie. Dar suntem conștienți că numărul celor care au luat Bac-ul acum este mic”, a spus purtătorul de cuvânt al instituției, Daniel Citirigă. În total, la UOC sunt vacante 111 locuri la fără taxă și peste 2.100 de locuri la cu taxă.

LOCURI VACANTE ȘI LA ALTE UNIVERSITĂȚI Numărul mai mic de posesori de diplome de Bacalaureat este resimțit și la alte universități din Constanța, care au disponibile pentru sesiunea de admitere de toamnă un număr important de locuri. La Universitatea Maritimă Constanța (UMC), înscrierile pentru a doua sesiune de admitere au început din august și continuă până pe 15 septembrie, fiind disponibile 275 de locuri la șapte programe de studiu. Mai multe informații despre specializările unde se mai fac înscrieri găsiți pe site-ul UMC (http://www.cmu-edu.eu). De asemenea, înscrieri organizează în această perioadă și universitățile private care au vacante locuri cu taxă.

Taguri articol
UMC


12