Vaticanul va reafirma că unica Biserică este cea catolică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vaticanul va reafirma că unica Biserică este cea catolică

Monden 07 Iulie 2007 / 00:00 658 accesări

Vaticanul va publica un document ce a stîrnit vii polemici în lumea creştină, prin care va reafirma că unica Biserică a lui Cristos este Biserica Catolică, întărind declaraţia “Dominus Iesus” emisă în anul 2000. Documentul emis de Congregaţia pentru doctrina credinţei va fi publicat pe data de 10 iulie. Obiectivul este de a combate “relativismul eclesiastic” condamnat de Papa Benedict al XVI-lea, care consideră că toate Bisericile care susţin că sînt creştine sînt păstrătoare doar a unei părţi din “întregul adevăr”.

Înainte de a deveni Papă sub numele de Benedict al XVI-lea, cardinalul Joseph Ratzinger deţinea funcţia de preşedinte al Congregaţiei pentru doctrina credinţei, iar declaraţia “Dominus Iesus” a fost publicată în această perioadă. Declaraţia potrivit căreia doar Biserica Catolică deţine toată plinătatea credinţei creştine a stîrnit o emoţie puternică mai ales printre Bisericile protestante, calificate în documentul “Dominus Iesus” drept “simple biserici particulare”.

Noile explicaţiile aduse se referă la un cuvînt din “Lumen gentium”, Constituţia Dogmatică despre Biserică adoptată în cadrul Conciliului Vatican II. “Lumen Gentium” afirmă că biserica lui Cristos “subzistă” în Biserica Catolică, cîrmuită de urmaşul lui Petru şi de episcopii în comuniune cu el. Deşi la prima vedere pare că documentul evită identificarea strictă a bisericii adevărate a lui Cristos cu Biserica Catolică, la o privire mai atentă lucrurile stau complet diferit. Termenul “subzistă” implică noţiunea continuităţii în timp. Conciliul Vatican II consideră, astfel, că biserica lui Cristos a fost încă de la începuturile sale o realitate istorică, iar această realitate istorică “subzistă” astăzi în Biserica Romano-Catolică.

De-a lungul anilor, s-au dat diverse interpretări verbului “subzistă”. Cea mai întîlnită explicaţie a fost aceea că fiecare Biserică creştină născută în urma diverselor schisme care au marcat istoria creştinismului nu ar reprezenta decît parţial Biserica iniţială concepută de Iisus. Alţi specialişti sugerează că Iisus nu s-a gîndit niciodată să fondeze o Biserică. În “Dominus Iesus”, cardinalul Ratzinger sublinia că prin utilizarea verbului “subzistă”, Conciliul se referă la “a exista cu adevărat”.

Taguri articol


12