Viktor Ianukovici acceptă negocieri cu opoziţia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Speranţe la Kiev?!

Viktor Ianukovici acceptă negocieri cu opoziţia

Externe 10 Decembrie 2013 / 00:00 550 accesări

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, se va întâlni cu trei foşti preşedinţi ai ţării, care şi-au exprimat, săptămâna trecută, susţinerea faţă de mişcarea pro-europeană de contestare a puterii, el acceptând propunerea acestora de a purta discuţii cu opoziţia. Ianukovici a acceptat iniţiativa lui Leonid Kravciuk, Leonid Kucima şi Viktor Iuşcenko cu privire la organizarea unor discuţii între putere şi opoziţie. Întâlnirea celor patru preşedinţi este prevăzută astăzi, într-o primă etapă. La o zi de la manifestaţia la care au participat sute de mii de persoane, la Kiev, şi în contextul în care sute de persoane se aflau ieri în stradă, în pofida ninsorii abundente, şeful statului a anunţat întâlnirea cu cei trei predecesori ai săi, în care vor discuta despre evenimentele în curs. Leonid Kravciuk, primul preşedinte al Ucrainei independente, Leonid Kucima, căruia Ianukovici i-a fost premier, şi Viktor Iuşcenko, ajuns la putere în urma Revoluţiei Portocalii din 2004, şi-au exprimat susţinerea faţă de mişcare, săptămâna trecută.

Această întâlnire urmează să pună bazele unor negocieri între putere şi opoziţie, în vederea găsirii unui compromis. Ea coincide cu venirea anunţată la Kiev a şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton, într-o misiune de conciliere vizând găsirea unei soluţii politice. De asemenea, ministrul francez de Externe urmează să îl primească mâine pe unul dintre liderii opoziţiei, Vitali Kliciko. Opozanţii reclamă plecarea de la putere a lui Ianukovici, căruia îi reproşează că a renunţat la semnarea unui acord de asociere cu UE pentru a se reorienta către Rusia. Mobilizarea, fără precedent de la Revoluţia Portocalie încoace, a fost consolidată de violenţele pe care forţele antirevoltă sunt acuzate că le-au comis asupra unor tineri manifestanţi pe 30 noiembrie, dar şi de o vizită a preşedintelui ucrainean, vineri, în Rusia, unde s-a întâlnit cu omologul său rus, Vladimir Putin. Duminică a avut loc un nou miting la Kiev, la care au participat aproximativ 300.000 de persoane, iar zeci de mii de persoane s-au reunit în alte oraşe din ţară. Ziua s-a încheiat cu doborârea unei statui a lui Lenin, simbolul dominaţiei Moscovei asupra Ucrainei în epoca sovietică.

Sute de manifestanţi se aflau, ieri, în continuare în jurul unor baricade, în cartierul învecinat celui în care se află sediile Preşedinţiei, Guvernului, Parlamentului, practic paralizat. Câteva sute de persoane participau, de asemenea, la un miting organizat de Partidul Regiunilor, al preşedintelui, în apropiere, într-un parc lângă sediul Parlamentului. Puterea a ridicat tonul, în ultimele zile, împotriva manifestanţilor, cerându-le să înceteze ocuparea unor imobile publice şi deschizând o anchetă pentru o tentativă de preluare ilegală a puterii. Alimentând tensiunile, autorităţile ucrainene au evacuat, ieri, staţiile de metrou care deservesc zona Pieţei Independenţei, din cauza unei alerte cu bombă. Numeroşi poliţişti în ţinută de intervenţie au fost mobilizaţi pe bulevardul Hreşciatik, către piaţă, o operaţiune denunţată de opoziţie drept o nouă presiune.

OLIGARHII S-AU SĂTURAT DE IANUKOVICI? Oligarhii ucraineni puşi în umbră de dominaţia clanului preşedintelui Viktor Ianukovici dau semne de nerăbdare şi ar putea deveni periculoşi pentru regim, mai ales prin intermediul instituţiilor de presă pe care le controlează, apreciază analiştii. Telespectatorii ucraineni au putut astfel să vadă imaginile şocante ale violenţelor comise de politişti împotriva manifestanţilor, fără precedent în Ucraina, pe posturile de televiziune controlate de aceşti puternici oameni de afaceri, până în prezent loiali puterii. Expertul Natalia Ligaceva, care se ocupă de monitorizarea posturilor de televiziune, afirmă că acest fapt sugerează că anumiţi oligarhi ar putea susţine schimbările în ţară. Doar posturile de televiziune ruseşti au rămas pro-Ianukovici. Chiar dacă oligarhii sunt discreţi pentru moment, situaţia se poate schimba imediat dacă mişcarea de contestare persistă, spun analiştii. În opinia expertului economic Oleksandr Jolud, nu se poate exclude un conflict deschis între vechii oligarhi şi clanul de la putere.



12